Ο υπουργός των εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα

by Expertnews.gr

Στην Αθήνα έφθασε αργά το απόγευμα σήμερα Παρασκευή ,  ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών   Μαικ Πομπέο οποίος θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο,  αφίχθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» πριν από λίγο, προερχόμενος από την Αχρίδα. Τον κ. Πομπέο υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας. Αύριο ο κ. Πομπέο έχει προγραμματισμένες επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος.

Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ καλωσορίζει τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο, και υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και εμβαθύνει τους δεσμούς στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας και πολλών άλλων.-

Σήμερα ο υπουργος εξωτερικών Νικος Δενδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Σάββατο στις 12:30, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών οι οποίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).

Μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Νωρίτερα (στις 10.30 το πρωί), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου -όπως σημειώνεται- πέρα από τον αρχικό διάλογο κατά την έναρξη, δεν θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Παράλληλα, ο Πομπέο θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνα, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν μια σειρά από λεπτομέρειες που άπτονται της Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, όπως και η αναζήτησή τρόπων ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα.NEWS