Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τιμήθηκε στην Αθήνα με το βραβείο «Απόλλων Νόμιος»

by Expertnews.gr

Με τον Ύπατο Τίτλο Τιμής «Απόλλων Νόμιος», της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Δικαίου, του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Αθλητικού Δικαίου, τιμήθηκε την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η τελετή απονομής του τιμητικού τίτλου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της έναρξης του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου.

Απονέμοντας την τιμητική διάκριση, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Δικαίου καθηγητής Δημήτριος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι το βραβείο «Απόλλων Νόμιος», με το οποίο τιμάται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί την ύψιστη διάκριση, η οποία απονέμεται σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους για την ειδική συμβολή τους στο Αθλητικό Δίκαιο και το αθλητικό γίγνεσθαι.

Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως ύψιστο σκοπό να ενισχύσει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται και έχουν ως στόχο τον υγιή αθλητισμό. «Στο πλαίσιο αυτής μας της προσέγγισης για καθαρό αθλητισμό», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, «προχωρήσαμε στις 21 περασμένου Οκτωβρίου, στην εγκαθίδρυση της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας του Αθλητισμού, της πρώτης που θα επιμορφώνει δωρεάν όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό», υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μια καινοτομία, η οποία ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού».

«Η απόφασή σας να με τιμήσετε για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την ομολογουμένως καινοτόμο απόφαση ίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας του Αθλητισμού με χαροποιεί ιδιαίτερα» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, καθότι «αποτελεί την επιβράβευση μιας μεγάλης προσπάθειας, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος δηλώνει παρούσα στον αγώνα, για να επικρατήσει ο σωστός, ο υγιής, ο καθαρός αθλητισμός.

Ο Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Δικαίου.

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, αλλά και περηφάνια που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας με την ευκαιρία του σημαντικού συνεδρίου που διοργανώνετε, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που απευθύνομαι σε ένα ακροατήριο επιφανών εκπροσώπων του Αθλητικού Δικαίου από όλο τον κόσμο. Ομολογώ, την ίδια στιγμή, ότι είμαι συγκινημένος, γιατί σε αυτό το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχαν την ευκαιρία χιλιάδες συμπατριώτες μου, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, να λάβουν το φως της γνώσης, κάτι για το οποίο θα είμαστε παντοτινά ευγνώμονες.

Η συγκίνησή μου είναι ακόμη πιο μεγάλη σήμερα, γιατί μου κάνετε την ξεχωριστή τιμή να μου απονείμετε τη διάκριση «Απόλλων Νόμιος», την οποία, όπως έχω πληροφορηθεί, απέσπασαν προσωπικότητες με αξιοθαύμαστη προσφορά στον τομέα του αθλητισμού. Η απόφασή σας να με τιμήσετε με γεμίζει με περισσότερες ευθύνες για προάσπιση όλων αυτών που πρεσβεύετε και την αποδέχομαι εξ ονόματος του κυπριακού λαού, τον οποίο έχω το τιμητικό προνόμιο να εκπροσωπώ.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τον αθλητισμό και κατ’ επέκταση και για το Αθλητικό Δίκαιο. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι η αθλητική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόζεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), θεσμός ο οποίος εγκαθιδρύθηκε με Νόμο της Δημοκρατίας, έχοντας την ευθύνη για τη χάραξη και εφαρμογή της κρατικής αθλητικής πολιτικής υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Από το 2017 υφίσταται με Νόμο στην Κύπρο η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, την οποία, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου , αγκαλιάσαμε και ενισχύουμε με κάθε τρόπο, για να πετύχουμε τον υγιή αθλητισμό, που αποτελεί ύψιστο στόχο για την κυβέρνησή μας. Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτής μας της προσέγγισης για καθαρό αθλητισμό, προχωρήσαμε στις 21 περασμένου Οκτωβρίου, στην εγκαθίδρυση της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας του Αθλητισμού, της πρώτης που θα επιμορφώνει δωρεάν όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Πρόκειται για μια καινοτομία, η οποία, όπως πληροφορούμαι, ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού.

