Στη βελγική πρωτεύουσα σήμερα το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όπου και θα παραμείνει για 42 ώρες, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και στη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, την Τρίτη 15 Ιουνίου.
Οι προετοιμασίες στις Βρυξέλλες είναι πυρετώδεις και οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα. Από σήμερα το βράδυ και ως την Τρίτη το απόγευμα που ο αμερικανός Πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Γενεύη, τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια. Οι Βρυξέλλες θα βρίσκονται σε κλοιό ασφαλείας, καθώς εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο ετοιμάζονται να υποδεχτούν άλλους 29 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.
Όπως σημειώνει η βελγική εφημερίδα LeSoir, κάθε φορά που φτάνει στις Βρυξέλλες ένας Αμερικανός πρόεδρος, υπάρχει άκρα μυστικότητα για την ακριβή διαδρομή που θα ακολουθήσει, η οποία είναι έτοιμη να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό των αμερικανικών αρχών ασφαλείας θα διατεθούν 2.000 με 3.000 Βέλγοι αστυνομικοί, όπως είχε γίνει και με την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Ο δε Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται από τους 400 πράκτορες της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.
Είναι η πρώτη φορά που ο νέος αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται τη βελγική πρωτεύουσα. Το «Air Force One» αναμένεται να προσγειωθεί στο βελγικό έδαφος περί τις 8.40 μ.μ. τοπική ώρα, αναφέρει η «Soir». Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, ‘Αντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Η σύζυγός του, Τζιλ Μπάιντεν, δεν θα τον ακολουθήσει στις Βρυξέλλες, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον αμέσως μετά το G7 στην Κορνουάλη.
O Τζο Μπάιντεν θα διανυκτερεύσει στην αμερικανική πρεσβεία. Ενώ ένα μέρος της αντιπροσωπείας του θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «The Hotel», (παλαιό Hilton).
Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει το πρωί για την έδρα του ΝΑΤΟ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Την Τρίτη 15 Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει στο παλάτι μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Βέλγο βασιλιά Φίλιππο και με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρο. Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν θα σπεύσει στην «ευρωπαϊκή συνοικία» για να συναντηθεί για δύο περίπου ώρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για τη Γενεύη, στις 15 Ιουνίου, 3 μ.μ. τοπική ώρα.
Ο Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα Κυριακή πως συμφωνεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη διαπίστωση πως οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκονται στο «ναδίρ» τους, λίγα εικοσιτετράωρα προτού οι δύο αρχηγοί κρατών συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο.
Η ένταση ανάμεσα στα δύο κράτη βρίσκεται στο κόκκινο για πολλά και διάφορα ζητήματα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα ως την Ουκρανία και από τη φερόμενη ρωσική επέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ως τις επιθέσεις χάκερ· η πολυαναμενόμενη πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των δύο προέδρων, την Τετάρτη στη Γενεύη, χαρακτηρίζεται κρίσιμη.
Ο κ. Μπάιντεν σχολίαζε κατόπιν ερωτήματος δημοσιογράφου στην Κορνουάλη, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της G7, τη δήλωση του κ. Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προ ημερών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, κατά την οποία «η διμερής σχέση» τα τελευταία χρόνια «επιδεινώθηκε» σε τέτοιο βαθμό που βρίσκεται «στο ναδίρ» της.
«Νομίζω πως έχει δίκιο ότι βρισκόμαστε στο ναδίρ», είπε ο κ. Μπάιντεν.
Εξάλλου, υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, αλλά κάθε πρόεδρος να εμφανιστεί χωριστά μπροστά τις κάμερες.
«Δεν συμμετέχουμε σε διαγωνισμό για το ποιος θα τα πάει καλύτερα στη συνέντευξη Τύπου, ή για το ποιος θα φέρει τον άλλο σε δύσκολη θέση. Θα γίνω πολύ σαφής όσον αφορά τους όρους που θέτουμε ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη σχέση (…). Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση», επέμεινε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
«Θα κάνω σαφές το πώς θεωρώ ότι πήγε η συνάντηση από τη δική μου σκοπιά και το ίδιο θα κάνει κι εκείνος», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.