Συγκρούστηκαν δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν στη φωτιά της Ψάθας

by Expertnews.gr

Δύο ελικόπτερα, που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, συγκρούστηκαν και κατέπεσαν σε χαράδρα.

 

Σώο το πλήρωμα του ενός, έρευνες για το δεύτερο σε εξέλιξη

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχε χαθεί η επικοινωνία του ενός ελικοπτέρου με το συντονιστικό κέντρο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, προκειμένου να εντοπιστεί το ελικόπτερο και να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί.Ο κυβερνήτης του ενός ελικοπτέρου φέρεται να είναι σώος και επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων. Ο συγκυβερνήτης του έχει τραυματιστεί. Άγνωστη παραμένει η τύχη του πληρώματος του δεύτερου ελικοπτέρου.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για το πλήρωμα του δεύτερου ελικοπτέρου. Έχει πάντως εντοπιστεί το σημείο όπου έχει πέσει και σπεύδουν εκεί δυνάμεις διάσωσης.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, που ξεκίνησε από τη Βοιωτία. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στη Δυτική Αττική, το ένα μέτωπο είναι στην Αγία Παρασκευή, σε δασικό κομμάτι ενώ το δεύτερο είναι αυτό που κινείται προς την περιοχή των Μεγάρων και συγκεκριμένα προς το πεδίο βολής του Κανδηλίου, όπου πρόκειται για ζώνη μίξης δασών-οικισμών, περιοχή δηλαδή με διάσπαρτες κατοικίες. Νωρίτερα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν σε πολίτες της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα εκκενώθηκαν οι περιοχές Αγία Σκέπη και Κανδήλι ΒΙ.ΠΕ. Μεγάρων, Τουτούλη, Νέα Δάφνη, Πευκενέας και ‘Αγιος Σαράντης.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν και συγκεκριμένα 496 πυροσβέστες με 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης 6ης,10ης και 18ης ΕΜΟΔΕ, Εθελοντές και 134 οχήματα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις άνεμοι εξακολουθούν να δημιουργούν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις τα εναέρια μέσα να μην μπορούν να κάνουν υδροληψία λόγω ακραίων αναταράξεων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστούν αδύνατη ακόμη και την εκτέλεση ρίψεων.

Συγκεκριμένα, τα 10 αεροσκάφη που διατέθηκαν αδυνατούν να επιχειρήσουν. Γι αυτό το λόγο, επιχειρούν περιοδικά μόνο 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό.

Επιπλέον, υδροφόρες και μηχανήματα έργου έχουν διατεθεί από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχει και ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Επίσης, μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, συνεχίζουν τις προσπάθειες για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τη δασική Υπηρεσία. Παράλληλα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ παραμένουν σε διασπορά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.

Ακόμη, λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης πολιτών, εφόσον απαιτηθεί.

Η διαχείριση όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι αρμόδιες αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησαν σε δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Βοιωτία και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αττική, κατακαίγοντας χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και προκαλώντας καταστροφές περιουσιών.

NEWS