Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη γείτονα χώρα παρακολουθούνται και αξιολογούνται

by Expertnews.gr

«Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη γείτονα χώρα παρακολουθούνται, αξιολογούνται και αναλύονται, ενώ για τις εκτιμώμενες απειλές λαμβάνονται όλα τα προσήκοντα μέτρα, το περιεχόμενο των οποίων έχει διαβάθμιση «ΑΠΟΡΡΗΤΟ» και άνω και συνεπώς δεν δύναται να αποδεσμευθεί μέσω της παρούσας διαδικασίας».

  Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας  σε ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Τρομοκρατία, ένα νέο εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας».

Ο βουλευτής επικαλέσθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 1ης Μαρτίου  2020 που αναφερόταν στο εγχείρημα της γείτονος για τη δημιουργία ενός «μυστικού στρατού» από αλλοδαπούς, προκειμένου να επιβάλλουν τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξή του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, σήμερα το πρωΐ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τι κάνετε; Όλα καλά κ Υπουργέ;

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθούμε όλα τα μέτωπα  εις τα οποία εμπλεκόμεθα. Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις, την επόμενη μέρα. Ασφαλώς δεν εφησυχάζουμε, προσέχουμε τα νώτα μας και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε απέναντι σε κάθε κακοτοπιά, είτε προέρχεται εκ παραδρομής, είτε όχι. Πιθανόν να μεταβώ στον Έβρο για να διαπιστώσω -θα αποφασιστεί αυτό στην επόμενη ώρα-, αυτό που λαμβάνω ως πληροφορία, δηλαδή διαλύεται ο καταυλισμός των μεταναστών που έχουν απομείνει εκεί στις Καστανιές,

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μάλιστα…

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αυτοί επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ασφαλώς μια σημαντική εξέλιξη. Φαίνεται δηλαδή ότι η Τουρκία κατά κάποιο τρόπο αλλάζει στάση, εμείς ωστόσο δεν αλλάζουμε τη διάταξη μας. Ο συναγερμός παραμένει δεν λήγει. Τηρούμε στάση αναμονής. Δεν σπεύδουμε να θριαμβολογήσουμε ή να πούμε μεγάλα λόγια για περιφανείς νίκες.

Δεν λήγει ο συναγερμός κι όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, ασφαλώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και φυσικά με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίον συνεργαστήκαμε, εισηγηθήκαμε τις εντολές του οποίου ακολουθήσαμε, για να αναπτύξουμε το σχέδιο άμυνας του Έβρου, το οποίο όπως φαίνεται έπιασε τόπο.

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Διαβάζω ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Σοϊλού έδωσε συνέντευξη σε ένα τουρκικό δίκτυο και επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς, αλλά ας δούμε τώρα πώς αυτοί έχουν ανανεωθεί. Είπε ότι έχουν περάσει στη Ελλάδα από τον Έβρο 150 χιλιάδες άνθρωποι από τις 28 Φεβρουαρίου και μετά, ενώ περιμένουν άλλοι 4.600 στο Παζαρκαλέ, στη δική τους πλευρά απέναντι από τις Καστανιές. Υποστηρίζει ακόμη ότι “οι ελληνικές δυνάμεις πυροβολούν εναντίον μεταναστών και προσφύγων με πλαστικές σφαίρες, τους προειδοποιήσαμε από τα μεγάφωνα και στα αγγλικά πως αν το ξανακάνουν θα απαντήσουμε δεκαπλάσια. Το ξανά έκαναν και απαντήσαμε περισσότερο από δεκαπλάσια, για ώρες τους βομβαρδίσαμε με φυσίγγια και δακρυγόνα”. Για να καταλάβουν οι συμπατριώτες μας τι υπέστησαν οι αμυνόμενοι των συνόρων κ. Παναγιωτόπουλε, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, οι Συνοριοφύλακες και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι παραταγμένοι, οι αλλοδαποί, οι ξένες υπηρεσίες, οι ευρωπαϊκές που είναι εκεί στα σύνορα;

