Ο ρόλος της IFLA & του GAPMIL στην προώθηση των Media & Information Literacy

by Expertnews.gr

Tόνια Αράχωβα

IFLA Governing Board Member/ IFLA Treasurer/IFLA Representative in UNESCO GAPMIL

Η International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) ιδρύθηκετο 1927 στο Εδιμβούργο. Η συνολική λειτουργία της IFLA καθορίζεται από το στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο διαμορφώνει το Διοικητικό Συμβούλιο, και συχνά υπόκειται σε αναθεωρήσεις και μετατροπές σύμφωνα με τις εκάστοτε προτεραιότητές της ενώ  εστιάζει στους εξής επιμέρους στόχους.:

1. Προώθηση υψηλών προτύπων παροχής και παράδοσης υπηρεσιών βιβλιοθηκών και πληροφόρησης.
2. Ενθάρρυνση της αντίληψης της αξίας των καλών υπηρεσιών βιβλιοθηκών και πληροφόρησης.
3. Εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών της σε όλο τον κόσμο.

Η IFLA δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, υλοποιώντας πρωτότυπες ιδέες και προβαίνοντας σε ποικίλες καινοτομίες. Το έργο της IFLA ενισχύουν και υποστηρίζουν τα Τμήματα (Divisions) και οι Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Groups) που έχει συστήσει, καθένα από τα οποία έχει συγκεκριμένο αντικείμενο λειτουργίας. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της IFLA εντάσσονται και οι εκδόσεις ενημερωτικού και επιστημονικού υλικού. Παράλληλα η IFLA έχει αναπτύξει επαγγελματικές και συνεργατικές σχέσεις με φορείς με συναφή προσανατολισμό.

Οι Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πληροφοριακή Παιδεία συντάχθηκαν από το Τμήμα Πληροφοριακής Παιδείας ( Information Literacy Section-InfoLit) της IFLA. Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες της πληροφόρησης, που εμπλέκονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα π.χ. στη βασική ή την ανώτερη εκπαίδευση, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις τρέχουσες πληροφοριακές τους ανάγκες. Οι επαγγελματίες της πληροφόρησης, που εργάζονται σε όλα τα είδη βιβλιοθηκών, θα πρέπει να έχουν ως έναν από τους κύριους στόχους του ιδρύματός τους τη διευκόλυνση των χρηστών στις προσπάθειές τους για την απόκτηση πληροφοριακής επάρκειας (competencies). Οι πληροφοριακές δεξιότητες (skills) είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχημένη δια βίου μάθηση, για την απασχόληση και για την καθημερινή διαπροσωπική επικοινωνία κάθε πολίτη, όπως για παράδειγμα όταν ένα άτομο χρειάζεται πληροφορίες για υπηρεσίες υγείας.

Τι είναι πληροφορία; Πληροφορία είναι ένα στοιχείο, που ορίζεται με ποικίλους τρόπους ανάλογα με το μορφότυπο και το μέσο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ή μεταφορά του, καθώς και το επιστημονικό πεδίο που το ορίζει. Ο Case δίνει έναν ευρύτερο ορισμό. Εδώ ο όρος είναι συνώνυμος με:

• Οργανωμένη ανθρώπινη εμπειρία

• Ένα στοιχείο που μπορεί να προσφέρει αναρίθμητα δεδομένα

• Ένα στοιχείο που μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά μορφότυπα, με διαφορετικές μορφές οργάνωσης, με διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς και με ποικίλες μεθόδους διανομής

• Ανθρώπους: οικογένεια, φίλοι, εκπαιδευτές, συμφοιτητές

• Ιδρύματα, π.χ. επαγγελματίες του εθνικού συστήματος υγείας ή υπηρεσιών βοήθειας.

Η ανάγκη για αποτελεσματική χρήση της πληροφορίας. Η πληροφορία έχει γίνει ένας πόρος ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες οικονομίες και είναι σίγουρα το βασικό συστατικό της εκπαίδευσης. Η πληροφορία είναι ένα ζωτικό στοιχείο για την τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Θέτει αρκετές προκλήσεις στα άτομα σε όλα τα στάδια της ζωής: σπουδαστές, εργαζόμενους και σε όλες τις κατηγορίες πολιτών.

