Στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που διοργανώνεται σήμερα στο Παρίσι θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος της Συνόδου του «Συνασπισμού των προθύμων» για την Ουκρανία, η ενίσχυση της βοήθειας, η διασφάλιση της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός, καθώς και η πιθανότητα ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης στην ουκρανική επικράτεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ηγηθεί της προσπάθειας οικοδόμησης του συνασπισμού με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, αναμένει 31 αντιπροσωπείες γύρω από το τραπέζι το πρωί της Πέμπτης στο προεδρικό Μέγαρο Ελιζέ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την πρώτη συνάντηση στο Παρίσι τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία επιχειρησιακού χαρακτήρα.
Το πρώτο σημείο θα αφορά τη συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία επί τη βάσει των αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που επιθυμούν και είναι σε θέση να παράσχουν, καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες η βοήθεια αυτή θα υλοποιηθεί.
Το δεύτερο σημείο θα αφορά την πιθανολογούμενη κατάπαυση πυρός, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά θα πρέπει να είναι «πλήρης και επαληθεύσιμη». Καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι εν προκειμένω η αποσαφήνιση των διαθέσεων της Μόσχας και ειδικότερα εάν και κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι μόνο «επί της αρχής», σημειώνουν εκπρόσωποι της γαλλικής διπλωματίας.
Το τρίτο σημείο θα αφορά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, κατά τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια εκδήλωσης νέων ρωσικών επιθετικών ενεργειών. Πρόκεται για τη λεγόμενη «στρατηγική του σκαντζόχοιρου» με στόχο τη θωράκιση της Ουκρανίας. Η Βρετανία υπόσχεται επίσης συνεχή στρατιωτική βοήθεια, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να συνεχίσει να πολεμά εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν ή παραβιαστεί η εκεχειρία, ενώ ο Μακρόν ανακοίνωσε χθες ότι το Παρίσι θα προσφέρει στο Κίεβο επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το τέταρτο σημείο και το πιο καίριο θα αφορά τη μελλοντική δημιουργία μίας «δύναμης εξασφάλισης» της ειρήνης η οποία θα αφορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η Ουάσινγκτον δεν είναι αντίθετη έναντι αυτής της προοπτικής και πως μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις της με τη Μόσχα.
Μεγάλη απούσα από το τραπέζι των συνομιλιών η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχει δείξει κανένα ενθουσιασμό για τις συζητήσεις του συνασπισμού. Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έχει απορρίψει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής δύναμης.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πάντως ότι σε οποιοδήποτε σενάριο ειρηνευτικής συμφωνίας, στην πρώτη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης θα είναι ο στρατός της ίδιας της Ουκρανίας.
Οι επιλογές για τον συνασπισμό των συμμάχων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή περισσότερης στρατιωτικής εκπαίδευσηςγια να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των απωλειών του ουκρανικού στρατού, τις οποίες το Κίεβο κρατά μυστικές αλλά είναι βαριές μετά από περισσότερα από τρία χρόνια έντονων μαχών. Αυτό είναι κάτι που οι σύμμαχοι έχουν ήδη κάνει , προετοιμάζοντας περισσότερους από 75.000 Ουκρανούς στρατιώτες για τη μάχη εναντίον του μεγαλύτερου και επεκτεινόμενου στρατού της Ρωσίας.