Πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακού κόμβου η Ελλάδα

by Expertnews.gr

Η δέσμευση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω εμβάθυνση της στενούς διμερούς τους συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίστηκε «η σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως σημειώνεται, χαιρετίστηκε ο ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου (προμήθειας, παροχής) φυσικού αερίου. Περαιτέρω, όπως γίνεται γνωστό, συζήτησαν γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτό το σκοπό, επισημαίνεται, αμφότερες πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση για τη διασφάλιση των όρων διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ενθαρρυνθεί έτι περαιτέρω η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές Φράνσις Φάνον, όπως γνωστοποιήθηκε, συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του οικείου (ελληνικού, εθνικού) τμήματος του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria), καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες, θα ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομής όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) και ενισχυμένη δυνατότητα (παροχής, αποθήκευσης) φυσικού αερίου, όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Συζήτησαν επίσης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης φυσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
NEWS