
Τα διαπιστευτήρια της επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα το μεσημέρι της Τρίτης (4/11), η 25η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.


Με την κατάθεση των διαπιστευτηρίων της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει καθήκοντα ως 25η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, πρώτη γυναίκα στο συγκεκριμένο πόστο.
Ο κ. Τασούλας υποδέχθηκε με θερμότητα την κ. Γκίλφοϊλ, η οποία μάλιστα ξάφνιασε τον ΠτΔ όταν είπε ότι «επιστρέφει» στην Αθήνα. Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στο μεγάλο μιντιακό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει ήδη από τις πρώτες ώρες η θητεία της νέας πρεσβευτού.
Ο διάλογός τους:
Τασούλας: Όπως βλέπετε υπήρχε μεγάλη προσμονή για την άφιξή σας. Τρομερή προσμονή. Το αναγνωρίζεις από τους φωτορεπόρτερ.
Κίμπερλι: Ήταν υπέροχο. Με αντιμετώπισαν τόσο καλά. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. και είναι τόσο καλό που επιστρέφω στην Αθήνα.
Τασούλας: Έχετε έρθει για τουρισμό;
Κίμπερλι: Για την ακρίβεια, κάλυψα τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το ABC NEWS…
Τασούλας: Αλήθεια; Το 2004;
Κίμπερλι: Ναι. Πέρασα και το μήνα του μέλιτος, εδώ. Καταπληκτικός μήνας του μέλιτος.
Τασούλας: Ο μήνας του μέλιτος ήταν υπέροχος, ο γάμος…
Ενώ στο πρόγραμμα της κ. Γκίλφοϊλ η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα κρατούσε είκοσι λεπτά, η ίδια έμεινε πάνω από μία ώρα. Μετέφερε τον κ. Τασούλα τους χαιρετισμούς του προέδρου Τραμπ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναδεικνύει κατά της διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας, στέλνοντας μήνυμα και προς την Άγκυρα.
O Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε πως: «τα ενεργειακά προτερήματα και οι δυνατότητες της Ελλάδας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης και των υποδομών της, δεν μπορούν να υπονομεύονται και να παρουσιάζονται ως μέρη δήθεν ελληνοτουρκικών διαφορών».
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δήλωσε από την πλευρά της ότι, «οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου».
Στη συνέχεια, η νέα Αμερικανίδα πρέσβης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη ενώ την Τετάρτη θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε επίσης σήμερα τις νέες πρέσβεις της Νορβηγίας Χάριετ Ε. Μπεργκ και του Καναδά Σόνια Θίσσεν.


