Στις αρχές του 2020 θα μπεί μπουλντόζα και θα αρχίσουν τα έργα στο Ελληνικό

by Expertnews.gr

Στην «ευχάριστη» όπως την χαρακτήρισε, είδηση της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας Λάμδα «με μεγάλη επιτυχία», αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι παραμένει εν ισχύ ο στόχος «στις αρχές του 2020 να μπει η πολυπόθητη μπουλντόζα και να αρχίσουν τα έργα στο Ελληνικό».

Τα νέα είναι, όχι «θετικά» – είναι «εξαιρετικά θετικά», και αυτό σημαίνει ότι η παραφιλολογία ότι δήθεν η εταιρεία δεν έχει χρήματα να κάνει την επένδυση, έχει περάσει στο «χρονοντούλαπο», είπε ο κ. Γεωργιάδης: Η εταιρεία μάζεψε τα χρήματα από διαδικασία δημόσιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και, παρά τη γκρίνια, το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος, ανέφερε ο υπουργός.

Απαντώντας σε όσους αμφισβήτησαν την πρόοδο του έργου, με αφορμή και τις καταγγελίες της εταιρείας Χαρντ Ροκ, είπε ότι η ενδεχόμενη καθυστέρηση από τυχόν προσφυγή θα είναι ένας μήνας (10 μέρες η προσφυγή, και 20 ημέρες να βγει η απόφαση του δικαστηρίου) σημειώνοντας ότι αυτή η καθυστέρηση έχει προϋπολογιστεί. Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάλεσε όσους «Κλουζώ» μιλούν για σκάνδαλο, να αντιληφθούν ότι η επιτροπή Παιγνίων και η εταιρεία νομικών συμβούλων είχαν οριστεί από τον κ. Τσακαλώτο, και εάν υπήρχε σκάνδαλο «δικοί σας θα είναι».

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον διαγωνισμό ή με τη δικηγορική εταιρεία» και ότι ο διαγωνισμός έχει τηρήσει απολύτως τη νομιμότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, και όταν καταλήξει η επιτροπή σε απόφαση, εάν κάποιος από τους ενδιαφερομένους προσφύγει στη Δικαιοσύνη, πιστεύουμε ότι όλα θα κριθούν ότι έχουν γίνει νομίμως και όχι παρανόμως, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο νέος προϋπολογισμός έχει στόχο το 2,8% για την ανάπτυξη του 2020, «κατά τη γνώμη μας απολύτως ρεαλιστικό και ολίγον μετριοπαθή. Φέτος τρέχουμε με 2%, πιστεύω ότι θα κλείσουμε με πάνω από 2% – αυτό λένε τα στοιχεία μέχρι στιγμής – χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία από τις μεγάλες επενδύσεις».

Ο υπουργός απαρίθμησε ότι «ξεκινάει η επένδυση στο Ελληνικό, που η πρώτη της φάση είναι έργα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι τα έργα που θα εκτελεστούν μέσα στο 2020.

Σήμερα πέρασε η τελευταία εκκρεμότητα για την Κασσιόπη. Το έργο είχε ξεκινήσει το 2012, το παραλάβαμε και αυτό απολύτως κολλημένο. Εάν όλα πάνε καλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κερκύρας υπερψηφίσει την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέσα στο 2019 θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.

Κάναμε τα εγκαίνια και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Σύρου.

Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μας αφήσατε μία “βόμβα”. Και σε αυτό η κυβέρνηση λειτούργησε καίρια και αποφασιστικά – βρήκαμε ιδιώτη επενδυτή, ήδη έχει παραληφθεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, θα παραληφθεί και των Σερρών και σκοπός είναι από τον Μάρτιο να ξεκινήσει η παραγωγή ζάχαρης, όχι με δημόσιο χρήμα. Δυστυχώς, από τις αποφάσεις της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήδη πρόβλημα κρατικών ενισχύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, βγήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα υδροπλάνα. Ο στόχος παραμένει το 2020 να έχουμε, επιτέλους, υδροπλάνα στην Ελλάδα. Φτιάξαμε έναν νόμο, σε συνεργασία με την αγορά, για να πληροί τις προϋποθέσεις αυτών που θα βάλουν τα υδροπλάνα.

Ήδη ξεκίνησαν και οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. “Τρέχει” ο διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το 30%, με μία διαδικασία απολύτως διάφανη, με ήδη δέκα μεγάλες προτάσεις από εξαιρετικά αξιόπιστους ξένους επενδυτές. Ήδη ξεκινήσαμε κι ανακοινώσαμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών σε ποσοστό 100%. Και μέσα στον Ιανουάριο του 2020 θα ξεκινήσει και η ΔΕΠΑ Πωλήσεως Φυσικού Αερίου» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, όλα τα μέτρα για ιδιωτικοποιήσεις – και ο ρυθμός και η διαδικασία- είναι συμφωνημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα στο πρόγραμμα, με υπογραφή Τσακαλώτου, Σταθάκη, Τσίπρα κλπ. «Προσέξτε μόνο ποια είναι η διαφορά: Η διαφορά είναι ότι εσείς τα γράφατε, αλλά δεν τα κάνατε, εμείς θα τα κάνουμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά» είπε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Γίνατε κυβέρνηση και τα ξεπουλήσατε όλα. Τώρα μπορούμε εμείς να πάμε να κάνουμε τη δουλειά όπως πρέπει» πρόσθεσε.

«Θα γίνουν και οι ιδιωτικοποιήσεις – οι δικές σας ιδιωτικοποιήσεις- , θα γίνουν και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις – αυτές που δεν καταφέρατε να φέρετε -, θα ξεμπλοκάρουν και τα μεγάλα έργα – αυτά που το κλωθογυρίζατε και  λέγατε, θα γίνουν, δεν θα γίνουν – και όλα αυτά θα φέρουν έναν πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης το 2020» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για να συνεχίσει:

«Όλος ο διεθνής Τύπος έχει κάθε μέρα άρθρα που επευφημεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αλλαγή επενδυτικού κλίματος και την ικανοποίηση των διεθνών επενδυτών που βλέπουν επιτέλους στην Ελλάδα μία κυβέρνηση με την οποία μπορούν να συνεννοηθούν. Τους καλούμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ζήσουμε το 2020 μία καταπληκτική χρονιά, με χιλιάδες θέσεις εργασίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό».

Κατά τον κ. Γεωργιάδη, «η μόνη κυβέρνηση που έχει ακολουθήσει κατά γράμμα όσα είπε προεκλογικά είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μάλιστα γρηγορότερα των υποσχέσεων». Όπως εξήγησε, ενώ οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση 4% του φόρου στις επιχειρήσεις ήταν για το 2020, έγιναν από τη χρήση του 2019. «Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί κάποιον ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αγγίζει τα όρια του κωμικού» υποστήριξε ο υπουργός.

 
NEWS