Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 144ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία και κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της ΔΟΕ.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Τασούλα:
«Σας καλωσορίζω στην Αρχαία Ολυμπία, στην πανέμορφη και ιστορική αυτή γωνιά της δυτικής Πελοποννήσου. Στον τόπο που ξεχώρισε ως το σπουδαιότερο πανελλήνιο θρησκευτικό, πολιτικό και αθλητικό κέντρο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Από εδώ πήγασαν τα ιδεώδη του σημερινού ολυμπιακού κινήματος και εδώ υπηρετήθηκαν επί σχεδόν 1200 χρόνια, όσα δηλαδή τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εδώ όπου μετατράπηκε για πρώτη φορά σε πράξη η Εκεχειρία και άναψε η φλόγα του Ολυμπισμού.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνα γίνεται το 1829 από τη γαλλική Expédition Scientifique de Moreé και από το 1875 αναλαμβάνει αποφασιστικά το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, υπό την εποπτεία Ελλήνων αρχαιολόγων. Έτσι βλέπουμε και τη στενή σχέση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821-1829 που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό και με το φιλελληνισμό που επηρέασαν θετικά την έκβαση του αγώνα.
Εδώ λοιπόν, «ἐν τῷ καλλίστῳ τῆς Ἑλλάδος τόπῳ», κατά τον περίφημο Αθηναίο ρήτορα Λυσία, χαράχθηκε το πεπρωμένο του ολυμπιακού κινήματος. Με τις ίδιες αξίες και αρχές, από εδώ εμπνεύσθηκαν ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο βαρώνος ντε Κουμπερτέν, και έπιασαν το νήμα αυτού του πεπρωμένου μετά από 15 αιώνες λησμονιάς, όπως είπε ο κ.Bach, πετυχαίνοντας το 1896 την αναβίωση των Αγώνων στην Ελλάδα. Το νήμα αυτό του Ολυμπιακού πεπρωμένου ανάβει εδώ από το 1936 την ολυμπιακή φλόγα, ενώ το ίδιο νήμα πάλι μας οδήγησε το 2004 στους απόλυτα επιτυχημένους αγώνες της Αθήνας.
Και αυτή η ζωντανή σχέση παρελθόντος και παρόντος, πηγών του Ολυμπισμού, και σύγχρονης διεξαγωγής τους αποτυπώνεται ποιητικά στον ολυμπιακό ύμνο που με λόγια και μουσική ελληνική γεννήθηκε: «Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κατέβα, φανερώσου και άστραψε εδώ πέρα». Τι πιο ωραία πρόσκληση των αξιών του χθες να λάμψουν και σήμερα!
Η επιλογή να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της συνόδου της ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία έχει βαθιά ιστορική, πολιτιστική και συμβολική απήχηση. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ΔΟΕ στις ιδρυτικές της αξίες, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχειας στο Ολυμπιακό κίνημα και την αναγνώριση του ρόλου που παίζει ακόμα στις μέρες μας η Ολυμπιακή Παιδεία. Παράλληλα, ενισχύει το ρόλο της ως θεματοφύλακα της Ολυμπιακής κληρονομιάς και εξυπηρετεί την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αποστολής της ΔΟΕ, τονίζοντας την ανάγκη μετάδοσης των ιστορικών και φιλοσοφικών βάσεων του Ολυμπισμού στις νέες γενιές ηγετών και αθλητών. Βρισκόμαστε ακριβώς εδώ, στο πνευματικό αυτό κέντρο του Ολυμπισμού, δίπλα στον Αλφειό ποταμό και κάτω από τον Κρόνιο λόφο, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπου γεννήθηκαν τα ιδανικά της ειρήνης, της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να τολμήσω να εκφράσω μια σκέψη ως ευχή. Μια πρόταση, θα έλεγα, προς τα αξιότιμα Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: Γιατί να μην καθιερωθεί, ως σπονδή στον χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εκλογή κάθε φορά του νέου Προέδρου της ΔΟΕ να πραγματοποιείται εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία! Καθώς ο συμβολισμός που εκπέμπει η Αρχαία Ολυμπία, ως ιερή γενέτειρα και αιώνια ψυχή του Ολυμπιακού Κινήματος, ταιριάζει απόλυτα με το πολύπλευρο πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό και ανθρωπιστικό έργο που αναλαμβάνει κάθε φορά ο επικεφαλής της ΔΟΕ, θα συμβάλατε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πιστή μεταλαμπάδευση της ολυμπιακής κληρονομιάς.
