ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ ΓΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ

by Expertnews.gr

Ο Βουλευτής της Νεας Δημοκρατιας κ.Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε πρόταση στον αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Μάθιου Πάλμερ, για μια νεα αναβαθμισμένη εκδήλωση με πολιτική διάσταση στο πλαίσιο του καθιερωμένου εορτασμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. υποστήριξε πως πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες για να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα και να «εμπλουτιστεί» με μια πολιτική διάσταση η συγκεκριμένη εκδήλωση. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, μια τέτοια ενέργεια θα αντανακλά το αναβαθμισμένο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Αυτή η ετήσια γιορτή να σταθεί η αφορμή για μια ετήσια Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – ΗΠΑ. Δηλαδή μια συνάντηση του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργό με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με την ευκαιρία αυτής της γιορτής. Έτσι θα δώσουμε και πολιτικό περιεχόμενο σε αυτή την γιορτή», σημείωσε.
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις δύο χρόνια πριν από την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το 2021 ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στην εκδήλωση. Μάλιστα πρότεινε να πραγματοποιήσει ομιλία ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας με αντικείμενο την διαχρονική αξία της ελευθερίας. Μια τέτοια κίνηση κρίνεται σημαντική σε συμβολικό επίπεδο, καθώς τα ιδανικά και οι αξίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού είχαν εμπνεύσει σε σημαντικό βαθμό τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.
«Αυτό πραγματικά θα είναι κάτι που θα σημαδέψει θετικά την ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Θα είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική αλλαγή και ουσίας αλλά και σημασιολογίας, αλλά και μια σημαντική συζήτηση γύρω από την ελευθερία που αυτή την εποχή ως έννοια και πολιτική πρακτική βάλλεται ακόμα και από κράτη τα οποία ανήκουν στο ευρύτερο δυτικό σύστημα αξιών. Είναι μια ευκαιρία να ξαναγυρίσει και να ξαναταυτιστεί η έννοια της ελευθερίας με την Ελλάδα» είπε.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον για να παραστεί στην ετήσια δεξίωση για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. είχε σειρά επαφών και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Κοινός τόπος σε αυτές τις επαφές, όπως εκτίμησε, είναι η εμπέδωση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα αποτελεί μια κομβικής σημασίας χώρα για τις ΗΠΑ που διαθέτει αυξημένη γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος για την εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στις συναντήσεις που είχε με τον υπηρεσιακό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, τον επικεφαλής της διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη Γιούρι Κιμ και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας για ευρωπαϊκές υποθέσεις του αντιπροέδρου Μπάιντεν και νυν στέλεχος στο Penn Biden Center, Μάικλ Κάρπεντερ.

NEWS