Η τρέχουσα υπερπληροφόρηση απαιτεί από τους ανθρώπους να τεκμηριώνουν και να αξιολογούν τις πληροφορίες, για να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους. Η πληροφορία από μόνη της δεν κάνει τα άτομα πληροφοριακά εγγράμματα. Η πληροφορία σίγουρα είναι:

• Ένα ζωτικό στοιχείο για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία

• Ένας βασικός πόρος για τη μάθηση και την ανθρώπινη σκέψη

• Ένας πόρος κλειδί στη δημιουργία πιο μορφωμένων πολιτών

• Ένας παράγοντας που καθιστά τους πολίτες ικανούς να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην ακαδημαϊκή τους ζωή, στην υγεία και στην εργασία

• Ένα σημαντικό στοιχείο για εθνική κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη.

Τι είναι γραμματισμός; Ο βασικός ορισμός του γραμματισμού είναι «η κατάσταση να είναι κάποιος εγγράμματος» σύμφωνα με το Chambers English Dictionary (2003). Αυτό το έργο αναφοράς, από την άλλη, ορίζει τον εγγράμματο ως «… μορφωμένο· ικανό να διαβάζει ή να γράφει· τον έχοντα την επάρκεια γι’ αυτά» (σ. 1856). «Ο γραμματισμός αποτελεί ένα σχετικά νέο όρο στο ελληνικό λεξιλόγιο και, ενώ περιλαμβάνει την έννοια του αλφαβητισμού, είναι ευρύτερος από αυτόν. Πρόκειται για μετάφραση του αγγλικού όρου literacy, που έχει επίσης αποδοθεί στην ελληνική γλώσσα ως εγγραμματοσύνη και ο οποίος δεν αναφέρεται απλά στην ικανότητα για ανάγνωση και γραφή. Η έννοια «γραμματισμός» αφορά τη δυνατότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά σε διάφορα περιβάλλοντα και καταστάσεις επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας κείμενα γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς επίσης μη γλωσσικά κείμενα (λ.χ. εικόνες, σχεδιαγράμματα, χάρτες κλπ.)».

Στην εκπαιδευτική διάλεκτο, «Βασικός Γραμματισμός» σημαίνειτους κλασικούς ή παραδοσιακούς γραμματισμούς, δηλαδή να μαθαίνει κάποιος να διαβάζει, να γράφει και να εκτελεί αριθμητικούς υπολογισμούς και πράξεις· οι βασικοί γραμματισμοί σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες μαθαίνονται στη βασική και δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση, πρωτίστως σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Άλλες έννοιες «Γραμματισμού» που σχετίζονται με την πληροφοριακή παιδεία. Η πληροφοριακή παιδεία συνδέεται και με άλλους τύπους σχετικών γραμματισμών, αλλά θα πρέπει να διαφοροποιείται από αυτούς, ειδικά από την τεχνολογία των πληροφοριών, την ικανότητα στη χρήση των νέων μέσων, το δικτυακό γραμματισμό, τον ψηφιακό γραμματισμό, το δικτυακό ή διαδικτυακό γραμματισμό, «Πληροφορικός Γραμματισμός-Αλφαβητισμός» και «Αγωγή των Μέσων» (Bawden, 2001). Οι τελευταίοι δύο γραμματισμοί ορίζονται ξεκάθαρα από τον Horton (F. Horton, Jr., προσωπική επικοινωνία, Δεκέμβριος 2004) με τους ακόλουθους όρους:

• Πληροφορικός Γραμματισμός. Η γνώση και οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να κατανοεί κανείς τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ), περιλαμβανομένων του υλικού, του λογισμικού, των συστημάτων, των δικτύων (τόσο των τοπικών δικτύων όσο και του Διαδικτύου), και όλα τα άλλα συστατικά των υπολογιστικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

• Αγωγή των Μέσων. Η γνώση κι οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να κατανοεί κανείς όλα τα μέσα και τα μορφότυπα, στα οποία τα δεδομένα, οι πληροφορίες και η γνώση δημιουργούνται, αποθηκεύονται, μεταδίδονται και παρουσιάζονται, π.χ. έντυπες εφημερίδες και περιοδικά δημοσιεύματα, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεοπτικές αναμεταδόσεις, καλωδιακή, CD-ROM, DVD, κινητά τηλέφωνα, μορφότυπα κειμένου PDF και μορφότυπα JPEG για φωτογραφίες και εικόνες.