Η επιμόρφωση ερευνώντων λειτουργών, νέων στελεχών του αθλητισμού, αθλητών και κοινού, η επιμόρφωση για θέματα Νομικής και Οικονομικής Διεκπεραίωσης του Αθλητισμού και η επιμόρφωση παιδιών και εφήβων για εμπέδωση των Ολυμπιακών αξιών αποτελεί μια ουσιαστική δράση, που αναμφίβολα θα ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον Αθλητισμό της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας του Αθλητισμού θα επισκεφθούν όλα τα σχολεία της Κύπρου, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για να μεταλαμπαδεύσουν τις ολυμπιακές αξίες στα παιδιά μας και για να ενημερώσουν τη νέα γενιά για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του Αθλητικού Δικαίου. Όλες αυτές οι σημαντικές και φιλόδοξες δράσεις, τις οποίες θα αναλάβει η Εθνική Σχολή Δεοντολογίας του Αθλητισμού, υπό την εποπτεία της Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, έχουν την πλήρη στήριξη του κυπριακού κράτους.

Η απόφασή σας να με τιμήσετε για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την ομολογουμένως καινοτόμο απόφαση ίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας του Αθλητισμού με χαροποιεί ιδιαίτερα. Παράλληλα, με γεμίζει με αισιοδοξία, γιατί ακριβώς αποτελεί την επιβράβευση μιας μεγάλης προσπάθειας, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία.

Φίλες και φίλοι,

Οι πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί δείκτες κατατάσσουν την πατρίδα μου στις μικρές χώρες. Ωστόσο, η Κύπρος μπορεί δικαιωματικά να υπερηφανεύεται για σημαντικά επιτεύγματα, ανάμεσα στα οποία και ορισμένα ορόσημα στην αθλητική ιστορία. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μόνο ορισμένα:

  • Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ολύμπια της Λεμεσού, που ιδρύθηκε το 1892, είναι ο δεύτερος αρχαιότερος σύλλογος στον ελληνικό χώρο μετά τον «Πανελλήνιο».
  • Kύπριος αθλητής, ο Αναστάσης Ανδρέου από τη Λεμεσό, πήρε μέρος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν το 1896 εδώ στην Αθήνα. Στους ίδιους αγώνες κατέκτησαν ολυμπιακό μετάλλιο δύο αθλητές με κυπριακή καταγωγή, ο σκοπευτής Ιωάννης Φραγκούδης από τη Λεμεσό και ο ποδηλάτης Αριστείδης Κωνσταντινίδης από το Λευκόνοικο.
  • Με την ίδια περηφάνια μνημονεύω επίσης τον Στέλιο Κυριακίδη από την Πάφο, ο οποίος έγινε ο πρώτος αθλητής (εκτός Αμερικής και Καναδά) που κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946.
  • Χρυσή σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού έγραψε η Κύπρια αθλήτρια του στίβου Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, αφού ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και συγκεκριμένα στο Βερολίνο της ναζιστικής Γερμανίας το 1936.

Κυρίες και κύριοι,

Από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 μέχρι και το 1980, οι Κύπριοι αθλητές μετείχαν στις Ολυμπιάδες με τα χρώματα της Ελλάδας, ακόμη και όταν η πατρίδα μου ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμη και μετά την ανεξαρτησία το 1960. H Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1974, δηλαδή μερικές βδομάδες πριν από την τουρκική εισβολή, και αναγνωρίστηκε ως επίσημο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Απρίλιο του 1979 σε σύνοδο στο Μοντεβιδέο. Οι πρώτες εμφανίσεις της Κύπρου σε Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκαν στους Χειμερινούς Αγώνες του 1980 στο Λέικ Πλάσιντ και στους Θερινούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς στη Μόσχα. Από τότε μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται ανελλιπώς στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση με πολύ καλά αποτελέσματα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι.

Πέραν των επιδόσεων όμως, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην προαγωγή του αθλητικού πνεύματος και την ευγενή άμιλλα, που αποτελεί και την απάντηση στον χωρίς ηθικούς φραγμούς ανταγωνισμό. Γι’ αυτό εξάλλου, η κυβέρνησή μου, ανάμεσα σε άλλα, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για θεσμοθετημένη επιβράβευση της προσπάθειας, θέλοντας ακριβώς να εμπεδώσουμε τη νοοτροπία ότι η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Σε αυτό το πλαίσιο, παραχωρούμε ουσιαστικά κίνητρα που αγκαλιάζονται από δεκάδες αθλητές και αθλήτριες μας. Για παράδειγμα, με πολύ πρόσφατη απόφασή μας, όσοι αθλητές μας εξασφαλίζουν συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξασφαλίζουν αμέσως συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αποκατάστασης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση κατάκτησης κάποιου ολυμπιακού μεταλλίου ή η διάκριση στην πρώτη οκτάδα των αθλητών. Έτσι, όποιος αθλητής και αθλήτρια εξασφαλίσει συμμετοχή τόσο στους Ολυμπιακούς, όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αυτομάτως συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αποκατάστασης.

