Το νέο Δικαστικό Μέγαρο της Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στον Λαγκαδά εγκαινίασε σήμερα Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας,.
Τον αγιασμό της τελετής των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Προέδρου του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Πέλοπα Λάσκου, του Βουλευτή ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θεοφάνη Παππά, της Δημάρχου Λαγκαδά κας Ελπινίκης Ανδρεάδου, της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου του Εφετείου Θεσσαλονίκης κας Σοφία Μαντζακίδου, του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κ. Πέτρου Αλικάκου και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημητρίου Φινοκαλιώτη.
«Η περιφερειακή έδρα Λαγκαδά λειτουργεί πλέον σε κατάλληλο κτίριο και διαχειρίζεται κατά τρόπο απολύτως ικανοποιητικό τις υποθέσεις τοπικής της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου, οι οποίες, μετά την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη, είναι πολλαπλάσιες» ανέφερε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε ότι «οι δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές υπηρεσίας μπορούν πλέον και διεκπεραιώνουν όλες τις αστικές υποθέσεις άμεσα και αποτελεσματικά».
«Κατά τη διαμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη και των δικαστικών σχηματισμών, διεξήχθη διάλογος στο Υπουργείο για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών στον Λαγκαδά, και με τη χρηματοδότηση του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και τη συνεργασία του Δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν πλέον οι δικαστικές υπηρεσίες να στεγάζονται σε σύγχρονο και κατάλληλο κτήριο που εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των δικαστών, δικηγόρων και πολιτών» επισήμανε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας μίλησε στην κοινή εκδήλωση των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη για την παρουσίαση των έργων «Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε Δικαστήρια και Σωφρονιστικά Ιδρύματα» καθώς και «Παροχή Υπηρεσιών Ενημέρωσης της π-Πορείας των Πινακίων και των Εκθεμάτων των Δικαστηρίων– Ηλεκτρονικό Πινάκιο», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης» του Συνεδριακού Κέντρου HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στο έως σήμερα έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και στους τέσσερις άξονες που κινούνται οι αλλαγές. Ως προς τον Δικαστικό Χάρτη, ανέφερε ότι μετά την εφαρμογή του, το ποσοστό των παραγωγικών δικαστηρίων στη χώρα αγγίζει περίπου το 60% ενώ υπάρχει πλέον εξοικονόμισηπόρων, όχι μόνο υλικών αλλά κυρίως ανθρωπίνων πόρων. «Αυτό μας επιτρέπει να βελτιώσουμε και τις υποδομές. Οι υποδομές είναι ο δεύτερος άξονας, θα αναφερθώ και στις κτιριακές και στις ψηφιακές υποδομές που για αυτές κυρίως σήμερα γίνεται η εκδήλωση μας. Πεποίθησή μας είναι ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις στις οποίες απονέμεται η Δικαιοσύνη, τα κτήρια, τα δικαστικά μέγαρα πρέπει να παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης. Δηλαδή άνεση, ασφάλεια και προσβασιμότητα.» Ειδικότερα, ως προς τις ψηφιακές υποδομές, τόνισε ότι μέχρι το 2026 η χώρα οφείλει συμβατικά να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των σχετικών έργων. Η ψηφιοποίηση του ενός τρίτου των δικαστικών αρχείων, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινωφελούς εργασίας και η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων αποτελούν ήδη λειτουργικές καινοτομίες. Κομβικής σημασίας έργο αποτελεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Δικογραφίας, που θα σχηματίζεταιμε το εισαγωγικό δικόγραφο και θα εισάγονται ηλεκτρονικά όλα τα δικόγραφα, τα αποδεικτικά έγγραφα, καθώς, επίσης, και οι δικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Ο κ. Μπούγας εστίασε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως στη χρήση της στην μετάφραση και διερμηνεία, με απόλυτο σεβασμό στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στην αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Κληρονομικού Δικαίου, στις αλλαγές του Κώδικα Δικηγόρων, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Τέλος, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης που συνιστά τον τέταρτο άξονα παρεμβάσεων.
«Ψυχή της δικαιοσύνης είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι την υπηρετούν. Οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι. Σε συνεργασία με την Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κυρία Παπαδοπούλου, ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιμόρφωσης το οποίο έχει γίνει ποτέ στον ελλαδικό χώρο, και στον ευρωπαϊκό δικαιϊκό χώρο, την επιμόρφωση των πρώην Ειρηνοδικών και νυν Δικαστών Ειδικής Επιτηρίδας» ανέφερε ο κ. Μπούγας.
Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, κ. Λάσκος, κατά την ομιλία του, ανέφερε ότι «είναι πολύ καλή η σημερινή ημέρα, γιατί είδαμε να πραγματοποιείται το πρώτο βήμα μιας πολύ μεγάλης μεταβολής, η οποία θα ολοκληρωθεί προφανώς σταδιακά και θα προχωρήσει επίσης σταδιακά, αλλά γρήγορα. Όσο προχωρά η μεταβολή αυτή, θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι δικηγόροι, οι δικαστές και οι φορολογούμενοι πολίτες.»
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη αποφόρτισης των αστυνομικών δυνάμεων από τη διενέργεια χιλιάδων ετήσιων μεταγωγών κρατουμένων, διαδικασία που κοστίζει τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε οικονομικούς.
«Είμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο η εφαρμογή του οποίου θα διευκολύνει αφάνταστα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει ότι είναι δυνατόν αυτό το έργο να προχωρήσει άμεσα και να αποδώσει καλύτερα εποφελεία των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων, γιατί αυτοί είναι οι χειριστές της υποθέσεως. Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων μας, όλο αυτό το βήμα θα οδηγήσει σε αυτό που λέμε ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής δικαιοσύνης και θα μπορέσει να παράξει άμεσα αποτελέσματα.» ανέφερε ο κ. Λάσκος.