Η έννοια της πληροφοριακής παιδείας. Υπάρχουν αρκετοί ορισμοί, όχι ξεκάθαρα διατυπωμένοι, από οργανώσεις και συγγραφείς. Η American Association of School Librarians (AASL), ένας πρόδρομος στο χώρο της Π.Π. και η Association for Educational Communications and Technologies δηλώνουν ότι «η πληροφοριακή παιδεία – η ικανότητα να βρίσκει κανείς και να χρησιμοποιεί πληροφορίες – είναι ο θεμέλιος λίθος για τη δια βίου μάθηση» (Byerly/Brodie, 1999). Στο πλαίσιο της πληροφοριακής παιδείας, η AASL δηλώνει ότι: «ο πληροφοριακά εγγράμματος σπουδαστής εξασφαλίζει πρόσβαση στις πληροφορίες αποδοτικά και αποτελεσματικά, αξιολογεί τις πληροφορίες κριτικά και επιδέξια και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες με ακριβή και δημιουργικό τρόπο» (Byerly/Brodie, 1999). Οι χρήστες θα πρέπει να διαθέτουν και στρατηγικές συγκέντρωσης πληροφοριών και δεξιότητες κριτικής σκέψης για να επιλέγουν, να απορρίπτουν, να συνθέτουν και να παρουσιάζουν πληροφορίες με νέο τρόπο, ώστε να επιλύουν πραγματικά προβλήματα (Byerly/Brodie, 1999).

Ο πιο κοινώς αναφερόμενος και χρησιμοποιούμενος ορισμός της Π.Π. είναι αυτός που έχει υιοθετηθεί από την American Library Association (ALA), 1998: «Για να είναι ένα άτομο πληροφοριακά εγγράμματο, πρέπει να είναι ικανό να αναγνωρίζει πότε η πληροφορία είναι απαραίτητη και να έχει την ικανότητα να εντοπίζει, να αξιολογεί και να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την αναγκαία πληροφορία. Τα πληροφοριακά εγγράμματα άτομα  είναι εκείνα που έχουν μάθει πώς να μαθαίνουν».

Πληροφοριακή επάρκεια. Ένας ικανός-επαρκής πολίτης, είτε φοιτητής, είτε επαγγελματίας ή εργάτης, είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις πληροφοριακές του/της ανάγκες, να ξέρει πώς να εντοπίζει, να προσδιορίζει την πρόσβαση, να ανακτά, να αξιολογεί, να οργανώνει και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Για να είναι ένα άτομο πληροφοριακά εγγράμματο, πρέπει να γνωρίζει πώς να επωφελείται από τον κόσμο της γνώσης και να ενσωματώνει την εμπειρία άλλων στο δικό του πλαίσιο.

Ενέργειες των βιβλιοθηκονόμων που συνεισφέρουν στην πληροφοριακή παιδεία.

Πληροφοριακή ευχέρεια – επιδεκτικότητα ή κατοχή της πληροφοριακής επάρκειας

• Εκπαίδευση χρηστών – διδασκαλία στους χρήστες της πρόσβασης σε πληροφορίες

• Βιβλιογραφική εκπαίδευση- εκπαίδευση χρηστών στην αναζήτηση και ανάκτηση πληροφοριών

• Πληροφοριακή επάρκεια – σύνθετες δεξιότητες και στόχοι της πληροφοριακής παιδείας

• Πληροφοριακές δεξιότητες – εστίαση στις δυνατότητες πληροφόρησης

Πληροφοριακή παιδεία και δια βίου μάθηση. Όταν συνδυαστούν η πληροφοριακή παιδεία και η δια βίου μάθηση ουσιαστικά βελτιώνουν:

• Το σύνολο των προσωπικών προτιμήσεων και των επιλογών, που ανοίγονται και προσφέρονται στο άτομο στο πλαίσιο προσωπικών, οικογενειακών και κοινωνικών καταστάσεων.

• Την ποιότητα και τη χρησιμότητα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης-κατάρτισης, τόσο στο πλαίσιο της τυπικής σχολικής εκπαίδευσης, που προηγείται από την είσοδο στην αγορά εργασίας, όσο και αργότερα στο πλαίσιο της άτυπης επαγγελματικής ή ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης.

• Την προοπτική να βρει και να διατηρήσει μία ικανοποιητική εργασία και να ανελιχτεί γρήγορα στην κλίμακα της καριέρας και με τις κατάλληλες ανταμοιβές και να παίρνει αποδοτικές και έξυπνες οικονομικές και επιχειρησιακές αποφάσεις.

