Νίκη του Μπόρις Τζόνσον, δείχνουν τα exit polls

by Expertnews.gr

Νίκη  του Συντηρητικού κόμματος δείχνουν τα exit polls  των βρετανικών εκλογών. Με βάση τις εκτιμήσεις το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον λαμβάνει 368 έδρες στη βρετανική βουλή και 191 έδρες στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που τους χώρισε σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και δύο αναβολές του Brexit, οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls του BBC, αυτό το βήμα εμπρός θα το κάνουν με τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν στον ηγέτη των Τόρις καθαρό προβάδισμα με 368 έδρες έναντι 191 που φαίνεται να εξασφαλίζει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι πρώτες προβλέψεις θέλουν επίσης το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) να εξασφαλίζει 55 έδρες, οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13, ενώ το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ καμία.

Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στη βρετανική ιστορία ως οι εκλογές για το Brexit. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν προφανώς στην καρδιά αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβηκε με τη σημαία του «ας τελειώνουμε με το Brexit» και με αυτό το μήνυμα στο Twitter αποχαιρέτησε τους Βρετανούς μία ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες. «Ας μην επιστρέψουμε στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο που είχαμε πριν από τις εκλογές», έγραψε στον λογαριασμό του καλώντας τους πολίτες να του χαρίσουν μία καθαρή νίκη, προκειμένου να προχωρήσει με τη συμφωνία που κατέληξε στις Βρυξέλλες και να ανοίξει την εξώπορτα της Ε.Ε. τον Ιανουάριο.
NEWS