Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ο Μπόρις Τζόνσον

by Expertnews.gr

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος ηγέτης του κόμματος και διαδέχεται την Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου επικράτησε στην κούρσα διαδοχής έναντι του αντιπάλου του, του νυν υπουργού Εξωτερικών  Τζέρεμι Χαντ.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας διήρκεσε δυόμισι εβδομάδες. Από τους πρώτους γύρους ωστόσο της διαδικασίας, κατά την οποία αποκλείστηκαν σταδιακά ορισμένοι υποψήφιοι, έως ότου παρέμειναν οι δύο επικρατέστεροι, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Τζόνσον θα είναι ο νικητής στην κούρσα διαδοχής. Ο Τζόνσον συγκεκριμένα έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που πήρε ο Χαντ. Η συμμετοχή έφθασε στο 87,4%. 

Ο Χαντ υπήρξε ένας καταπληκτικός αντίπαλος, τόνισε ο Τζόνσον, κατά την ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Έχει μία πηγή εξαιρετικών ιδεών, τις οποίες προτίθεμαι να κλέψω αμέσως», πρόσθεσε ο νέος πρωθυπουργός, ευχαριστώντας παράλληλα την Τερέζα Μέι για την υπηρεσία της στο έθνος.   

Ο νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία περίοδο πολιτικής κρίσης, πρωτίστως εξαιτίας του Brexit. Η προκάτοχός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς επικρίθηκε για τους χειρισμούς της και κατηγορήθηκε ότι έφερε μία κακή συμφωνία αποχώρησης. Ο Τζόνσον τράβηξε άλλον δρόμο κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Έδωσε ελπίδες ότι θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μία καλύτερη συμφωνία και κυρίως δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.  

Ακολουθούν μερικές σημαντικές ημερομηνίες για τον Μπόρις Τζόνσον:

19 Ιουνίου 1964: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σπουδάζει στο σχολείο της ελίτ Ίτον, στη συνέχεια στο περίφημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

1987-1988: Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Times». Απολύεται επειδή κατασκεύασε κάποιες δηλώσεις.

1989-1994: Ανταποκριτής της «Daily Telegraph» στις Βρυξέλλες.

1999 – 2005: αρχισυντάκτης του περιοδικού «Spectator».

Ιούνιος 2001: Εκλέγεται βουλευτής των Συντηρητικών. Επανεκλέγεται το 2005.

Μάιος 2008: Εκλέγεται δήμαρχος του Λονδίνου. Επανεκλέγεται το 2012, χρονιά κατά την οποία η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάιος 2015: Επιστρέφει στη Βουλή ως βουλευτής. Επανεκλέγεται το 2017.

21 Φεβρουαρίου 2016: Δεσμεύεται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) κόντρα στον Συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

30 Ιουνίου 2016: Αποσύρεται από την κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον μετά την ψήφο των πολιτών υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

13 Ιουλίου 2016: Διορίζεται υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Διαφωνώντας με την πρωθυπουργό για τον τρόπο επίτευξης του Brexit, παραιτείται στις 9 Ιουλίου 2018.

23 Ιουλίου 2019: Εκλέγεται επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Συγκεντρώνει το 66% των περίπου 159.000 ψήφων των μελών του κόμματος έναντι 34% του Τζέρεμι Χαντ.

*φωτο : Ήταν 12 Ιουλίου 1986 όταν η Μελίνα Μερκούρη είχε κληθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μιλήσει σε ένα debate για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, πρόεδρος της Oxford Union Society ήταν ο Μπόρις Τζόνσον.

 
NEWS