• Την αποτελεσματική συμμετοχή του ατόμου σε κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά πλαίσια, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ανώτερα επίπεδα, και στην αναγνώριση και επίτευξη επαγγελματικών στόχων και φιλοδοξιών.

Μεγάλη ή μικρή, η βιβλιοθήκη σας παίζει ρόλο στην Π.Π.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τους πόρους της, η βιβλιοθήκη έχει ένα σημαντικό ρόλο ως μέρος του προγράμματος πληροφοριακής παιδείας του ιδρύματος, γιατί όχι και ως πρόδρομος της αλλαγής για την Π.Π. Οι βιβλιοθηκονόμοι και άλλοι ειδικοί της πληροφόρησης θα πρέπει να προωθούν τα προγράμματα και τις δραστηριότητες πληροφοριακής παιδείας, επειδή η βιβλιοθήκη ή το κέντρο πληροφόρησής τους είναι:

• Αποθετήριο γνώσης

• Δεξαμενή πληροφοριών σε πολλαπλά μορφότυπα

• Κέντρα με βιβλιοθηκονόμους που είναι εξειδικευμένοι στην πληροφόρηση

• Πανεπιστημιακό τμήμα με χώρους μάθησης

• Χώρος για αλληλεπίδραση με συμμαθητές και ομάδες μάθησης

• Χώρος για γνωστική κοινωνικοποίηση

• Χώρος με συμβούλους πληροφόρησης / ειδικούς συμβούλους πληροφοριακού υλικού

• Κέντρο με πρόσβαση σε υπολογιστές, που επεξεργάζεται και διακινεί τη γνώση

• Δίοδος για το διαδίκτυο, ένας κόσμος πληροφοριών.

Μαθήματα και αναθεωρημένα προγράμματα σπουδών είναι ένα μόνο δυνητικό προϊόν. Προγράμματα Πληροφοριακής Παιδείας/Δια βίου Μάθησης και αναθεωρημένα προγράμματα σπουδών είναι ένα μόνο δυνητικό προϊόν ή το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας. Εξίσου σημαντικά για την Πληροφοριακή Παιδεία/Δια βίου Μάθηση είναι:

• Αρχές • Πολιτικές • Προγράμματα • Πιλοτικό Σχέδιο • Μοντέλα • Εργαστήρια • Φροντιστήρια • Συνεδρίες καταιγισμού ιδεών • Τεχνικές, εργαλεία, μέθοδοι.

Εν συντομία, υπάρχει ένα σύνολο από πιθανά προϊόντα και αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή την προσπάθεια. στα οποία η διοίκηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα και να αναλάβει δράση.

Δομή των προτύπων. Τα πρότυπα πληροφοριακής παιδείας για τη διαμόρφωση επιτυχημένων μαθητών (learners) περιλαμβάνουν τρία βασικά συστατικά : πρόσβαση, αξιολόγηση και χρήση της πληροφορίας. Αυτοί οι κύριοι στόχοι εντοπίζονται στα περισσότερα πρότυπα που δημιουργούνται από βιβλιοθηκονομικές ενώσεις, όπως η σχετική συμβολή των ASL, ACRL, SCONUL και του Ινστιτούτου για την Πληροφοριακή Παιδεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας που συνεπικουρείται από τη δουλειά άλλων χωρών, όπως του Μεξικού και μεμονωμένων εκπαιδευτών (Byerly/Brodie, 1999, Kuhlthau, όπως αναφέρεται στο Stripling, 1999). Τα πρότυπα πληροφοριακής παιδείας της IFLA βασίζονται σε αυτές τις διεθνείς εμπειρίες και συνεισφορές και περιγράφονται πλήρως στη βιβλιογραφία στο τέλος του κειμένου.

Τα πρότυπα της IFLA ομαδοποιούνται κάτω από τα τρία βασικά συστατικά της Π.Π.

