Ο Γερμανικός τύπος για την εκλογή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup

by Expertnews.gr

Η εκλογή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup καλύπτεται ευρέως από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρονταν εκτενώς στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι πριν από δέκα χρόνια θα θεωρείτο αδιανόητη ακόμη και η υποψηφιότητα ενός Έλληνα υπουργού Οικονομικών για τη θέση.

«Από προβληματικό παιδί σε μαθητή-υπόδειγμα», γράφει η γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, επισημαίνοντας ότι «πολλά έχουν αλλάξει από το 2015» και παραθέτοντας τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας. «Μέχρι το 2030, το πρώην προβληματικό παιδί της Ευρώπης στοχεύει να “εκπλήξει θετικά” τους πιστωτές του, όπως λένε στην Αθήνα, και να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 120 τοις εκατό», αναφέρει η DW. Ειδικά για τον κ. Πιερρακάκη, το δημοσίευμα κάνει λόγιο για «παιδί θαύμα της αθηναϊκής πολιτικής».

«Πριν από δέκα χρόνια, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποξένωσε ολόκληρο το Eurogroup. Τώρα, ένας από τους διαδόχους του ηγείται της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι ο κ. Πιερρακάκης «είναι ο πρώτος Έλληνας που ηγείται της ομάδας – δέκα χρόνια μετά την τελευταία κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, η οποία έληξε σχεδόν με την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη».

Στο περιοδικό Der Spiegel παρατίθενται συγχαρητήριες δηλώσεις Γερμανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ τονίζεται ότι «η κρίση χρέους και η χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας απασχόλησαν το Eurogroup πριν από δέκα χρόνια και η χώρα απειλήθηκε με αποβολή από τη νομισματική ένωση» και σημειώνεται ότι «έπειτα από χρόνια διαφόρων μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας, η χώρα τώρα διαθέτει πλεόνασμα προϋπολογισμού και υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ».

Στην εφημερίδα «Die Zeit» το ρεπορτάζ αναφέρεται στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη και παρατίθενται εκτενή βιογραφικά στοιχεία του Έλληνα υπουργού. «Ο υπουργός Οικονομικών διαμόρφωσε την ελληνική ψηφιακή μεταρρύθμιση (…) Αναλαμβάνει την προεδρία της ομάδας ως πολιτικός με εκτεταμένη εμπειρία στην οικονομική πολιτική», επισημαίνεται.

Η οικονομική Handelsblatt και η επιθεώρηση Manager Magazine σημειώνουν ότι «ακόμη και η Γερμανία στήριξε την υποψηφιότητα» του Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ η πρώτη υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας υπουργός «έκανε όνομα στην Ευρώπη» κατά την περίοδο της πανδημίας και αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup «θεωρείται ισχυρός συντονιστής και εκπρόσωπος» του οργάνου.

H Luxemburger Wort αναδεικνύει το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup «προέρχεται από μια χώρα που επί χρόνια συγκλονιζόταν από μια σοβαρή κρίση χρέους» και επισημαίνει την αναγνώριση που έλαβε ο κ. Πιερρακάκης για την αποτελεσματική διαχείριση του εμβολιασμού κατά την περίοδο της πανδημίας.

Γιώργος Κώτσηρας: Αναγνώριση του άλματος που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία η εκλογή Πιερρακάκη ως Προέδρου του Eurogroup

 

Η εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Προεδρία του Eurogroup συνιστά εθνική επιτυχία, αναγνώριση της άλματος που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία και επιβράβευση των κόπων του ελληνικού λαού. Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στην εκπομπή «Newsroom» του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤNEWS» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

Όπως επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε με μεθοδικότητα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 και μετά και με την προσπάθεια του ελληνικού λαού, η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο», από χώρα που «βρισκόταν σε υπαρξιακό αδιέξοδο σε σχέση με την ευρωπαϊκή της προοπτική»,  κατάφερε να  κάνει μια μεγάλη στροφή, κάτι που «αναγνωρίζουν πλέον όλοι οι Ευρωπαίοι συνομιλητές μας», και να δίνει το στίγμα για τις ευρωπαϊκές πολιτικές της επόμενης ημέρας.

Η ανοδική αυτή πορεία αποτυπώνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2026, ο οποίος έχει ουσιώδη αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε  σε μια σειρά μέτρων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για εργαζόμενους και συνταξιούχους, η σύνδεση των φόρων με τον αριθμό των τέκνων, οι χαμηλοί ή και μηδενικοί φορολογικοί συντελεστές για τους νέους, η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα και αυτοκίνητα, η μείωση του ΦΠΑ σε ακριτικά νησιά και η σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς.  Όλα αυτά, όπως και η επιστροφή ενός ενοικίου και η ενίσχυση των 250 ευρώ για τους συνταξιούχους, είναι παρεμβάσεις με «ουσιώδες κοινωνικό πρόσημο», που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τόνισε ο κ. Κώτσηρας.

Σημείωσε δε ότι σε μία περίοδο που άλλες χώρες έχουν προϋπολογισμούς οριακά λιτότητας, «η χώρα μας μπορεί με την προσπάθεια που έχει κάνει να γυρίζει πίσω στην ελληνική κοινωνία χρήματα τα οποία βλέπει ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητά του. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση

Ερωτηθείς για τα ζητήματα των αγροτών, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ «κομβική και αναγκαία μεταρρύθμιση»  και παραδέχτηκε ότι «κάθε μετάβαση έχει τις δυσκολίες της». «Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες και την αγωνία των αγροτών» και έχουμε δείξει εμπράκτως ότι «επιθυμούμε τον διάλογο» και «προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».

Τέλος, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στην κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα οργανώσεων εθελοντών πυροσβεστών, που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η σχετική διάταξη  ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, σε συνέχεια και της κατάργησης των τελών ταξινόμησης για τα εν λόγω οχήματα, που εισήχθη στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα. Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των οργανώσεων αυτών,  στέλνουμε ένα σημαντικό μήνυμα συμβολισμού και ουσίας υπέρ του εθελοντισμού και δείχνουμε για άλλη μια φορά ότι «έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά στα αιτήματα της κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Κώτσηρας

 

NEWS