Στηρίζουν, τον Μπάιντεν 73 Ρεπουμπλικανοί πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι

by Expertnews.gr

Ο Τζο Μπάιντεν, αποδεχόμενος και τυπικά το βράδυ της Πέμπτης (το πρωί σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεσμεύθηκε να γυρίσει τη σελίδα του «φόβου» και των «διχασμών» που γνωρίζει η χώρα του, να βάλει τέλος σε «αυτή την εποχή σκότους στην Αμερική».

Ο Μπάιντεν έκανε το σχόλιο αυτό εκφωνώντας την ομιλία με την οποία ολοκληρώνεται το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που τον ανέδειξε υποψήφιο του κόμματος. Θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Μακάρι η Ιστορία να μπορέσει να πει ότι το τέλος αυτού του κεφαλαίου του αμερικανικού σκότους άρχισε εδώ, απόψε», είπε, «αυτή είναι μια μάχη που την κερδίσουμε, και θα το κάνουμε μαζί. Σας το υπόσχομαι».

Κατηγορώντας τον Τραμπ ότι «βύθισε την Αμερική στο σκοτάδι εδώ και πολύ καιρό», ότι προκάλεσε «πολλή οργή, πολύ φόβο, πολλούς διχασμούς», ο κεντρώος Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, «εδώ και τώρα, σας το υπόσχομαι: εάν με εμπιστευτείτε και μου αναθέσετε την προεδρία, θα φροντίζω να βγάζω το καλύτερο από μέσα μας, όχι το χειρότερο. Θα είμαι σύμμαχος του φωτός, όχι του σκότους».

«Αυτό είναι ένα σπουδαίο έθνος, είμαστε καλός και αξιοπρεπής λαός», συνέχισε.

Υποσχέθηκε εξάλλου ότι θα θέσει σε εφαρμογή εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού την «πρώτη ημέρα» της ενδεχόμενης θητείας του. Ακόμη, δήλωσε ότι η «εποχή των ερωτοτροπιών με δικτάτορες θα έχει παρέλθει» ανεπιστρεπτί εάν επικρατήσει τον Νοέμβριο.

«Θα είμαι ένας πρόεδρος αλληλέγγυος προς τους συμμάχους και τους φίλους μας, και θα το πω καθαρά στους αντιπάλους μας: η εποχή των ερωτοτροπιών με τους δικτάτορες παρήλθε», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Επί προεδρίας Μπάιντεν, η Αμερική δεν θα κλείνει τα μάτια αν η Ρωσία επικηρύσσει αμερικανούς στρατιώτες. Δεν θα ανέχεται ξένες επεμβάσεις» στις εκλογές, συμπλήρωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπίζεται «τα ανθρώπινα δικαιώματα» και την «αξιοπρέπεια».


Την ίδια ώρα, την υποστήριξή τους προς τον Τζο Μπάιντεν στις επερχόμενες εκλογές εκφράζουν πάνω από 70 Ρεπουμπλικανοί πρώην αξιωματούχοι Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ διεφθαρμένο και ακατάλληλο για την προεδρία.

Η εν λόγω «ομάδα» αποτελείται από 73 πρώην αξιωματούχους και περιλαμβάνει κάποια από τα ανώτατα μέλη που υπηρέτησαν σε τομείς της Αμυνας και των Μυστικών Υπηρεσιών, επί ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων των Ρόναλντ Ρίγκαν, των δύο Τζορτζ Μπους και του ίδιου του Τραμπ. 

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολύ «βαριά» ονόματα, όπως ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Χέιντεν, που έχει υπηρετήσει ως διευθυντής Εθνικής Ασφαλείας και αρχηγός της CIA, αλλά και ο Γουίλιαμ Γουέμπστερ, ο μοναδικός Αμερικανός που έχει διατελέσει επικεφαλής τόσο του FBI, όσο και της CIA. 

Η πλήρης καταδίκη τους για τον Τραμπ και συνεπώς υποστήριξη προς τον Μπάιντεν, θα έρθει τρεις μέρες πριν το συνέδριο που θα χρίσει και επίσημα τον Αμερικανό πρόεδρο υποψήφιο για δεύτερη θητεία, την ερχόμενη Δευτέρα και καταδεικνύει το γεγονός πως ο Τραμπ έχει «αποξενώσει» ορισμένα μέλη του κόμματός του, ειδικά μεταξύ των βετεράνων των μυστικών υπηρεσιών και της εξωτερικής πολιτικής.

«Ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει τον χαρακτήρα και την ικανότητα να ηγηθεί αυτού του έθνους και έχει επιδείξει χαρακτηριστικά διαφθοράς, που τον καθιστούν ανίκανο να υπηρετήσει ως πρόεδρος», δηλώνει η εν λόγω «ομάδα», με την επιστολή της να δημοσιεύεται αύριο σε ολοσέλιδη καταχώριση στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Εχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απέτυχε και πως ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ», προσθέτουν.

Πρόκειται για μια από τις αρκετές αντίστοιχες οργανώσεις που προέρχονται από τους κόλπους των Ρεπουμπλικανών και αντιτίθενται στην επανεκλογή του Τραμπ. Οι «αντιφρονούντες» κατηγορούν τον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου ότι έχει αποξενώσει τις ΗΠΑ από τους συμμάχους τους στο εξωτερικό, ενώ ασκούν δριμεία κριτική και για την πολιτική του εντός συνόρων, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας, όσο και στην αντίδρασή του απέναντι στις μεγάλες πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων και της ρατσιστικής βίας.

NEWS