Α. ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Ο χρήστης έχει αποτελεσματική και αποδοτική πρόσβαση στην πληροφορία 1. Ορισμός και διατύπωση της πληροφοριακής ανάγκης Ορίζει και αναγνωρίζει την ανάγκη για πληροφορίες Αποφασίζει να κάνει κάτι για να βρει τις πληροφορίες Εκφράζει και ορίζει την πληροφοριακή ανάγκη Ξεκινά τη διαδικασία αναζήτησης

2. Εντοπισμός των πληροφοριών Εντοπίζει και αξιολογεί πιθανές πηγές πληροφοριών Αναπτύσσει στρατηγικές αναζήτησης Εξασφαλίζει πρόσβαση σε επιλεγμένες πληροφοριακές πηγές Επιλέγει και ανακτά τις εντοπισμένες πληροφορίες

Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Ο χρήστης αξιολογεί την πληροφορία με κριτικό πνεύμα και επάρκεια

1. Αξιολόγηση των πληροφοριών Αναλύει, εξετάζει και ανασύρει τις πληροφορίες Γενικεύει και ερμηνεύει τις πληροφορίες Επιλέγει και συνθέτει τις πληροφορίες Αξιολογεί την ακρίβεια και τη σχετικότητα των πληροφοριών που έχουν ανακτηθεί

2. Οργάνωση των πληροφοριών Τακτοποιεί και ταξινομεί σε κατηγορίες τις πληροφορίες Ομαδοποιεί και οργανώνει τις ανακτηθείσες πληροφορίες Αποφασίζει ποια είναι η καλύτερη και η πιο χρήσιμη πληροφορία

Γ. ΧΡΗΣΗ. Ο χρήστης εφαρμόζει/χρησιμοποιεί τις πληροφορίες με ακρίβεια και δημιουργικότητα

1. Χρήση των πληροφοριών. Βρίσκει νέους τρόπους να μεταδίδει, να παρουσιάζει και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες Χρησιμοποιεί τις ανακτηθείσες πληροφορίες Μαθαίνει ή εσωτερικεύει τις πληροφορίες ως προσωπική γνώση Παρουσιάζει το προϊόν των πληροφοριών

2. Διακίνηση και ηθική χρήση των πληροφοριών Αντιλαμβάνεται την ηθική χρήση των πληροφοριών Σέβεται τη νομική χρήση των πληροφοριών Μεταδίδει/διακινεί το προϊόν της μάθησης με αναφορά στην πνευματική ιδιοκτησία Χρησιμοποιεί τα σχετικά πρότυπα βιβλιογραφικών αναφορών.

Γενικές δράσεις.

• Προσαρμόστε ή υιοθετήστε διεθνή πρότυπα και πρακτικές πληροφοριακής παιδείας

• Εντοπίστε το πρόγραμμα πληροφοριακής παιδείας που ταιριάζει καλύτερα σε σας και το ίδρυμά σας

• Υιοθετήστε ή σχεδιάστε ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε εθνικές και διεθνείς εμπειρίες

• Εντοπίστε τι χρειάζεται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα

• Θεωρήστε τη διαδικασία της πληροφοριακής παιδείας ως μη γραμμική, μπορείτε να παραλείψετε βήματα και να αλλάξετε τη σειρά τους

• Εργαστείτε με ένα στρατηγικό σχέδιο για να καταγράψετε-χαρτογραφήσετε την πορεία των στόχων και των ενεργειών σας

• Συμπεριλάβετε στην διαδικασία του σχεδιασμού όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: την ομάδα της βιβλιοθήκης σας, την πανεπιστημιακή σχολή/ τους διδάσκοντες, τους διαχειριστές και αυτόν που θα πάρει την τελική απόφαση.

Στρατηγικές αλλαγής. Η αντίσταση στην αλλαγή είναι βασικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης· οι επαγγελματίες της πληροφόρησης θα πρέπει να καταλαβαίνουν τα εμπόδια, ώστε να μπορούν να τα ξεπερνούν.

Κουλτούρα του ιδρύματος.

• Αναλύστε τη δυναμική των πολιτικών, του προσωπικού και του προϋπολογισμού στο ίδρυμα σας και τις δικές του κοινότητες μάθησης.

• Προσδιορίστε το οργανωτικό στυλ εργασίας του ιδρύματός σας

• Αναλάβετε το ρόλο να χτίσετε συνεργασίες μάθησης

• Ξεκινήστε ένα συνεργατικό ακαδημαϊκό σχήμα με την πανεπιστημιακή σχολή/τους διδάσκοντες, άλλους βιβλιοθηκονόμους, συντονιστές τεχνολογίας, διοικητές, σχεδιαστές προγραμμάτων σπουδών και διευκολυντές-οργανωτές της μάθησης.

Πιθανές προκλήσεις.

