Σε διαβουλεύσεις οι ευρωπαίοι ηγέτες

by Expertnews.gr

Επικαλούμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ έχει προτείνει ως διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να έχει προτείνει μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις θέσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι (σ.σ. επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.) και του Αντόνιο Ταγιάνι (σ.σ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Όσον αφορά τον επόμενο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τουσκ φέρεται να έχει προτείνει κάποιον από την κεντρώα ευρωπαϊκή συμμαχία, στην οποία ξεχωρίζει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, επομένως, φιλοδοξεί να επιτύχει τις αναγκαίες ισορροπίες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Άλλωστε, σε λίγες ώρες, αναμένεται να προεδρεύσει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η οποία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, με στόχο την πλήρωση των κορυφαίων ευρωπαϊκών «χαρτοφυλακίων».

Πάντως, στο δημοσίευμα του Reuters δεν γίνεται αναφορά στον πιθανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση  δημοσίευμα  των FT «φαβορί» για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι ο Σοσιαλιστής, Φρανς Τίμερμανς, ενώ ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, προορίζεται για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το βράδυ, τότε οι «28» ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το πρωί της Δευτέρας.

Στόχος είναι να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη στελέχωση των πέντε κορυφαίων χαρτοφυλακίων (πρόεδρος Κομισιόν, πρόεδρος Συμβουλίου, πρόεδρος Κοινοβουλίου, Ύπατος Αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική, επικεφαλής ΕΚΤ), δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 2 Ιουλίου.

NEWS