Ο Ρεουβέν Ριβλίν ζήτησε από τον Νετανιάχου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση

by Expertnews.gr

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν ζήτησε απόψε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσπαθήσει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές που βύθισαν τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο.

“Η ευθύνη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα ανατεθεί στον πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου”, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Νετανιάχου, μαζί με τους συμμάχους του της δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα, έχει επί του παρόντος 55 βουλευτές που τον υποστηρίζουν στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, υποστηριζόμενος από αριστερά και αραβικά κόμματα δεν συγκεντρώνει παρά 54 βουλευτές.

Κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποσπάσει την υποστήριξη 61 βουλευτών, δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, εξ ου και η έκκληση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του προέδρου για μια “κυβέρνηση ενότητας”.

Όμως στο τέλος των διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα μεταξύ των επιτελείων του Νετανιάχου και του Γκαντς, ηγετών αντίστοιχα του δεξιού Λικούντ και του κεντρώου Μπλε-Λευκού, ο πρόεδρος του Ισραήλ αποφάσισε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό.

“Αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο Νετανιάχου, ο οποίος υποστηρίζεται από 55 βουλευτές, ενώ ο Γκαντς δεν έχει παρά 54 βουλευτές αλλά οι 10 από τους 54 ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπηρετήσουν την κυβέρνηση”, δήλωσε ο Ριβλίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έχοντας δίπλα του τον Νετανιάχου.

Δέκα βουλευτές της Ενωμένης Αραβικής Λίστας, που έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη στο Ισραήλ μετά τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπένι Γκαντς για την πρωθυπουργία, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν ότι θα μετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση.

NEWS