Ο Δ.Σ. του MINDS στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συνεργασία, μοχλός ανάπτυξης των ειδησεογραφικών πρακτορείων στη νέα εποχή

by Expertnews.gr

Το νέο μοντέλο συνεργασίας των ειδησεογραφικών πρακτορείων στη νέα ψηφιακή εποχή, παρουσίασε μιλώντας στα στελέχη του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου MINDS, Βόλφγκανγκ Νεντομάνσκι. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου και γεν. διευθυντή του Πρακτορείου, Μ. Ψύλου, ο κ. Νεντομάνσκι αφού αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πρακτορεία ειδήσεων, προέταξε την ανάγκη συνασπισμού τους και συνεργασίας τους.

Σε έναν κόσμο των μήντια που γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου MINDS τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των ειδησεογραφικών πρακτορείων για την περαιτέρω ανάπτυξη νέων δράσεων τους με καινοτομίες, νέων παρεχόμενων υπηρεσιών τους, καθώς και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και την εξοικονόμηση του λειτουργικού τους κόστους χωρίς μείωση του εργατικού δυναμικού.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε τα οφέλη από την ανάπτυξη κουλτούρας συστηματικής συνεργασίας ανάμεσα στα πρακτορεία ειδήσεων, με έμφαση την ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας, περιεχομένου, υπηρεσιών, καθώς και τη συνδιαμόρφωση κοινών αναπτυξιακών πρότζεκτ και καινοτόμων δράσεων.

Εστιάζοντας στα προτερήματα που έχει ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο από τη συμμετοχή του στο διεθνές δίκτυο MINDS, προέταξε τη συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των στελεχών των διάφορων πρακτορείων, τη σημαντική ισχυροποίηση του εταιρικού ονόματος, ιδίως στα ψηφιακά μέσα, από τη συμμετοχή σε έναν ειδησεογραφικό δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων, την αξιοποίηση νέων παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την καλύτερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης μέσω συνεργατικών μορφών, όπως σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βόλφγκανγκ Νεντομάνσκι και στις έρευνες που πραγματοποιεί το δίκτυο MINDS, με στόχο τη μελέτη των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων και την αξιοποίησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανακύπτουν.

Σημειώνεται πως το MINDS είναι ένα διεθνές δίκτυο ειδησεογραφικών πρακτορείων, που στηρίζεται στη βάση ισότιμης συνεργασίας σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή ιδεών και περιεχομένου, καθώς και τεχνογνωσίας και υπηρεσιών. Από κάθε χώρα συμμετέχει ένα εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνολικά στο διεθνές μη κερδοσκοπικό δίκτυο MINDS συμμετέχουν 23 ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία αναπτύσσουν ένα εσωτερικό δίκτυο συνεργασίας. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αυστριακό APA, το αμερικάνικο Associated Press, το γαλλικό ΑFP, το ιταλικό ANSA, το πορτογαλικό LUSA, το γερμανικό dpa, το ρωσικό Tass, το ισπανικό EFE, το ιαπωνικό Kyodo, το βρετανικό PA, το αυστραλιανό AAP, και το σουηδικό ΤΤ.

Πηγή: http://www.amna.gr/NEWS