Στέλιος Πέτσας προς ΣΥΡΙΖΑ : Μη ζητάτε παρεμβάσεις που δεν νοούνται σε ευνομούμενα κράτη. Αυτές τελείωσαν στις 7 Ιουλίου

by Expertnews.gr

«Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στις εμπορικές συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η τήρηση της νομιμότητας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εξαγοράς της FORTHNET από την Alter Ego.

O κ. Πέτσας επισήμανε ότι στην ισχύουσα νομοθεσία έχουν θεσπιστεί προϋποθέσεις, όροι και ασυμβίβαστα σχετικά με την κατοχή αδειών – εν προκειμένω αδειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών – όπως η άδεια που κατέχει η εταιρεία Forthnet υπό το σήμα Nova, ενώ η νομοθεσία ορίζει και τα ποσοστά συμμετοχών σχετικά με τη διαπίστωση τυχόν συγκέντρωσης ελέγχου στο χώρο των ΜΜΕ και τον προσδιορισμό της δεσπόζουσας θέσης. Βάσει δε, της σχετικής νομοθεσίας, ο έλεγχος όλων των ανωτέρω έχει ανατεθεί και ασκείται από τις ανεξάρτητες αρχές – από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την ΕΕΤΤ, και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΕΣΡ.

«Αν και όταν συναφθεί οιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία, προφανώς θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα εξετάσουν τα έγγραφα και τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψη τους, θα κρίνουν τη νομιμότητα της συναλλαγής και θα εκδώσουν το πόρισμα τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί κάποιο επίσημο έγγραφο στις αρμόδιες αρχές. Η κυβέρνηση σέβεται και εμπιστεύεται τις ανεξάρτητες αρχές και εννοείται ότι εκείνες θα ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, ανεπηρέαστα», είπε ο Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί σήμερα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι που ως κυβέρνηση «όρισε ως επικεφαλής πρόσωπα του περιβάλλοντός της, για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις της».

«Η σημερινή κυβέρνηση όρισε πραγματικά ανεξάρτητη και αμερόληπτη ηγεσία, με σκοπό η επιτροπή να λειτουργήσει όπως υπαγορεύει το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο, χωρίς πιέσεις και χωρίς υποδείξεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας και απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μη ζητάτε λοιπόν παρεμβάσεις που δεν νοούνται σε ευνομούμενα κράτη. Αυτές τελείωσαν στις 7 Ιουλίου».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, απάντησε όμως και σε όσα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η μόνη πυξίδα για τη λήψη της απόφασης να αποδεσμευτούν ομάδες και να μειωθεί το τίμημα για τις ομάδες που έμειναν στην ΕΡΤ, είναι ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.

«Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων, που επιτεύχθηκε με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων μεταξύ της ΕΡΤ και της Super League 1», είπε και τόνισε ότι η ΕΡΤ, λίγο πριν τις εκλογές, προφανώς με την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να σκορπίσει 63,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτό προχωρούσε, η ΕΡΤ δεν θα είχε καθόλου χρήματα για να διαμορφώσει το πρόγραμμά της, παρατήρησε.

«Η δημόσια τηλεόραση, δεν είναι μηχανισμός, ούτε μικροκομματικής προπαγάνδας, ούτε εξαγοράς ψήφων. Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ΕΡΤ και για τα δύο», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων χρησιμοποιήθηκαν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου». Αυτό έγινε, όπως είπε, καθώς δύο ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα ενεργοποίησε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΡΤ αλλά και του ποδοσφαίρου και υποσχέθηκε συνολικά 63,2 εκατομμύρια ευρώ σε Super League 1 και 2 και Football League, για να μεταδώσει η ΕΡΤ στην τρέχουσα σεζόν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, με ένα ποσό «πέρα από κάθε λογική» και «εξωπραγματικό» για τα δεδομένα της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.

«Είναι προφανές ότι η εκμετάλλευση των χρημάτων της ΕΡΤ για κομματικό όφελος, βρίσκει αντίθετη τη νέα κυβέρνηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι για το λόγο αυτό, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ, εξουσιοδότησε το ΔΣ να επαναδιαπραγμευτεί χαμηλότερο τίμημα με τις ομάδες της Super League 1 και 2, με στόχο τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού προγράμματος για την ΕΡΤ και τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση των πόρων της, δηλαδή των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων».

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η ΕΡΤ υπέβαλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις και από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. «Έτσι αποδεσμεύτηκαν από τη δημόσια τηλεόραση Παναθηναϊκός και Άρης ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις ΠΑΕ, (Ατρόμητο, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικό0, με τις οποίες η ΕΡΤ είχε προσυμφωνήσει από πέρυσι να μεταδώσει τους αγώνες τους. Συνολικά η ΕΡΤ, για τη μετάδοση των αγώνων της Super League 1, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα καταβάλει 8,9 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και αντί για 44 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Πέτσας. Με τον ίδιο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, με γνώμονα την αμεροληψία και ανεξαρτησία της ΕΡΤ αλλά και την καταβολή δίκαιου τιμήματος, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τη Super League 2. Ιδίως για τον Παναθηναϊκό, για τον οποίον η ΕΡΤ έδινε 6,2 εκατομμύρια ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ ήταν κάτω από 300.000 ευρώ.
NEWS