Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία

by Expertnews.gr

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το «συντομότερο δυνατόν» και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο καγκελάριος της Αυστρίας, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, στον απόηχο της παραίτησης του αντικαγκελάριου κι αρχηγού του ακροδεξιού FPO, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που κατηγορείται για συνέργεια με τη Ρωσία.
«Φτάνει πια… Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Κουρτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου.
Πράττει αυτό που είναι σωστό και αναγκαίο για την Αυστρία, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων βλάπτει το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι εκείνο που βάρυνε και υπήρξε προβληματικό στα λεγόμενα του Στράχε στο επίμαχο βίντεο ήταν οι ιδέες της κατάχρησης εξουσίας και οι χειρισμοί με τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, δεν είναι πλέον δυνατή μία συνέχιση της συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης συνεχίζει να μην είναι δυνατή μία συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ τα μικρά κόμματα είναι πολύ μικρά (προφανώς για να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία), και ως εκ τούτου ο ίδιος επέλεξε τις πρόωρες εκλογές.
Ο καγκελάριος ανέφερε πως δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι το Κόμμα των Ελευθέρων έχει τη βούληση να αλλάξει, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιτακτικά αναγκαίο, ενώ χαρακτήρισε την καταγραφή του επίμαχου βίντεο επαίσχυντη, καταγγέλοντας όμως ταυτόχρονα τις ιδέες της κατάχρησης εξουσίας που διατυπώνονται σε αυτό.
Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολιτειακούς θεσμούς μετά την παραίτηση Στράχε.
Σε ανακοίνωσή του, ο βαν ντερ Μπέλεν αναφέρει ότι συζήτησε το θέμα των πρόωρων εκλογών με τον καγκελάριο Κουρτς, ο οποίος έβαλε τέλος στην κυβέρνηση συνασπισμού με την άκρα δεξιά και πρότεινε νέες εκλογές. Οι δύο θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα αύριο.
Την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών είχαν απαιτήσει νωρίτερα και χιλιάδες πολίτες, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, στην πλατεία Ballhausplatz, στο κέντρο της Βιέννης, πανηγυρίζοντας για την παραίτηση του αντικαγκελάριου και ζητώντας τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο κι αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος.
Οι ραγδαίες αυτές πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, όταν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δημοσιοποίησαν «σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής».
Στο βίντεο ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Ο αντικαγκελάριος πρόκειται αύριο να παραιτηθεί και από τη θέση του ως αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που συγκυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς.
Στη μακροσκελή δήλωση παραίτησής του, ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική» εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.
Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ίμπιζα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.
Παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και διεξοδική αναδρομή στη «συνεπή» και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων εδώ και 14 χρόνια, εκθειάζοντας τη συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο, εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο.
NEWS