Στην Αθήνα αύριο ο Λουίτζι Ντι Μάιο

by Expertnews.gr

Το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.

Το ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων τέθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Νίκος Δένδιας και ο Ντι Μάιο τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα πλην των συνομιλιών με την Ιταλία, παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ, Ελλάδας – Αιγύπτου, που επίσης επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία.

Οι συζητήσεις Αθήνας  και Καΐρου, αναθερμάνθηκαν και στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έστειλε σαφές μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ κατήγγειλε ξεκάθαρα τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές. Η γραμμή επικοινωνίας, Δένδια – Σούκρι, όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΞ, παραμένουν ανοιχτές και επίκειται συνέχεια, καθώς μία συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αυτή που θα καταστήσει άκυρο στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δίνοντας σαφές πλεονέκτημα στις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα μετά και τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ, για άδεια ενεργειακών ερευνών και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε και σε επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να «σπάσει» τη σιωπηλή αποδοχή του Βολκάν Μποζκίρ, ως προέδρου του Σώματος.

Μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα στην οποία η Αθήνα είχε συμμάχους της την Κύπρο και την Αρμενία, που αιτήθηκαν το ίδιο με στόχο να αποτραπεί η ομόφωνη εκλογή του τούρκου διπλωμάτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανθυποψήφιος και να καταγραφούν οι αρνητικές ψήφοι.

Η ψηφοφορία αναμένεται στις 8 Ιουνίου. Επίσης η Αθήνα έστειλε επιστολή και στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι θα επιδιωχθεί παρέμβαση και στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη βάση να δίνεται και στις άτυπες επαφές που θα επιδιώξει η ελληνική διπλωματία, μέσω των επαφών που έχει οικοδομήσει.

NEWS