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός καταρχήν ότι είναι ο νέος παλικαράς του καθεστώτος Ερντογάν, τουλάχιστον όσον αφορά στα μεγάλα λόγια και τις δηλώσεις με κάποιες κεκαλυμμένες ή όχι τόσο κεκαλυμμένες απειλές προς την ελληνική πλευρά. Προφανώς τα λέει αυτά ή πολλά από αυτά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης…

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε κ. Υπουργέ, είναι αυτό που λέει ο ίδιος ότι «βομβαρδίσαμε τους Έλληνες με φυσίγγια και δακρυγόνα».

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποια στιγμή είχαμε την αίσθηση ότι διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις εκεί επάνω στον Έβρο. Aν ρωτήσετε τους άνδρες και τις γυναίκες – στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας που κράτησαν τα σύνορα, είμαι σίγουρος ότι θα σας πουν ακριβώς αυτό το ίδιο.

Όμως επειδή υπήρχε σχέδιο αλλά και ψυχή, αποφασιστικότητα, καθώς και πολύ καλή οργάνωση από πλευράς των επιτελών που οργάνωσαν την άμυνα των συνόρων. Ό,τι και αν προσπάθησε η άλλη πλευρά, δεν έπιασε. Για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα είχε γίνει πολύ καλή δουλειά σε βάθος χρόνου.

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Προετοιμασία εννοείτε…

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι! Δεν έγινε γνωστή ευρέως στην κοινή γνώμη, άλλωστε δεν ήταν ο σκοπός αυτός, εντούτοις όμως έγινε. Ο Έβρος οργανώθηκε εδώ και αρκετούς μήνες. Αν θυμάστε, στις αρχές Δεκεμβρίου είχε προκύψει το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση αυτού του τύπου στον Έβρο, με την θέσπιση στην Βουλή του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων με νομοσχέδιο. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε πρώτα απ’ όλα την αγαστή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μόνο έτσι μπορέσαμε να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, της απόλυτης συνεργασίας, σε όλα τα επίπεδα, αστυνομικών και στρατιωτικών. Δεν θα γίνονταν εάν δεν προέκυπτε ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων. Σταδιακά η δύναμη  ενισχύθηκε, όχι με προφανείς κινήσεις όπως θα ήταν η μετακίνηση δηλαδή ολόκληρων μονάδων στον Έβρο, αλλά σταδιακά.

Όταν ξέσπασε η κρίση -θυμίζω ότι η Τουρκία είχε κατά νου να αιφνιδιάσει την Ελλάδα κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας- ήμαστε έτοιμοι. Γι’ αυτό το λόγο κράτησε ο Έβρος, συνεχίζει να κρατά και θα κρατήσει. Ασφαλώς και το πιστώνονται τα στελέχη, οι κάτοικοι του Έβρου που δεν καταλαβαίνουν από αυτά και έδειξαν μια φοβερή αποφασιστικότητα και γενναιότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν και αποτέλεσμα οργανωμένης δουλειάς και προετοιμασίας σε βάθος χρόνου.

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Διαδίδεται αυτές τις ημέρες υποβολιμαίως, σκοπίμως, στο διαδίκτυο ότι συνεχίζεται η αθρόα έλευση μεταναστών από την Τουρκία και διά θαλάσσης. Ποια είναι η εικόνα; Τι έχετε να πείτε στο κοινό, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες; Κάποιοι εξ αυτών κάποιοι εξ ημών παρασύρονται απ’ αυτά που γράφονται…

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Σας είπα τι γίνεται στον Έβρο που απ΄ ό,τι φαίνεται  φεύγουν με δεδομένο δεν χαλαρώνουμε τη στάση μας. Αυτό θέλω να καταστεί σαφές.

