Στέλιος Πέτσας Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

by Expertnews.gr

Τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, αλλά και ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών.

Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό,από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ.Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας :

 

Η σημερινή ενημέρωσή σας θα αφορά το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.

Όπως γνωρίζετε, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η Κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική. Επιδιώκουμε, κατ’ αρχήν τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών.

Στο εσωτερικό η πολιτική μας στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Ψηφίσαμε ήδη το νόμο για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και προχωρούμε στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και διότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβει τον λόγο ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής για να σας ενημερώσει για το συνολικό μας σχέδιο, ενώ εν συνεχεία θα σας ενημερώσω για τις δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

 

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής :

 Από τις πρώτες δράσεις της νέας Κυβέρνησης, προτεραιότητα αποτέλεσε, η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής- προσφυγικής κρίσης. Το Σχέδιο εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κ. Πρωθυπουργού και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τι Προβλέπει:

➢ Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
➢ Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
➢ Λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά και
➢ Άμεσες επιστροφές.
Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης, αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών.


Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης:

Βραχυπρόθεσμα, επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα, υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται, ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί, με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Ορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύντομα, θα έχετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: Μ.Κ.Ο.

Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένα κριτήρια, που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, ομοίως, κλείνει η υπάρχουσα Δομή και δημιουργείται νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, κλείνει η υπάρχουσα Δομή, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 5.000+

Κως: Στην Κω, η υπάρχουσα Δομή γίνεται Κλειστή, και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 2.000+

Λέρος: Στη Λέρο, η υπάρχουσα Δομή μετατρέπεται σε Κλειστή και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 1.000

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας δείξω κάποιες φωτογραφίες. Δείχνουν που είμαστε τώρα και που θέλουμε να πάμε, τι σχεδιάζουμε να κάνουμε. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν πριν από λίγες ήμερες και είναι από τις Δομές που υπάρχουν τώρα στα νησιά.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από τα νησιά, από τους χώρους -θα χρησιμοποιήσω τον όρο «δορυφόροι»- που ως «δορυφόροι», έχουν αναπτυχθεί έξω από το Κ.Υ.Τ..

Η δεύτερη φωτογραφία, ομοίως, παρουσιάζει έναν άλλο χώρο, σε ένα διαφορετικό νησί.

Η τρίτη φωτογραφία παρουσιάζει την άναρχη επέκταση, έξω -και αυτή- από την κλειστή δομή.

Ενώ, η τέταρτη φωτογραφία παρουσιάζει μια διαφορετική κατάσταση, η οποία αγγίζει θέματα ασφάλειας. Και εδώ, βλέπετε το πώς, σε έναν στύλο της Δ.Ε.Η., υπάρχουν δεκάδες καλώδια, τα οποία έχουν ενωθεί αυθαίρετα, με σκοπό καθένας να δημιουργήσει τη δική του παροχή ρεύματος.

Που θέλουμε να πάμε και τι έχουμε σχεδιάσει: Εδώ, θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση και να πω ότι ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει πάρα πολύ και οι νέες δομές που θα κατασκευάσουμε, θα έχουν αυτή εδώ τη μορφή.


Κάτοψη νέας δομής και κοντέινερ (φωτογραφία).

Εδώ, βλέπετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους διάφορους χώρους: Με το μπλε χρώμα, είναι οι χώροι διαμονής του προσωπικού, με το ροζ χρώμα, είναι οι χώροι που θα τρώνε. Υπάρχουν γήπεδα, υπάρχουν λατρευτικοί χώροι, υπάρχουν σχολεία. Και βεβαίως, υπάρχουν όλες οι εγκαταστάσεις που αφορούν την παροχή νερού, πετρελαίου, τους βιολογικούς καθαρισμούς και βεβαίως οι χώροι ενδιαίτησης του προσωπικού, που θα λειτουργεί τη δομή αυτή. Δυνατότητες, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Πέτσας, θα αναφερθεί στα μέτρα αυτά, αναλυτικά.

Επανέρχομαι στην 5 + 1 δράση.

Η επιπλέον δράση αφορά στην εξασφάλιση-στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση, εφαρμόζοντας κοινές διαδικασίες, στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου, θα υλοποιήσουν τη δράση.

Θα αναφέρω ορισμένες από τις πτυχές της δράσης:

Το νομικό πλαίσιο, για τη συγκρότηση αυτού του φορέα, είναι σε εξέλιξη. Η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί, με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά. Έχουν, ήδη, διατεθεί, από την 8η Νοεμβρίου, 14 εκ. ευρώ, ως πιστώσεις για την αγορά υλικών , τα οποία απαιτούνται, είτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε από το Λιμενικό. Έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες, για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ). Θυμίζω ότι το σύστημα αυτό, είχε ξεκινήσει το 2014 και όλος ο σχεδιασμός του προβλέπει την πλήρη λειτουργία του, τον Αύγουστο του 2022.

Αυτό, στο δικό μας σχεδιασμό δεν είναι αποδεκτό και επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, μια επιπλέον δράση: Η ένωση εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις επιχειρησιακές προδιαγραφές, με σκοπό να εκπληρώσουν την αποστολή τους, η δε παράδοσή τους πραγματοποιείται στους επόμενους μήνες. Και πολλές άλλες δράσεις .

Σύμφωνα με την υφιστάμενη σχεδίαση, κάθε δράση ενώ υλοποιείται ανεξάρτητα, διαλειτουργεί, συνεχώς, με τις υπόλοιπες, μέσα στο πολύπλοκο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας. Ενώ, προτεραιότητα στην παρούσα φάση αποτελεί η αποσυμφόρηση των νήσων.Το σύνολο των δράσεων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να καταδείξει τη δυναμική και την αποφασιστικότητα που μας διακατέχει, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, πέραν της πρώτης και δεύτερης φάσης, που αφορούν στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πλάνο, στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Κυβέρνησης, περιλαμβάνεται επίσης, μία εξίσου σημαντική και αναπόσπαστη φάση, που αφορά στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όπου εξετάζονται σενάρια, επιλογές και δυνατότητες.

Τον λόγο έχει ο κ. Υφυπουργός.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

Αναφορικά τώρα με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

1. Στην παράταση -έως 31.12.2020- των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/Κ.Υ.Τ. όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
3. Επίσης, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/Κ.Υ.Τ..
4. Τέλος, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
NEWS