Με τη συμμετοχή 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η δεύτερη συνάντηση κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το Ουκρανικό.
Στο Παρίσι παρόντες εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετέχουν στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης.
«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω Χ, λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης – τηλεδιάσκεψης για το Ουκρανικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» και θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν «για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει επίσης ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».
Συνεχίζοντας ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, «η Ουκρανία θα πρέπει να είναι παρούσα και τα δικαιώματά της σεβαστά». Αναφέρει επίσης ότι η επίτευξη της ειρήνης θα πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια.
Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας», επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα διαμορφώσει την ασφάλεια στην Ευρώπη για τις «επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες πασχίζουν να αντιδράσουν στις διπλωματικές πρωτοβουλίες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται σε σημείο καμπής. Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα επηρεάσει και θα διαμορφώσει την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές. Είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη πάρα πολύ σοβαρά», είπε ο Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.