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στα νησιά τι γίνεται;

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στα νησιά η κατάσταση είναι διαφορετική όπως και η φύση του ζητήματος είναι διαφορετική εκεί. Εκτυλίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής, κυρίως από το Λιμενικό, οποιωνδήποτε επιχειρούν να εισέλθουν με πλωτά μέσα και να περάσουν στα νησιά. Η επιχείρηση αυτή φέρνει αποτελέσματα ως τώρα κι είναι μεγάλη, ποιοτική, η διαφορά σε σχέση με παλαιότερους χρόνους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε ποτέ. Διατηρούμαστε σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Ασφαλώς κι είναι μειωμένες οι ροές, ασφαλώς όμως, δεν έχει εκλείψει το πρόβλημα. Περιμένουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενδεχομένως να υπάρξουν ξανά απόπειρες μαζικότερης εισόδου από τα νησιά μας στην Ελλάδα. Θα τις αντιμετωπίσουμε κ αυτές όπως κάνουμε ως τώρα. Θα ήθελα να σημειώσω την αλλαγή στάσης στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο πλέον διενεργεί επιχειρήσεις αποτροπής στη θάλασσα και αυτό έως τώρα φαίνεται ότι έχει πιάσει τόπο.

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Με τον κορωνοϊό;

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο. Άκουσα βέβαια τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλιά σας, εκτός αρμοδιοτήτων λίγων δευτερολέπτων σε σχέση με τον οικονομικό αντίκτυπο. Κατά την άποψή μου ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτός ο πολύ δραματικός οικονομικός αντίκτυπος σε όλες τις οικονομίες του κόσμου πλέον, είναι να προκύψει μια πολύ γενναία, μια γιγαντιαία -λόγω τάξεως μεγέθους- ένεση ρευστότητας στις οικονομίες. Θα πρέπει να δοθεί, αυτή η ένεση, όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά στην πραγματική οικονομία, στις πραγματικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ είναι ότι αποφάσισαν να διοχετεύσουν 3 δισ. δολλάρια σε ρευστότητα προς την οικονομία. Πρέπει και η Ευρώπη να ακολουθήσει στην ίδια βάση.

Ο Πρωθυπουργός μαζί με άλλους Ευρωπαίους Ηγέτες το έθεσαν αυτό προχθές. Ελπίζω να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις και αντιστάσεις κι αυτό να προκύψει διότι με παγωμένες -σε μηδενικά σημείο σχεδόν- την παραγωγική δραστηριότητα και το εμπόριο, μόνο μια ένεση ρευστότητας θα μπορέσει να κρατήσει την κατάσταση για κάποιο διάστημα, Αλλιώς θα συζητάμε για μέτρα, ΚΑΔ, ομάδες που θα μπαίνουν ή δεν θα μπαίνουν σε κάποιες ενισχυτικές επιδοματικές πολιτικές, αλλά το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται στο σύνολό του.

Όσο δεν επανέρχεται η κοινωνική δραστηριότητα της οικονομίας θα εντείνεται το πρόβλημα. Αυτή είναι η προσωπική άποψη, είχα την ευκαιρία να τη συζητήσουμε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ίδωμεν…

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στράτευμα και κορωνοϊός…

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα και να θωρακιστεί η λειτουργία του Στρατεύματος, όπως καταλαβαίνετε κι όπως έχω πει, ο Στρατός πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Έχουμε κάποια μεμονωμένα κρούσματα, σε στελέχη που έχουν επιβεβαρυμένο ιστορικό υγείας. Προχθές, δυστυχώς, κατέληξε κάποιος Ανθυπαστιστής στην Ξάνθη, ο οποίος είχε προβλήματα υγείας. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προστατευτεί στο στελεχειακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό το νόημα έχουν τα μέτρα όπως και για όλη την κοινωνία.

Γι’ αυτό το λόγο κλείσαμε τους νεοσυλλέκτους στα Στρατόπεδα και δεν πήραν άδεια ορκωμοσίας. Δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν έξω και να γυρίσει ενδεχομένως κάποιος από αυτούς σε Στρατόπεδο με κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, οι Στρατιώτες θα πάρουν την άδεια αυτή μαζεμένη -επιτρέψτε μου την έκφραση-  στο τέλος της θητείας τους. Επομένως, θα μειωθεί η υπηρεσία τους κατά 10 – 15 μέρες, επειδή στερήθηκαν τώρα την άδεια.

