Οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

by Expertnews.gr

Οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενέκριναν τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Παράλληλα, προειδοποίησαν την Άγκυρα για ακόμη πιο αυστηρά «στοχευμένα» μέτρα, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις της στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαιρέτισε την ομόφωνη τοποθέτηση των εταίρων στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε, αυτή η τοποθέτηση της Ε.Ε. «κινείται προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του δικαίου, του περιβάλλοντος που πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά, όταν δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού διαπίστωσε τις τελευταίες μέρες πως δεν μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις, επιχείρησε να τις μεταθέσει χρονικά και επικοινώνησε για τον λόγο αυτόν με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Τούρκος υπουργός δεν ήθελε να γίνει σήμερα η ανακοίνωση, επικαλούμενος τις εκδηλώσεις στη χώρα του για την τρίτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ωστόσο, οι «28» δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του αυτό, απλά μετέθεσαν την έκδοση της ανακοίνωσης για λίγες ώρες.

Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις εναντίον ευρωπαϊκής χώρας, με την οποία μάλιστα βρίσκεται επισήμως σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τα μέτρα είναι προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων κατά την περασμένη εβδομάδα σε διπλωματικό επίπεδο. Προβλέπουν:

_«Πάγωμα» της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019.

_Αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και των συζητήσεων σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών.

_Αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Ταυτόχρονα, η Ε..Ε. προειδοποιεί την Άγκυρα πως είναι έτοιμη να εξετάσει και πρόσθετα «στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Τα εν λόγω μέτρα δεν αναφέρονται, αλλά σύμφωνα με την πάγια κοινοτική τακτική, «στοχευμένα μέτρα» σημαίνει κυρώσεις εναντίον προσώπων κι επιχειρήσεων, τουρκικών και ξένων, οι οποίες εμπλέκονται στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Δένδιας είχε σειρά συναντήσεων γνωριμίας, αλλά και ουσίας με τους ομολόγους του της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, καθώς και με την κ. Μογκερίνι.

Στη συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίστηκε η σημασία της κοινής δράσης της Κύπρου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών, αλλά και της Ομάδας των Μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε.
NEWS