Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διάσκεψη COP29

by Expertnews.gr

 

Ο Πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην COP29, όπου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, έχοντας μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά περίπου 45% σε σύγκριση με το 2005, σημειώνοντας ότι η στροφή σε καθαρές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής γεννά νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε εξαγωγό ενέργειας, επισημαίνοντας τη σημασία ενός εκτενέστερου δικτύου διασυνδέσεων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι η κυκλική οικονομία και η προστασία μοναδικών οικοσυστημάτων αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρύτερης στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον τουρισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε επίσης μέρος στην Παράλληλη Εκδήλωση με τίτλο «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline», όπου ανέφερε ότι οι υποδομές για την υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα και ο κάθετος διάδρομος συνέβαλαν στη θωράκιση του εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής όταν η Ρωσία περιόρισε δραστικά τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μέσω αυτού του διαδρόμου μπορεί να εξυπηρετηθεί έως και η Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η απόκλιση στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και άλλων κρατών μελών της ΕΕ καταδεικνύει αδυναμίες της εσωτερικής αγοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε τέλος στην Βουλγαρική Παράλληλη Εκδήλωση «High-Level segment of the President’s Administration and the Ministry of Energy». Ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στάθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προκειμένου να αλληλοϋποστηρίζονται στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, αξιοποιώντας πηγές στις οποίες ειδικεύεται η κάθε χώρα.

Θ. Σκυλακάκης: Η αποτελεσματικότητα έχει απόλυτη προτεραιότητα στις πολιτικές μας για το κλίμα

«Η αποτελεσματικότητα δεν είναι ευχολόγιο, έχει απόλυτη προτεραιότητα στις πολιτικές μας για το κλίμα» υπογράμμισε (13/11) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στην 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29), που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024.

Η Ελλάδα συμμετέχει με εθνικό περίπτερο, στη φετινή COP29, το οποίο εγκαινίασε στις 13/11 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την ευθύνη για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας στην COP29.

Από την πλευρά της, στην δική της εισαγωγική τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του εθνικού περιπτέρου, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα, στην κλιματική δράση πρέπει να μεταβεί από την «παραστατική διπλωματία» στην «πραγματοποιήσιμη διπλωματία», στη διπλωματία δηλαδή που καταλήγει σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ο κ. Σκυλακάκης, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, συμμετείχε σε μία σειρά εκδηλώσεων και διμερών συναντήσεων, κατά τις οποίες συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων-, οι απαιτούμενες πολιτικές για την προσαρμογή στο νέο κλίμα, η σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη σημαντικών ενεργειακών στόχων, καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την πράσινη μετάβαση και την περαιτέρω ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης της χώρας.  

Αρχικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στη διπλή πρόκληση -προσαρμογή στο νέο κλίμα και ανταπόκριση στους φιλόδοξους στόχους που θέτει γι’ αυτό η Ευρώπη- όπου θα χρειαστεί να δαπανηθούν, και μάλιστα ταυτοχρόνως, σημαντικά ποσά.

«Το νέο κλίμα δημιουργεί τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις για τα επόμενα 30-40 χρόνια, καθώς οι υποδομές μας δεν είναι προσαρμοσμένες σ’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε πως στην αρχή η πράσινη ενέργεια έχει πολλά οφέλη. «Όσο περνάει ο καιρός, όμως, αυτό που αντιμετωπίζουμε  είναι η στοχαστικότητα (δηλαδή ο ήλιος δεν βγαίνει κάθε ημέρα, ούτε ο αέρας φυσάει καθημερινά, κ.λπ.) της πράσινης ενέργειας. Συνεπώς, το κόστος για τη συντήρηση ενός ηλεκτρικού συστήματος μόνο με πράσινη ενέργεια, αυξάνει και τη συνθετότητα να χτιστεί αυτό το σύστημα και αυξάνει επίσης την ανάγκη για αποθήκευση και διασυνδέσεις», πρόσθεσε.

Εξήγησε, ακόμη, πως στο μελλοντικό, ενεργειακό σύστημα, δεν είναι η ποσότητα που θα έχει σημασία, αλλά η ποιότητα του μείγματος, η οποία προκύπτει από τους διαφορετικούς καιρούς που έχουν οι χώρες (π.χ. καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου).

Παράλληλα, επισήμανε πως ξένοι «παίκτες» αναζητούν ευκαιρίες να παράγουν ενέργεια εκτός των συνόρων τους, εκφράζοντας ενδιαφέρον για την Ελλάδα. «Η βάση αυτού του ανανεωμένου ενδιαφέροντος είναι η επενδυτική εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ο Υπουργός, για να προσθέσει πως οι επενδύσεις, υψηλής ποιότητας, στη χώρα αποτελούν «κλειδί» για το brain gain. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τις επενδύσεις και μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές φθηνή πράσινη ενέργεια, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, π.χ. για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κ.ά.».

