Πρωτομαγιά 2020, τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

by Expertnews.gr

Αλέξης Τσίπρας:

Το μήνυμα ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία, για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Περάματος, με αφορμή την Πρωτομαγιά.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «το νέο κοινωνικό συμβόλαιο» πρέπει να έχει δύο βασικούς άξονες:

«Ο πρώτος είναι η ανάδειξη του δημόσιου χώρου και η στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πραγματικών δημόσιων αναγκών, των αναγκών όλων μας. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φτιάξουμε περισσότερα και καλύτερα δημόσια νοσοκομεία, να προσλάβουμε γιατρούς και νοσηλευτές, να προσλάβουμε καθηγητές για τα παιδιά μας, να ενισχύσουμε τους δήμους για τις κρίσιμες υπηρεσίες τους, την καθαριότητα, τη βοήθεια στο σπίτι, να ενισχύσουμε τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουμε συνολικά το κοινωνικό κράτος.

Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία της εργασίας. Η ενίσχυση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυρίαρχη αντίληψη ήταν να μειώσουμε το κόστος και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στο κέρδος. Ήταν η αντίληψη που επικρατούσε στις κυβερνήσεις και στα μνημόνια και στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που είναι ο βασικός εκφραστής αυτών των ιδεών. Δεν ξέρω αν τώρα καμώνεται ότι άλλαξε, μακάρι να άλλαξε. Αλλά, εγώ νομίζω ότι πίσω από τα λόγια της κολακείας βρίσκονται σχέδια για περαιτέρω αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και για μειώσεις μισθών. Γιατί αυτό που έρχεται είναι μία βαθιά ύφεση και εφόσον δεν αξιοποιηθεί η δυνατότητα ρευστότητας που υπάρχει σήμερα, θα είναι βαθύτερη».

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο και τους εργαζόμενους που τον υποδέχθηκαν, υπογράμμισε: «’Αρα, λοιπόν, σήμερα Πρωτομαγιά πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του αγώνα. Όχι για μισή δουλειά, μισή ζωή, αλλά για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για στήριξη των ανθρώπων που είναι στη πρώτη γραμμή, που ήταν αόρατοι και που τους ανακαλύψαμε τώρα, όπως οι άνθρωποι στην καθαριότητα, για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά». Υπενθύμισε ότι «εμείς προχωρήσαμε σε 8.500 προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδικοίκηση, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και ενώ είμασταν ακόμη σε μνημόνιο. Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ακόμα, ότι η επίσκεψή του είχε συμβολική σημασία, λέγοντας: «Η επίσκεψή μου σήμερα είναι συμβολική. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ευχαριστίας σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στους δήμους όλης της χώρας. Γιατί, όλο αυτό το διάστημα που εμείς είμαστε στα σπίτια μας με φόβο για την ζωή μας και για την δημόσια υγεία, εσείς είσαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για να έχετε κάθε μέρα τον δημόσιο χώρο όλων μας καθαρό και κυρίως για να προστατεύσετε την δημόσια υγιεινή. Όλες αυτές τις μέρες συνειδητοποιήσαμε όλοι μας πόσο σημαντικές είναι ορισμένες υπηρεσίες που κάποιοι είχαν υποτιμήσει στο παρελθόν. Και δεν μπορεί όλα να είναι στον αυτόματο πιλότο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αγοράς. Κάποια δημόσια αγαθά πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο και υπό την στήριξη της πολιτείας, όπως τα δημόσια νοσοκομεία, οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα σχολεία».

Φώφη Γεννηματά

«Πρωτομαγιά, μέρα συμβολική. Ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης. Νέες απειλές, νέοι αγώνες. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα», τονίζει η Φώφη Γεννηματά με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. «Η κρίση που δημιουργεί η πανδημία, απειλεί δικαιώματα δεκαετιών. Οι νέες μορφές απασχόλησης σημαίνουν για πολλούς μισή δουλειά μισό μισθό», αναφέρει.

«Κάποιοι θεωρούν ότι το να μιλάς για δικαιώματα των εργαζομένων είναι μια γλώσσα από το παρελθόν, μια γλώσσα ξύλινη. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Και όμως … Οι αξίες και οι αρχές μας είναι τώρα πολύτιμες όσο ποτέ» υποστηρίζει η κ. Γεννηματά και επισημαίνει πως για τους σοσιαλιστές και δημοκράτες «το κράτος είναι μπροστά, ώστε να καθοδηγεί την έξοδο από την κρίση, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω στα δύσκολα. Να διασφαλίζει την εργασία, τα δημόσια αγαθά, να προστατεύει τη ζωή και την ποιότητας της ζωής. Μια νέα πορεία για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αναγκαία. Ένας νέος δρόμος δημοκρατίας, δικαιοσύνης αλληλεγγύης».

Υπογραμμίζει, τέλος, πως «με όπλα τις προτάσεις μας, τις δικαιωμένες αξίες μας και τις μεγάλες διαχρονικές μεταρρυθμίσεις της Παράταξης της Αλλαγής, δίνουμε τον αγώνα μαζί με κάθε πολίτη για να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι πολλοί και αδύναμοι, για να λάμψει ξανά η ελπίδα στη ζωή μας».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα, κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του, με αφορμή τις συμβολικές συγκεντρώσεις των σωματείων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Εμείς απαντάμε Σοσιαλισμός» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε: «Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό. Καλή δύναμη! Καλό κουράγιο σε όλους και όλες. Χρόνια πολλά!».

