Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί

by Expertnews.gr

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουτέρες. Στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, που δόθηκε στην δημοσιότητα, αναφέρεται ότι έγινε μια συγκεκριμένη και ειλικρινής συνάντηση. Παράλληλα, ο κος Γκουτέρες εξέφρασε την δέσμευσή του να διερευνήσει την πιθανότητα μιας άτυπης πενταμερούς στην κατάλληλη περίοδο.

Για ένα «πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου» για την επίλυση του Κυπριακού μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της άτυπης τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά την διάρκεια όλης της ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία οδήγησε, με την συναίνεση τόσο του Γενικού Γραμματέα όσο και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμάται ως «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου».

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή την συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου, δημιουργικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα θετικά σημεία του Κοινού Ανακοινωθέντος συμπεριέλαβε ακόμη την «καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, οι οποίες, όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητο πως για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων «θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη».

«Το βράδυ πραγματοποίησα άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον Τκ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διαπιστώσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται ούτως ώστε να φτάσουμε σε μία θετική κατάληξη στο κυπριακό πρόβλημα.
Η συζήτησή μας ήταν συγκεκριμένη και ειλικρινής. Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την δέσμευση τους και με διαβεβαίωσαν για την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν μία διευθέτηση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο ηγέτες παρακινούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επιτυχία μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι για το καλύτερο, για το μέλλον και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβράρη του 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και τα έξι σημεία του πλαισίου που παρουσίασα την 30η Ιουνίου του 2017, με στόχο να πετύχουν μια στρατηγική συμφωνία. Ενόψει αυτών των συζητήσεων, δεσμεύτηκα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατόν.

Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τους δύο ηγέτες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την πιθανότητα μίας άτυπης πενταμερούς υπό την παρουσία των Ηνωμένων Έθνών στην κατάλληλη περίοδο. Είναι γενικώς κατανοητό οτι αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά».NEWS