Πρόταση μομφής κατά του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη

by Expertnews.gr

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ήταν να πάρω τον λόγο και να μιλήσω γι’ αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο Γαβρόγλου, ένα νομοσχέδιο το οποίο -όπως ανέδειξαν όλοι οι ομιλητές της ΝΔ- δίνει τη χαριστική βολή στην πολύπαθη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ισοπεδώνει με τρόπο άκριτο την τεχνολογική εκπαίδευση, αφαιρεί κάθε έννοια αυτονομίας και ελευθερίας από τα πρότυπα σχολεία. Δημιουργεί τμήματα με αμιγώς πελατειακά κριτήρια, ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Αναρωτιέμαι πόση μελέτη και ανάλυση έχει γίνει για να δέχεστε έτσι άκριτα τη δημιουργία τμημάτων μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους σε περιοχές που έχετε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Έτσι αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ τον χάρτη της ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Βγάζετε όλα σας τα ιδεολογικά απωθημένα στη δημόσια εκπαίδευση. Αναγκαστήκατε να ακολουθήσετε την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική στην οικονομία και για να μπορέσετε με κάποιο τρόπο να ισορροπήσετε ιδεολογικά, τώρα διαλύετε ό,τι έχει μείνει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως, δεν θα μιλήσω για την Παιδεία σήμερα, διότι η επικαιρότητα, έχει τη δική της δυναμική.

Χθες, με μια ανάρτησή στο διαδίκτυο, ο ανεκδιήγητος αναπληρωτής Υπουργός της κυβέρνησής σας, ο κ. Πολάκης, επιτέθηκε με χυδαίο τρόπο κατά του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Τον κατηγόρησε ανοιχτά γιατί έκανε χρήση του νόμου για τα ΑΜΕΑ για να διοριστεί στο ΕΣΥ και άφησε απαράδεκτα υπονοούμενα για έναν άνθρωπο του οποίου η προσωπική διαδρομή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Έτσι αντιλαμβάνεστε μια κοινότητα ισότητας και ευκαιριών; Ντροπή σας που τον στηρίζετε σιωπηλά.

Ως εδώ, λοιπόν. Ως εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Να σας πω κάτι; Τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο τον γνώρισα προσωπικά πριν από κάποιους μήνες. Δεν του χαρίστηκε κανείς. Ο Στέλιος δεν έχει την ανάγκη μας. Εμείς, η ελληνική κοινωνία έχει την ανάγκη του Στέλιου Κυμπουρόπουλου και του θετικού παραδείγματος που δίνει μέσα από τη δική του προσωπική διαδρομή.

Υπάρχουν όμως, κάποιες στιγμές, ξέρετε, στην πολιτική, που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι πια για μένα προσωπικά ένα ζήτημα το οποίο ξεπερνά τα στενά όρια της πολιτικής. Είναι ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, ένα ζήτημα ποιότητας, είναι ένα ζήτημα ήθους στο δημόσιο διάλογο. Και αυτό τελικά ίσως είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ένα διακύβευμα το οποίο ξεπερνά τα οικονομικά προβλήματα, ξεπερνά τις δυσκολίες στον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Με ποιους θέλουμε να προχωρήσουμε και ποιους θέλουμε να αφήσουμε πίσω.

Λοιπόν, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν ανεχόμαστε άλλο τη στάση του κ. Πολάκη. Και αμέσως μετά το Πάσχα με βάση το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής η ΝΔ καταθέτει πρόταση μομφής κατά του υπουργού αναπληρωτή Υγείας του κ. Πολάκη. Και ελάτε εδώ να τον υπερασπιστείτε όλοι σας και να δούμε αν θέλουμε μια πραγματική Ελλάδα των πολλών ή μια Ελλάδα των Πολάκηδων.

Δεν θα μιλήσω άλλο σήμερα. Την ομιλία που θα έκανα για την Παιδεία την καταθέτω στα πρακτικά. Τα υπόλοιπα, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα τα πούμε αμέσως μετά το Πάσχα. Ντιμπέιτ δεν θέλατε κ. Τσίπρα; Ντιμπέιτ θα έχετε. Εδώ στη Βουλή ενώπιον του ελληνικού λαού και πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά. Εξάλλου ένα και το αυτό είστε.


NEWS