 

Στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

 

Γιάνης Βαρουφάκης

Παρών στις συμβολικές κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα ήταν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Το 5ο μνημόνιο έρχεται και θα είναι απάνθρωπα σκληρό απέναντι στους ανθρώπους της εργασίας. Η Πρωτομαγιά είναι η ιδανική μέρα για να ξεκινήσουμε την ενότητα και τον αγώνα εναντίον αυτής της νέας φτωχοποίησης των Ελλήνων εργαζομένων».

Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με τρία συμβολικά ολιγομελή «μπλόκα» αυτό του τομέα Εργασίας, της Πράσινης Μετάβασης και της Νεολαίας του κόμματος, το ΜέΡΑ25 συμμετείχε με τις αναγκαίες αποστάσεις στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις θυσίες όσων συνέβαλαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα εργατικά δικαιώματα τίμησαν και φέτος, τηρώντας τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, μέλη εργατικών συνδικάτων, κομμάτων, πολιτικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων, κ.α.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) δεν πραγματοποιήθηκε φέτος, λόγω της πανδημίας. Αντί αυτής έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

«Οι ήρωες της τάξης μας πάλεψαν για οκτάωρο, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Τιμούμε σήμερα τους αγώνες των εργατών του Σικάγο, του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους νεκρούς της Καισαριανής, οι αγώνες τους είναι και σήμερα απόλυτα επίκαιροι» δήλωσε ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σήμερα οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι στο μάξιμουμ, δημιουργούν και ένα εύφορο πνεύμα για τη “μαύρη” εργασία και με τη νέα πανδημία παρατηρείται μια προσπάθεια να απεμποληθούν εργατικά δικαιώματα, που τις προηγούμενες δεκαετίες κατακτήθηκαν με αίμα και πόνο και, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν. Αυτή η Πρωτομαγιά είναι σημαντική, για εμάς, γιατί θα ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά για να κατακτήσουμε και πάλι όλα αυτά».

Από την πλευρά του, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα τους νεκρούς μας για όλα αυτά που κατέκτησε το εργατικό κίνημα σε μια διαχρονική πορεία. Σήμερα είναι επίκαιρο παρά ποτέ, ότι στη βάση αυτών παραδειγμάτων θα κληθούμε να δώσουμε δύσκολους αγώνες, γιατί σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια μνημονίων, διακυβεύεται ακόμη περισσότερο το καθεστώς των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι «σε μια διαφορετική εποχή, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ανάγκη και προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στη δουλειά. Σε αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις». Και πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική, δύσκολη, αλλά ενωμένοι, με αλληλεγγύη και αγωνιστικά μπορεί ο κόσμος της εργασίας να πετύχει λύσεις».

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τήρηση των αποστάσεων για τη μη διάδοση του κορονοϊού και με μέσα ατομικής προστασίας. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Θανάσης Κουτσουράς, ανέφερε ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης είναι και σήμερα επίκαιροι, σε μια συγκυρία που εξαιτίας -ή και με αφορμή- την πανδημία του κορονοϊού, αυξάνεται από την εργοδοσία και το κεφάλαιο η πίεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

«Και η πανδημική κρίση δείχνει ότι το σύστημα είναι ξεπερασμένο, γίνεται πιο επικίνδυνο, ακριβώς για αυτό γίνεται και πιο ορατός ως πραγματικός εχθρός» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και συνέχισε : «Με όπλα, την πείρα και τα συμπεράσματα από την οργανωμένη πάλη και με παρακαταθήκη τους αγώνες των νεκρών ηρώων της τάξης μας, που φώτισαν το δρόμο, μπορούν εργάτες και λαϊκά στρώματα να στοχεύσουν στη καρδιά αυτού του επικίνδυνου εχθρού, του καπιταλισμού και να τον στείλουν τα κιτάπια της ιστορίας. Υπάρχουν σήμερα οι όροι στην παραγωγή, για μια καλύτερη ζωή, για έναν δρόμο ανάπτυξης, που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας, δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται σε αυτό, επισκέφθηκε τη θέση που βρισκόταν παλαιότερα το Μνημείο του Εργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου και κατέθεσε στεφάνια.

Εξόρμηση με δύο αυτοκίνητα που μετέδιδαν τα συνθήματα της εργατικής Πρωτομαγιάς έκανε στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Ενότητας» και στη συνέχεια μαζί με άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΟΚΔΕ, ΣΕΚ, κ.α.) που είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

Συγκέντρωση στην Καμάρα, με μέσα ατομικής προστασίας έκαναν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΑΑΣ, κ.α.) και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές έκαναν και πορεία, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας για την πανδημία, επί της Εγνατίας και φτάνοντας στο άγαλμα του Βενιζέλου κατευθύνθηκαν και ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.


NEWS