ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

by Expertnews.gr

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Το Ιδιωτικό Χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που διογκώθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε περίπου 230 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 86 δις ευρώ είναι «κόκκινα δάνεια» και τα υπόλοιπα χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Από αυτό το τεράστιο πρόβλημα, μετά από τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, μετά από απίστευτες παλινωδίες και με την «πλάτη στον τοίχο», η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει μόνο ένα μικρό τμήμα του: την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.
Αλλά προσεγγίζει το ζήτημα κάνοντας δύο θεμελιώδη σφάλματα:
– Δεν προβλέπει καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που με θυσίες κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.
– Εξακολουθεί να «προστατεύει» τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές, αντί να τους αποκαλύπτει, καθώς πολλοί εξ’ αυτών εξακολουθούν να έχουν βρει «άνετο πάρκινγκ» στον «ν. Κατσέλη».
Και πέραν αυτών των δύο προβληματικών στοιχείων, η προτεινόμενη ρύθμιση περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των «επιλέξιμων δανειοληπτών» και η εφαρμογή της εξαρτάται από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δεν γνωρίζουμε πότε και εάν θα λειτουργήσει…
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι είναι απαραίτητη μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών. Για αυτό τάσσεται θετικά επί της αρχής, καθώς διαφορετικά δεν θα υπήρχε κανένα πλαίσιο προστασίας δεδομένου ότι η προηγούμενη ρύθμιση έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου 2019 χάρη στην επιπολαιότητα της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μια ρύθμιση που θα προστατεύει τους ευάλωτους, θα επιβραβεύει τους συνεπείς και θα αποκαλύπτει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Όμως κάθε τέτοια ρύθμιση, από μόνη της, δεν είναι παρά μόνο μια ασπιρίνη στον καρκίνο του “κύκλου αρνητικής ανατροφοδότησης” (negative feedback loop) μεταξύ καχεκτικής οικονομίας, υπερφορολόγησης, χαμηλής απασχόλησης και υψηλής ανεργίας που διατηρεί χαμηλά το διαθέσιμο εισόδημα και ψηλά το λόγο «χρέος προς εισόδημα» των δανειοληπτών.
Για αυτό χρειάζεται άλλη πολιτική, με μείωση φόρων και εισφορών, με λιτό και αποτελεσματικό Κράτος, με μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στην Πατρίδα μας.
Όχι άλλα χαμένα χρόνια!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ:ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
NEWS