Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ: Σκοπός της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» είναι να προωθήσει την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία

by Expertnews.gr

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε σήμερα ότι ο σκοπός της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» είναι να προωθήσει την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» μεταξύ των κρατών τα οποία θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, να αποτελέσει μια πλατφόρμα για το διεθνές εμπόριο, καθώς και να διανοίξει επενδυτικές ευκαιρίες για το Πεκίνο.
Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια αναβίωσης του παλιού Δρόμου του Μεταξιού είναι η πρωτοβουλία να στραφεί σε αναπτυξιακά έργα υψηλής ποιότητας, ειδικά σε υποδομές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και σε χρηματοδοτικές συμφωνίες, τόνισε ο Σι στην κεντρική ομιλία του, με την οποία άνοιξε το διεθνές φόρουμ που οργανώνεται στο Πεκίνο για την πρωτοβουλία.
Η κινεζική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται πάντως αμφιλεγόμενη. Αρκετές πλευρές διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος των έργων που περιλαμβάνει. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει να παρασύρει κανέναν σε μια «παγίδα χρέους» και ότι έχει καλές προθέσεις. Ωστόσο για ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» δεν αποτελεί παρά προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο, επιβαρύνοντας φτωχά κράτη με χρέη που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν με βιώσιμο τρόπο.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπόσχεται να τερματίσει τις επιδοτήσεις οι οποίες «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό» και να αυξήσει τις κινεζικές εισαγωγές
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα να τερματίσει τις κρατικές ενισχύσεις «οι οποίες στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό», απαντώντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που κατηγορεί το Πεκίνο ότι στηρίζει με καταχρηστικό και δόλιο τρόπο κινεζικές δημόσιες επιχειρήσεις.
Στην ομιλία του στο Πεκίνο κατά τη δεύτερη σύνοδο για την κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ο Σι υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει τις κινεζικές εισαγωγές, να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω το γιούαν και να απαγορεύσει τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας από ξένες εταιρείες σε κινεζικές, για την οποία κατηγορείται η Κίνα τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


NEWS