Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν ξανά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

by Expertnews.gr

Ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πλήξουν ξανά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «αν χρειαστεί», μετά τη δήλωση του Ιρανού ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, στο Fox News, ότι η Τεχεράνη δεν μπορεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, παρόλο που υπέστη ζημιές από τις αμερικανικές επιθέσεις τον περασμένο μήνα.

«Έχει σταματήσει επειδή, ναι, οι ζημιές είναι σοβαρές και σημαντικές. Αλλά προφανώς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό, γιατί είναι ένα επίτευγμα των δικών μας επιστημόνων. Και πλέον, περισσότερο από αυτό, είναι ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας», δήλωσε ο Αραγτσί.

 

Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ  έγινε μετά την ανακοίνωση του Ιράν τη Δευτέρα ότι την Παρασκευή θα διεξαχθούν νέες συνομιλίες με ευρωπαϊκές χώρες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη θα είναι η πρώτη μετά την επίτευξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στα τέλη του περασμένου μήνα και ακολουθεί παρόμοιες συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί στην τουρκική πόλη τον Μάιο.

Οι συνομιλίες θα φέρουν στο ίδιο τραπέζι Ιρανούς αξιωματούχους με τους ομολόγους τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία — τις λεγόμενες χώρες Ε3 — καθώς και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το θέμα των συνομιλιών είναι σαφές: η άρση των κυρώσεων και ζητήματα που σχετίζονται με το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαΐ.

Το Ιράν έχει σταδιακά αυξήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό έως και 60% — ένα τεχνικά μικρό βήμα πριν από τα επίπεδα 90% που θεωρούνται κατάλληλα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), τον πυρηνικό επιτηρητή του ΟΗΕ.

Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου και επιμένει εδώ και καιρό ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς, πολιτικούς σκοπούς.

NEWS