Υπογράμμισε, επίσης, πως «τα επόμενα 20 χρόνια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πολύ περισσότερη ενέργεια και την ίδια στιγμή θα χρειαστεί να την μετατρέψουμε σε πράσινη -και μάλιστα μεγάλο μέρος της ενέργειας που, ήδη, χρησιμοποιούμε» και πως αυτή η αγορά, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά απευθύνεται, πρωτίστως, στους επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Επιπρόσθετα ο κ. Θ. Σκυλακάκης, συμμετείχε σε πάνελ στο ελληνικό και στο βουλγαρικό περίπτερο με ομολόγους του Υπουργούς από την Βουλγαρία, την Μολδαβία και την Ρουμανία, με τους οποίους συζήτησε τα οφέλη από την περιφερειακή συνεργασία τους σε έργα, όπως είναι ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου, για τον οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια συνεργασία, που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας στην περιοχή, οι οποίοι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι σε περιόδους ανάγκης. Και είναι σημαντικό να δρούμε ως μια ευρύτερη περιοχή, για να έχουμε πιο δυνατή φωνή στην κοινή μας ευρωπαϊκή προσπάθεια. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν δρούμε από κοινού, ως μια ευρύτερη περιοχή, μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι. Ο κάθετος διάδρομος είναι απόδειξη ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα υπάρξουν και άλλες προσπάθειες που θα κάνουμε από κοινού στο άμεσο μέλλον»,δήλωσε ο Υπουργός.

Εξάλλου, ο Υπουργός εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό σε εκδήλωση για τη σημασία των ωκεανών για τον άνθρωπο, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διοργάνωση του 9ο “Our Ocean Conference”, που φιλοξένησε η Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο και διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με περισσότερους από 3.500 συνέδρους από 119 χώρες και 469 δεσμεύσεις (commitments) με αντικείμενο την προστασία των θαλασσών, συνολικού ύψους 11,35 δισ. δολαρίων. Και το σημαντικό είναι πως αυτές οι δεσμεύσεις δεν ήρθαν μόνο από κυβερνήσεις, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Τέλος, για το ρόλο που μπορεί να παίξει η ελληνική πράσινη ναυτιλία μέσα στα επόμενα χρόνια σχολίασε: «Αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Και αυτό, διότι δεν υπάρχει -στην παρούσα χρονική συγκυρία τουλάχιστον- ένας ξεκάθαρος ηγέτης στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Και δεδομένου ότι τα πλοία είναι μακράς διάρκειας επενδύσεις, αυτό που πρέπει κανείς να προβλέψει είναι η τεχνολογία και η αγορά σε αυτή την τεχνολογία. Και πρέπει να προβλέψει, επιπλέον, πως θα εξελιχθεί η αγορά της πράσινης ενέργειας, όχι μόνο στα προηγμένα μέρη, αλλά και στα λιγότερο προηγμένα. Και αυτό, διότι αν πρέπει να κινήσει ένα πλοίο με πράσινη τεχνολογία θα πρέπει και να το τροφοδοτήσει με πράσινα καύσιμα, σε διαφορετικά σημεία της γης».

Αλεξάνδρα Σδούκου: Οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές υπηρετούν, πέρα από την ενεργειακή μετάβαση, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου σε τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα, στην κλιματική δράση πρέπει να μεταβεί από την «παραστατική διπλωματία» στην «πραγματοποιήσιμη διπλωματία», στη διπλωματία δηλαδή που καταλήγει σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Υπογράμμισε παράλληλα ότι, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι Έλληνες σε ποσοστό άνω του 90% θεωρούν ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και υποστηρίζουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για αυτό.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον Κάθετο Διάδρομο (VerticalCorridor), παρουσία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλγαρίας, η κυρία Σδούκου σημείωσε ότι «ο Κάθετος Διάδρομος δεν είναι απλά ένα έργο υποδομής αλλά ένα οραματικό project για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Αποτελεί δε, ένα άριστο παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από έναν μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου».

Παράλληλα, συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα το ενεργειακό δυναμικό της Μεσογείου, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναπτύσσει τρεις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις που, παρότι η καθεμιά εξυπηρετεί διαφορετικό στόχο, όλες μαζί από κοινού αποσκοπούν στο να αναπτύξουν πρωτοφανές σε όγκο εμπόριο σε ανανεώσιμη ενέργεια.

Σε παρέμβασή της τέλος, στο πάνελ για τις Βιώσιμες Υποδομές, η κυρία Σδούκουυπογράμμισε ότι «πρέπει να υλοποιούμε τις ενεργειακές υποδομές κοιτώντας το μέλλον και διασφαλίζοντας ότι αυτά τα έργα υπηρετούν, πέρα από τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης, και το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες»

NEWS