Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με αντιπροσωπεία της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ενίσχυση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, καθώς η DFC χρηματοδοτεί τα ναυπηγεία Ελευσίνας, και νέες επενδύσεις
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της U.S. International Development Finance Corporation (DFC), υπό την Chief Financial Officer Mildred Callear, καθώς και με εκπροσώπους της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπό την Επιτετραμμένη Maria Olson, είχε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης εξήρε την καθοριστική συμβολή της DFC στην επένδυση για την αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, υπογραμμίζοντας: «Η ισχυρή και ανταγωνιστική ναυπηγική βιομηχανία είναι εθνικό στοίχημα για την Ελλάδα. Είμαστε μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο και η DFC στήριξε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση ενός κρίσιμου κλάδου για την οικονομία και την εθνική στρατηγική».
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η ναυπηγική και η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία έχουν ενταχθεί, με νομοθετική πρωτοβουλία, στις στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις της χώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη νέα επένδυση που υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, με τη συνεργασία ONEX–Θριάσιου: «Διαμορφώνεται ένας μεγάλος κόμβος διαμετακομιστικός και ένα σύγχρονο logistics center, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία, τη μεταφορά εμπορευμάτων και την περιφερειακή ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να συνεχίσει τη συνεργασία με τη DFC και να εξετάσει κάθε νέα επενδυτική πρόταση που ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Η Chief Financial Officer της DFC, Mildred Callear, χαρακτήρισε την επένδυση της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ στην Ελλάδα ως «πραγματική επιτυχία», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί το πρώτο, αλλά όχι το τελευταίο έργο της αναπτυξιακής τράπεζας στη χώρα, και εξέφρασε ισχυρό ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις.
Από τη συνάντηση σήμερα με αντιπροσωπεία της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, που χρηματοδοτεί την επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου και της ΟΝΕΧ.Επενδύουμε στη γαλάζια οικονομία της πατρίδας μας, στηρίζουμε με πράξεις τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία μας. Ώστε να αναπτυχθεί στο πρότυπο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία είναι μέσα στις πέντε μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως.
Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη βελτιστοποίηση των εμπορικών ροών και την προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων logistics στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, υπεγράφη στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου ΑΕ και της ONEX Shipyards & Technologies Group, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου.
Στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκαν εκ μέρους του Θριάσιου, ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Μαγκλάρας και εκ μέρους της ONEX, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Πάνος Ξενοκώστας. Συμμετείχαν επίσης η Chief Financial Officer της κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (DFC) που χρηματοδοτεί την επένδυση, Mildred Callear, καθώς και η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ, Maria Olson.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά συγκεκριμένα τους εξής τομείς:
1) Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και βελτιστοποίηση Logistics
2) Υποστήριξη εισαγωγών και εξαγωγών
3) Εξειδικευμένες υπηρεσίες εφοδιασμού πλοίων
4) Εξειδικευμένες πράσινες μεταφορές
5) Αυτοματοποίηση και ψηφιακές υπηρεσίες
6) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης υποδομών logistics με έμφαση στον σχεδιασμό αποθηκών, hubs, με συστήματα αυτοματοποίησης, βιώσιμων πρακτικών, ψηφιακού μετασχηματισμού και βελτίωσης δικτύων μεταφοράς και διανομής.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ONEX και του Θριάσιου έχει εξαιρετική σημασία και αξία για την εθνική οικονομία. Την υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, καθώς τα εκατοντάδες στρέμματα που αξιοποιεί η ONEX, θα μετατραπούν σ’ έναν πολύ μεγάλο κόμβο μεταφοράς προϊόντων, σ’ έναν κόμβο διαμετακομιστικό συνδυαστικών μεταφορών στη θάλασσα και στη στεριά και ταυτόχρονα σ’ ένα σύγχρονο logistics center. Με αυτόν τον τρόπο, μια νέα επένδυση γίνεται πραγματικότητα με πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, κάτι που είναι απολύτως κρίσιμο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην πατρίδα μας. Προχωράμε μπροστά».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, επισήμανε: «Ευχαριστούμε πολύ για τη διαρκή στήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλο το πλάνο αναγέννησης των ναυπηγείων, όπως το εκτελούμε από το 2019 στη χώρα μας. Η περιοχή της Ελευσίνας δεν είναι ένα απλό ναυπηγείο. Είναι ένα hub που σκοπό έχει να υπηρετήσει την ενεργειακή μετάβαση, την εφοδιαστική ανεξαρτησία, το οποίο μέσα από την ανάπτυξη των υπολοίπων 440 στρεμμάτων οδηγεί στην αξιοποίηση υποδομών και ενός εφοδιαστικού κέντρου, με ειδική χρήση. Η συνεργασία μας με το Θριάσο είναι καθοριστική, καθώς μαζί έχουμε σκοπό την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας όλων εκείνων των πρακτικών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αξιοποίηση του συνόλου των υποδομών για το καλό της κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων. Είμαι ευγνώμων επίσης και για τη στήριξη της αμερικάνικης κυβέρνησης, της πρεσβείας των ΗΠΑ και του DFC, που από το 2020 έχει προχωρήσει σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και είναι συνέχεια δίπλα μας. Ο σκοπός είναι μέσα από τις επενδύσεις, να επαναξιολογηθεί το αποτύπωμα της χώρας στη βιομηχανία και την τεχνολογία στην περιοχή».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε με τη σειρά του: «Ευχαριστώ τον υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση γιατί στηρίζουν αυτό το σημαντικό έργο. Ευχαριστώ και το DFC που από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί αρωγός σε αυτήν την πολύ μεγάλη επένδυση. Η υπογραφή του Μνημονίου με την ONEX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, του τομέα των logistics και της ναυπηγοεπισκευαστικής. Πιστεύω ότι η δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θα αλλάξει πραγματικά το οικοσύστημα των logistics στην Ελλάδα και θα δώσει νέες δυνατότητες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βάζοντας τη χώρα μας μπροστά σε αυτόν τον πολύ αναπτυξιακό νέο τομέα, στον οποίο εταιρείες και επιχειρήσεις επενδύουν συστηματικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες».