Πήραμε και μέτρο αναστολής των αδειών Πάσχα. Θα επανεκτιμήσουμε όλα αυτά και θα τα επανεξετάσουμε, όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Δεν είμαστε δογματικοί, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι και προσπαθούμε πάνω από όλα να τηρήσουμε ένα σκεπτικό προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα ενισχύουμε τις υποδομές.

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχουν μάσκες, έχουν γάντια, έχουν τέτοιο υλικό; Γιατί έχω μηνύματα, κ. Παναγιωτόπουλε, από γονείς που υπηρετούν νεοσύλλεκτοι…

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν εξ όσων γνωρίζω. Ασφαλώς οι υγειονομικές συνθήκες είναι καλές, αλλού εν πάση περιπτώσει θέλουν παρεμβάσεις και βελτιώσεις, αλλού είναι εξαιρετικές, αλλά σε κάθε περίπτωση και κατά μέσο όρο είναι καλές οι υγειονομικές συνθήκες στα Στρατόπεδα.

Δεν υπάρχει φόβος στα Στρατόπεδα και στις Στρατιωτικές Σχολές διότι κι εκεί κάναμε παρεμβάσεις. Η κατάσταση εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν έχουν φόβο τα Στελέχη, οι φοιτούντες, οι Στρατιώτες που βρίσκονται εκεί μέσα να προσβληθούν. Χρειάζεται πάντα εγρήγορση και προσοχή. Την ίδια στιγμή προσπαθούμε να προετοιμαστούμε σε επίπεδο των δομών υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, να συνδράμουμε το Υπουργείο Υγείας, εισφέροντας το ΝΙΜΙΤΣ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θυμίζω πως το ΝΙΜΙΤΣ ανήκει στους Αποστράτους και είναι νοσοκομείο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και σε αυτό ανήκει.

Η συμφωνία αυτή με το Υπουργείο Υγείας είναι έγγραφη. Το παραχωρούμε στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να το εντάξει στις δομές αντιμετώπισης του κορωνοϊού και φυσικά θα αναβαθμίσει  την υλικοτεχνική του υποδομή που θα μείνει βέβαια επ’ ωφελεία των Αποστράτων όταν λήξει αυτή η κατάσταση. Επίσης, κινητοποιούμε μονάδες παραγωγής στο Στρατό προκειμένου να παράξουμε αντισηπτικά και μάσκες, οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε να λείψουμε από αυτή τη συστράτευση του Κράτους, του οργανωμένου Κράτους, για να καταπολεμηθεί αυτή η ιδιαίτερη και επικίνδυνη κατάσταση. Είμαστε παρόντες στον αγώνα αυτό.

 

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τελευταία ερώτηση από το κοινό! Η Στρατολογική Υπηρεσία Αττικής υποχρεώνει Στρατευσίμους, στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί αναβολή από την Υγειονομική Επιτροπή του Φρουραρχείου Αθηνών να παρουσιαστούν και στην Επιτροπή Απαλλαγών στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Μήπως λέει αυτό να μεταφερθεί  μετά τη λήξη των μέτρων λόγω κορωνοϊού. Δείτε το, δεν ξέρω …

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα το δούμε. Κοιτάξτε αυτά τα μέτρα είναι μέτρα προσαρμογής αν θέλετε σε κάποια Διαταγή ή Οδηγία, η οποία ασφαλώς και θα γίνει όταν το νόημα είναι να προστατευτούν τα παιδιά και ασφαλώς αυτό θα γίνει. Πάντα το πνεύμα μας είναι να προστατεύσουμε κι όχι να καταναγκάσουμε ή να τιμωρήσουμε κάποιον σε κάτι που δεν είναι απαραίτητο.

 

 NEWS