Ο Χρήστος Σταϊκούρας, συναντήθηκε με τη Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

by Expertnews.gr

Με τη νέα διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, συναντήθηκε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ήταν χαρά μου που συναντήθηκα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστο Σταϊκούρα» έγραψε στο Twitter η νεα  επικεφαλής του Ταμείου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου  ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τις προοπτικές της Ελλάδας και με ενημέρωσε για τις προσπάθειες εξισορρόπησης των δαπανών, με στόχο την κοινωνική προστασία και ένταξη».

Ο υπουργός είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ομολόγους του, επικεφαλής των θεσμών, αλλά και ηγετικά στελέχη του Ταμείου, στους οποίους παρουσίασε τους στόχους που έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας τη θετική ανταπόκριση που έχουν λάβει από τις αγορές και τους θεσμούς. Εκτιμώντας ότι το μήνυμά του βρήκε «εξαιρετική ανταπόκριση» στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι ο δημοσιονομικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και η διαχείριση του δημόσιου χρέους. Όπως εξήγησε, στόχος είναι όχι μόνο να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει με κοινωνικό πρόσημο.

«Η εικόνα ήταν εξαιρετική. Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας», ανέφερε. Επιπλέον, εστίασε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο οδικός χάρτης για την οικονομική πορεία της χώρας. «Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε μέχρι το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη της τέταρτης αξιολόγησης», τόνισε χαρακτηριστικά. Κωδικοποιώντας τις επόμενες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα για το επόμενο τρίμηνο ανέφερε πως αυτές είναι οι εξής:

1. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων. «Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

2. Η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», που αποτελεί βασική προτεραιότητα με στόχο να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

3. Η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που ήδη βρίσκεται στη Βουλή.

4. Η ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη.

5. Το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει πολλές εκκρεμότητες από την 3η αξιολόγηση.

6. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρόωρης αποπληρωμής ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «που είναι και το ακριβότερο», όπως σχολίασε.NEWS