Περικλής Μαντάς για Μεταναστευτικό: Δεν μπορούμε να γίνουμε χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών

by Expertnews.gr

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου για το Μεταναστευτικό ΠΕΡΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ στην Ολομέλεια της Βουλής,στην ομιλία του  αναφέρθηκε σε τέσσερα  κεντρικά σημεία που αφορούν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο κ. Μαντάς επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο
και δύσκολο να λυθεί ζήτημα, με έντονο θρησκευτικό και πολιτικό υπόβαθρο. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι αποτελεί και ένα πεδίο διεθνούς αντιπαράθεσης μεταξύ πολλών χωρών με διαφορετικές προσεγγίσεις, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή του ακόμα πιο περίπλοκη.

Ο κ.  Μαντάς είπε  ότι η χώρα μας, άθελα της έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ζητήματος, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που την κατέστησε πόλο έλξης για τους πρόσφυγες της Συρίας και του Ιράκ. Πέραν όμως αυτού, η έλλειψη της κατάλληλης και στοχευμένης πολιτικής οδήγησε στην μεγιστοποίηση του προβλήματος, μια και η χώρα προσέλκυσε επιπλέον και μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Σομαλία και το Κονγκό. Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης ήταν το «προσφυγικό του 2015 να γίνει μεταναστευτικό το 2019», ωστόσο ο κ. Μαντάς ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών για πολλούς και σύνθετους λόγους.

Ο κ. Μαντάς ανέφερ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαριές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση με την «αλλοπρόσαλλη πολιτική του και τα μπερδεμένα μηνύματα». Επίσης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι κατασπατάλησε τους πόρους, ότι δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική, ότι πορευόταν μόνο με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας», και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί η «χώρα ως ο Νούμερο 1 προορισμόςγια τα κυκλώματα των διακινητών», τα οποία «ως γνωστόν πάντα ψάχνουν τον πιο εύκολο δρόμο για να κάνουν την δουλειά τους».

Το τέταρτο σημείο που έθιξε ο κ. Μαντάς αφορούσε στον σαφή στόχο του Νομοσχεδίου, ο οποίος είναι ότι «θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι να φεύγουν από τις χώρες τους – και θέλουμε όσοι από αυτούς έρχονται και μένουν και δεν δικαιούνται να μείνουν, να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο εδώ.».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαντάς ανάφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση και απλοποίηση της χορήγησης ασύλου, ώστε εντός τριών (3) μηνών να υπάρχει τελική απόφαση. Επίσης σημείωσε ότι δίνεται τέλος στην ασάφεια και το χάος που ήταν βασική αιτία των πενιχρών έως σήμερα αποτελεσμάτων, ενώ πλέον «η συμμόρφωση και η συνεργασία των αιτούντων άσυλο με τις εθνικές Αρχές είναι προαπαιτούμενη» και όσοι δεν συμμορφώνονται θα εντάσσονται σε διαδικασία επιστροφής. Πέραν αυτών, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στον σαφή διαχωρισμό που θα υπάρχει για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στην διαφάνεια που θα διέπει τις ΜΚΟ, ώστε να υποστηρίζονται μόνο όσες παράγουν πραγματικό έργο.

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς ανάφερε ότι «στο εσωτερικό χρειάζεται μια πολύ προσεκτική πολιτική διαχείρισης» και «στο εξωτερικό, μια ορθή επικοινωνιακή πολιτική αποτροπής», καθώς και ότι «είναι χρέος της κυβέρνησης να δώσει αυτόν τον διμέτωπο αγώνα, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς ψευτοδάκρυα από το βήμα της Βουλής, απέναντι στο μονοπώλιο του ανθρωπισμού που επιχειρεί η αντιπολίτευση και τηρώντας μόνο τις υποχρεώσεις μας, ως πολιτισμένο κράτος δικαίου».NEWS