Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν για την παροχή επιπλέον στήριξης στην Ουκρανία και την επιδεινούμενη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας κατά στη διάρκεια δύο άτυπων συνόδων που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο Σάββατο στην Κοπεγχάγη.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετέχει σήμερα, Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025, στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη. Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς η Ευρώπη αναζητεί κοινή στρατηγική απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και την παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η στάση της Ελλάδας: συμμαχική αλληλεγγύη και εθνικά συμφέροντα
Η ελληνική πολιτική στο Ουκρανικό κινείται σε μια λεπτή ισορροπία: αφενός στην έμπρακτη στήριξη της ευρωπαϊκής και συμμαχικής αλληλεγγύης, αφετέρου στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Ο Νίκος Δένδιας καλείται να τοποθετηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Ε.Ε. επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί αυτόνομα στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, χωρίς να εξαρτάται απόλυτα από την αμερικανική πρωτοκαθεδρία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς ορατό τέλος
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στον πόλεμο. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική διευθέτηση παραμένουν «παγωμένες».
Η Ε.Ε. έχει αναλάβει ολοένα πιο ενεργό ρόλο στη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου, αποστέλλοντας αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα και πυραυλικά μέσα – κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας, σε συνεργασία με τα στρατιωτικά επιτελεία, αναζητούν την καταλληλότερη στρατηγική για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, που πλέον πλήττουν ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο κέντρο του Κιέβου.
Στην πράξη, πρόκειται για μια έμμεση στρατιωτική αντιπαράθεση Ε.Ε.–Ρωσίας μέσω Ουκρανίας, με την Ουάσιγκτον –υπό τον πρόεδρο Τραμπ– να τηρεί πιο αποστασιοποιημένη στάση και να επιμένει σε ένα μοντέλο «ειρήνη έναντι νομιμοποίησης των κατεχομένων εδαφών».
Η πρόκληση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας
Η κρίση αποκαλύπτει τις διαχρονικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Αν και η Ε.Ε. επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ενιαία δύναμη ασφάλειας και άμυνας, οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με την ένταση και τον χαρακτήρα της εμπλοκής τους είναι εμφανείς.
Η σταδιακή μετατόπιση των ΗΠΑ προς μια πιο περιοριστική πολιτική καθιστά την Ευρώπη ουσιαστικά υπεύθυνη για την ασφάλεια στην ήπειρο. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία επιχειρεί να εδραιώσει εδαφικά τετελεσμένα, προκαλώντας μια δοκιμασία για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και της διεθνούς ισορροπίας ισχύος.
Η ατζέντα της Συνόδου στην Κοπεγχάγη
Στην άτυπη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας θα επικεντρωθούν σε δύο βασικά ζητήματα:
- Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο και η στήριξη της άμυνας του Κιέβου.
- Η αμυντική ετοιμότητα της Ε.Ε. και η ανάγκη για ενίσχυση της κοινής στρατηγικής.
Κατά το γεύμα εργασίας θα εξεταστούν επίσης οι τρέχουσες και μελλοντικές αποστολές στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), με στόχο μια πιο συνεκτική και αξιόπιστη ευρωπαϊκή παρουσία στον τομέα της άμυνας.