Εκλεκτοί σύνεδροι,

Ως Πρόεδρος μιας χώρας που εδώ και πενήντα χρόνια αγωνίζεται για την επικράτηση του Δικαίου, για την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού κατοχής και για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου, έχω καθήκον να υπογραμμίσω ότι οι θεμελιωτές του αθλητισμού στην Κύπρο έδωσαν το παρών τους στους αγώνες για προάσπιση των πανανθρώπινων αξιών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πολλοί από αυτούς έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στους Βαλκανικούς πολέμους, στα Οκτωβριανά το 1931, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, αλλά και στους αγώνες για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963-64 και κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Αυτή η διαχρονική τους παρουσία στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, αυτή η σημαντική τους δράση αναδεικνύει και τη διαχρονική σημασία του αθλητισμού, ο οποίος είναι άμεσα συνυφασμένος με τους αγώνες για ελευθερία και δικαίωση, και τον οποίον όλοι εμείς σήμερα πρέπει και οφείλουμε να προσεγγίζουμε ως επένδυση για το μέλλον και ως κληροδότημα στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Υπό αυτή την έννοια, το Αθλητικό Δίκαιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δικαιοσύνης με την ευρεία έννοια.

Και ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική, εργαζόμαστε καθημερινά, για να γαλουχήσουμε μια νέα γενιά πολιτών που να σέβονται και να ακολουθούν τις Ολυμπιακές αξίες, το ευ αγωνίζεσθαι και την καθαρότητα στο αθλητισμό μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις. Αυτές τις πανανθρώπινες αξίες, που είχαμε το προνόμιο να κληρονομήσουμε από τους μακρινούς μας προγόνους, οφείλουμε να τις κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Αυτός ο ανεπανάληπτος πλούτος ενός μοναδικού αξιακού συστήματος αποτελεί το στέρεο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορούμε να θεμελιώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον ως Κύπριοι, ως Έλληνες, αλλά και ως πολίτες του κόσμου. Ένα μέλλον που περνά μέσα και από την εξυγίανση του Αθλητισμού.

Εξάλλου, ο αθλητισμός συνιστά ένα σύστημα αγωγής και παιδείας με πολύ γερά θεμέλια τις αρχές και τις αξίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από την αρχαία Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης κάθε λαού. Η σημασία του είναι πολυδιάστατη και επιδρά οριζόντια σε όλους τομείς της ζωής μας. Υπό σωστές προϋποθέσεις, ανάμεσα σε πολλά άλλα, επιδρά θετικά στη σωματική και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, βελτιώνει τη δημιουργικότητα και αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο του «Ευ Αγωνίζεσθαι» αναδεικνύονται αξίες πανανθρώπινες, όπως ο αλληλοσεβασμός, η ευγενής άμιλλα και η ειρηνική συνύπαρξη. Αποτελεί αξία που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, τη βελτιώνει και την ομορφαίνει. Εξίσου σημαντικές είναι οι εκπαιδευτικές του αξίες, που είναι απαραίτητες για την κοινωνική υγεία και αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για τους πολίτες του 21ου αιώνα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, φίλες και φίλοι, θέλοντας να τονίσει ότι ο ουσιαστικότερος στόχος της φιλοσοφίας του αθλητισμού είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η βελτίωσή του, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο αθλητισμός υπηρετεί μεγάλο ηθικό σκοπό: Συνηθίζει τον άνθρωπο να υποτάξει την ατομικότητά του σε μια γενική ενέργεια, να μη νιώθει πως είναι άτομο ανεξάρτητο παρά μέλος της ομάδας, να υπερασπίζεται όχι μονάχα την ατομική του τιμή, αλλά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκει, σχολή, πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος.»

Αυτόν ακριβώς τον αθλητισμό εργαζόμαστε να προωθήσουμε. Έναν αθλητισμό καθαρό, μακριά από τις όποιες παράνομες εξαρτήσεις και δραστηριότητες, οικονομικές και άλλες, μακριά από φαινόμενα διαφθοράς και χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, ως Πολιτεία είμαστε κάθετοι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Κλείνω, επαναλαμβάνοντας ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα απευθύνομαι σε σας, τους επιφανείς εκπροσώπους του Αθλητικού Δικαίου από όλες τις χώρες, για να σας μεταφέρω την υπόσχεση ότι η Κύπρος δηλώνει παρούσα στον αγώνα, για να επικρατήσει ο σωστός, ο υγιής, ο καθαρός αθλητισμός.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη τιμή.

NEWS