• Να είστε προετοιμασμένοι για εμπόδια, όπως περιορισμένες κατάλληλες παροχές και ελάχιστους ή ανύπαρκτους οικονομικούς ή ανθρώπινους πόρους

• Αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάποιοι διοικητές μπορεί να απορρίπτουν ή να αγνοούν τα οφέλη της πληροφοριακής παιδείας

• Γνωρίστε και ενεργήστε σύμφωνα με θετικές, αρνητικές ή από έλλειψη ενδιαφέροντος αντιδράσεις

• Βασιστείτε στην τεχνολογία, για να καθοδηγήσετε τη συνεργασία μάθησης του ιδρύματός σας

• Αναζητήστε υποστήριξη από την κοινότητα της δια βίου μάθησης

Θυμηθείτε, η βιβλιοθήκη θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των δράσεων πληροφοριακής παιδείας.

Ανάπτυξη Προσωπικού

Αυτο-ανάπτυξη των βιβλιοθηκονόμων.

H επαγγελματική ανάπτυξη των βιβλιοθηκονόμων εξαρτάται από διαδικασίες και ενέργειες αυτομόρφωσης. Χρειάζεται:

• Να αναπτύσσουν τις δικές τους δεξιότητες πληροφοριακής παιδείας

• Να αναπτύσσουν την ικανότητα να διευκολύνουν τη μάθηση και να διδάσκουν την κριτική σκέψη και αναζήτηση

• Να είναι υπεύθυνοι για τη δική τους μάθηση και τις δικές τους τεχνολογικές δεξιότητες

• Να λαμβάνουν διαρκή βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση, μία καίρια μορφή μάθησης νέων δεξιοτήτων και εννοιών

• Να συμμετέχουν σε επαγγελματικές οργανώσεις, να παρακολουθούν συνέδρια και να αγοράζουν εξειδικευμένα περιοδικά

GAPMIL είναι η διακρατική συμμαχία της UNESCO για την προώθηση των ζητημάτων Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία ως βασικής δεξιότητας όλων των πολιτών τον 21ο αιώνα. Στο πλαίσιο της δράσης της προβλέπει την ανάπτυξη δράσεων και συνεργειών με φορείς από το χώρο της εκπαίδευσης των οπτικοακουστικών Μέσων και της δημιουργικής βιομηχανίας στη Νότια Ευρώπη, ενώ αριθμεί πλέον 600 μέλη από 110 χώρες.

MIL WEEK

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Media & Information Literacy, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση του “MIL για όλους”. Φέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα 2018 MIL επισημαίνει ότι οι έξυπνες, βιώσιμες πόλεις πρέπει επίσης να είναι πόλεις με πολίτες εκπαιδευμένους στα Μέσα και την Πληροφόρηση (MIL Cities). Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο επωφελήθηκαν εξαιρετικά από την ψηφιακή επανάσταση. Οι πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές, την υγειονομική περίθαλψη, την ψυχαγωγία, τις ειδήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και την κυβέρνηση έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητα, ανοίγουν νέες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δυνατότητες, μειωμένη ρύπανση και αυξημένη διαφάνεια και συμμετοχή. Ένας αυξανόμενος αριθμός ενδιαφερόμενων φορέων υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες «έξυπνων πόλεων», οι οποίες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν καλύτερα την τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα ζωής όσον αφορά την ασφάλεια, την υγεία, την ψυχαγωγία, τις κοινοτικές υπηρεσίες και την αλληλεπίδραση μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών.

Ιδιαίτερα στην σημερινή Ελλάδα της οποίας η παρούσα κυβέρνηση έχει θέσει ως μία καίρια προτεραιότητα την ψηφιακή ανασύσταση του κράτους με κέντρο την απλούστευση των διαδικασιών για τον πολίτη, το θέμα του media & informationliteracy καλό είναι να αναδειχθεί εμπλέκοντας και αξιοποιώντας τη δυναμική και τις δυνατότητες που παρέχουν οι βιβλιοθήκες. Γιατί στην καρδιά της δημοκρατίας ο σκοπός των εκλεγμένων είναι ακριβώς η ανταπόκρισή τους στις ανησυχίες των πολιτών.

Στο ίδιο πλαίσιο η ίδια η IFLA έχει ανοίξει έναν ανοιχτό διάλογο ως συνέχεια του μεγαλύτερου διεθνούς project «Global Vision”, αναμορφώνοντας τη στρατηγική της ώστε όχι μόνο να αφουγκραστεί και να ανταποκριθεί στις επιθυμίες των πολιτών, αλλά να δράσει προβλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες.

NEWS