Κυρίες και Κύριοι, μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, σε ένα ιλιγγιωδώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, υπό το βάρος πολλαπλών προκλήσεων, συρράξεων και εχθροπραξιών που δεν λένε να κοπάσουν, η έννοια της Εκεχειρίας καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ, αποτελώντας ένα ισχυρό σύμβολο ειρήνης και διαλόγου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς συμβάλλει στην προαγωγή της συνύπαρξης των λαών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα, ως λίκνο του Ολυμπισμού, αλλά και ως μία σύγχρονη, ισχυρή Δημοκρατία και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πάψει να αγωνίζεται για τα ιδεώδη της ειρήνης, του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την υλοποίηση των στόχων της Ολυμπιακής Ατζέντας.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συγχαρώ τον απερχόμενο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Thomas Bach, για την πολύτιμη προσφορά του. Αναμφίβολα, η θητεία του υπήρξε γεμάτη από προκλήσεις πάσης φύσεως, τις οποίες, ωστόσο, αντιμετώπισε με σθένος και αποφασιστικότητα. Η, κατά γενική ομολογία, άρτια διοργάνωση των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και η ιστορική απόφαση της δημιουργίας της «Refugee Team», που συμμετέχει πλέον στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητη ομάδα αθλητών, μαζί με άλλες αποφάσεις που επίσης στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η εισαγωγή νέων και αυστηρών προϋποθέσεων για την ανάληψη και τη διεξαγωγή των Αγώνων, συνιστούν σημαντική παρακαταθήκη. Μέσω της ευρύτατης απήχησης των Ολυμπιακών αγώνων η ΔΟΕ πλέον όχι μόνο προωθεί τον αθλητισμό αλλά διευκολύνει ακόμα πιο αποφασιστικά τις πολιτιστικές ανταλλαγές, υποστηρίζοντας παγκοσμίους ανθρωπιστικούς σκοπούς και οικουμενικές αξίες. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τη σημερινή σας παρουσία εδώ στην πηγή αυτών ακριβώς των αξίων Για το έργο του αυτό, τον ευχαριστούμε.
Θέλω να επαναβεβαιώσω την υποστήριξη της χώρας μας στο νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα παραμείνει σταθερή και αδιαμφισβήτητη, λειτουργώντας η Ελλάδα ως αρωγός στο έργο του για τη διατήρηση των ιδεωδών του Ολυμπιακού Κινήματος.
Κυρίες και Κύριοι, μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, σήμερα, είναι μια ιδιαίτερη μέρα στη σχέση του Ελληνισμού με το ολυμπιακό κίνημα, καθώς σαν σήμερα στις 18 Μαρτίου του 1938 η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν φτάνει στον Πειραιά για να ενταφιαστεί λίγες μέρες αργότερά εδώ στην αρχαία Ολυμπία, το λίκνο του Ολυμπισμού. Δε θα μπορούσα λοιπόν πάρα να ολοκληρώσω την ομιλία μου με τα λόγια του μεγάλου αυτού φιλέλληνα και οραματιστή.
«Η πίστη μου στον Ελληνισμό, στο μέλλον του και τη συνεχόμενη καρποφορία του, έχει γίνει πιο στέρεα από ποτέ. Βλέπω καθαρά ότι, ίσως πάνω από καθετί, πρέπει να βασιλεύει η τρίπτυχη αρμονία- σώμα, πνεύμα και ψυχή- που για πρώτη φορά ορίστηκε από τον Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός είναι κομμάτι του μέλλοντος. Η φιλοσοφία ζωής του είναι κατάλληλη και προσαρμόσιμη στη σύγχρονη εποχή. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο αθλητισμός είναι απαραίτητο συστατικό της σύγχρονης προόδου».
Με τις σκέψεις αυτές, κηρύσσω την έναρξη της 144ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακή Επιτροπής και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της καθώς και στο έργο του νέου Προέδρου της ΔΟΕ, ο οποίος θα εκλεγεί τις επόμενες ημέρες.
Ευχαριστώ πολύ».
Είχε προηγηθεί, το πρωί, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρο Κούβελο και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας φύτεψαν συμβολικά μια ελιά απέναντι από το Δημαρχείο.
Αμέσως μετά, μετέβησαν στο αρχαιολογικό μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο της ΔΟΕ Thomas Bach. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Τασούλας υποδέχθηκε στην αίθουσα των Αετωμάτων του Μουσείου καθένα και καθεμία ξεχωριστά τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου.