Π. Προδρόμου Στο επίκεντρο η Παιδεία και ο πολιτισμός, Ελλάδας -Κύπρου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στήν Αθήνα.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε σήμερα, με τον κ. Πρόδρομο Προδρόμου.
Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα υπάγεται, όπως και τα λοιπά Υφυπουργεία της Κύπρου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Κύπριος Υπουργός τόνισε τη διαχρονία του κυπριακού πολιτισμού και υπογράμμισε ότι άλλη σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου του αποτελεί η εκπόνηση μιας συνεκτικής και περιεκτικής πολιτικής για τον πολιτισμό. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.
Με τη διαπίστωση περί διαχρονίας του κυπριακού πολιτισμού συμφώνησε και η κ. Μενδώνη, η οποία τόνισε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει η συνέχεια των κυπριακών μνημείων, από τη Χοιροκοιτία έως τα σύγχρονα εργοστάσια ζάχαρης. Συμφώνησε, επίσης, με την ανάγκη να αποκτήσει η Κύπρος έναν υψηλού επιπέδου αρχαιολογικό νόμο. Αναφέρθηκε στον ελληνικό αρχαιολογικό νόμο του 2002, ο οποίος έχει κριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ως ο καλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε την ετοιμότητα του Υπουργείου Πολιτισμού για παροχή σχετικής τεχνογνωσίας. Ο κ. Προδρόμου αποδέχθηκε την προσφορά, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συνδρομή θα βοηθούσε σημαντικά. Η κ. Μενδώνη υποσχέθηκε την άμεση αποστολή του αρχαιολογικού νόμου, του οργανισμού του Υπουργείου και άλλης συναφούς νομοθεσίας, ενώ πρότεινε και τη διεξαγωγή σχετικών σεμιναρίων, στην Κύπρο, με την αποστολή Ελλήνων ειδικών που θα ενημερώσουν για αυτά τα θέματα τους Κυπρίους συναδέλφους τους.
Ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε την ομόλογό του για τη σύσταση Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Καθηγητή κ. Μπαμπινώτη, για την επέτειο των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821. Διευκρίνισε ότι σκοπός των εκδηλώσεων θα είναι να έρθουν στην επικαιρότητα γεγονότα όπως ο απαγχονισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, στις 9 Ιουλίου 1821, και το έργο του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917), ο οποίος συνέγραψε και το ποίημα “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου”. Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία της κυπριακής πλευράς για τη συνδιοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων.
Η κ. Μενδώνη συμφώνησε και εξεδήλωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου να εξετάσει προτάσεις για τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και να παράσχει υποδομές και εκθεσιακό υλικό. Την ίδια ετοιμότητα εξέφρασε και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον εορτασμό των εξήντα ετών από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόταση του κ. Προδρόμου.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την προώθηση των καλλιτεχνικών ανταλλαγών και συμφώνησαν για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Φεστιβάλ και η κυπριακή πλευρά υποσχέθηκε να αποστείλει σχέδιο Μνημονίου, το οποίο θα υπογραφεί κατά την επίσημη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και εκτίμησε ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί στις θεματικές της Κύπρου για το κλίμα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν, τέλος, αμοιβαίες προσκλήσεις για την πραγματοποίηση επίσημων επισκέψεων.
O κ. Πρόδρομος Προδρόμου, συναντήθηκε χθές, Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Αθήνα, με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ.Νίκη Κεραμέως και την ηγεσία του υπουργείου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες των Υπουργείων τους στους διάφορους τομείς της εκπαίδευσης, καθώς και στις ευκαιρίες συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας.
Συζήτησαν, ιδιαίτερα, θέματα που αφορούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται αυτή την περίοδο από την ελληνική κυβέρνηση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και της πανεπιστημιακής ανάπτυξης.
Συζήτησαν, επίσης, τρόπους συνέχισης και ενίσχυσης της υφιστάμενης συνεργασίας σε θέματα σχολικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, ανταλλαγής εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και ευρύτερα ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου, είχε συνάντηση και με μέλη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε εκτενής συζήτηση και αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που απασχολούν τους Κύπριους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Επίσης ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου παρευρέθηκε, σε συνεστίαση της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος, όπου έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο κ. Προδρόμου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παρευρισκομένους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα που αφορούν στη Διασπορά, καθώς και διάφορα θέματα, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.