Προχωρήστε και ολοκληρώστε το Brexit

by Expertnews.gr

Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία τιμώρησαν στις τοπικές εκλογές τόσο τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, όσο και τους Εργατικούς (αξιωματική αντιπολίτευση) του Τζέρεμι Κόρμπιν, για το αδιέξοδο ως προς το Brexit, σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα. Με κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των αποτελεσμάτων να είναι πλέον γνωστό, οι Συντηρητικοί χάνουν 212 έδρες δημοτικών συμβούλων και οι Εργατικοί 54, σύμφωνα με υπολογισμούς του BBC. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν 145.
Στις εκλογές επρόκειτο να κριθούν 8.000 έδρες σε δημοτικά συμβούλια πόλεων της Βρετανίας. Τα πλήρη αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα Παρασκευή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρητικά θα εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου, αλλά η πρωθυπουργός Μέι δεν κατάφερε να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες από τη Βουλή των Κοινοτήτων και το Μπρέξιτ πήρε αναβολή δύο φορές. Δεν είναι σαφές ούτε το πότε, ούτε το πώς, ούτε καν το εάν θα γίνει πραγματικότητα το Μπρέξιτ. Η νέα προθεσμία που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπνέει την 31η Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στα τοπικά συμβούλια δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θέλουν από τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα να ολοκληρώσουν το Brexit, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ομιλία της σε συνέδριο των Συντηρητικών της Ουαλίας που πραγματοποιείται στο Χλαγκόχλεν, και χαρακτήρισε δύσκολες τις στιγμές που περνά το κόμμα.
Η Τερέζα Μέι ευχαρίστησε τους συμβούλους που χάνουν πλέον τις έδρες τους, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι αυτοί οι υπαίτιοι της ήττας τους, και ότι γνωρίζει από την δική της εμπειρία ως συμβούλου κατά το παρελθόν, το πόσο σκληρά έχουν εργαστεί.
«Είναι μία δύσκολη στιγμή για το κόμμα μας και τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών είναι ένα σύμπτωμα. Έχουμε το προνόμιο να κυβερνάμε την χώρα σε μία πολύ σημαντική στιγμή και έχουμε την ευθύνη να ολοκληρώσουμε κάτι πραγματικά ιστορικό. Αυτό που είναι σημαντικό και ιστορικό είναι σπάνια απλό και ξεκάθαρο. Αλλά νομίζω υπήρξε ένα απλό μήνυμα από τις χθεσινές εκλογές τόσο για εμάς όσο και για το Εργατικό κόμμα: προχωρήστε και ολοκληρώστε το Brexit» δήλωσε στην ομιλία της η πρωθυπουργός.
Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία της, η Τερέζα Μέι αποδοκιμάσθηκε από κάποιον που βρισκόταν στο ακροατήριο και της φώναξε «γιατί δεν παραιτείσαι; Δεν σε θέλουμε». Και έτσι η Μέι άνοιξε την ομιλία της με μία απάντηση. «Είναι ωραίο που επιστρέφω και πάλι στην βόρεια Ουαλία. Εχω να πω από την εμπειρία μου στην βόρεια Ουαλία ότι όλοι όσοι συναντώ εδώ είναι πολύ φιλικοί» και κέρδισε κάποια χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
NEWS