Νέα σύσκεψη σήμερα για το μεταναστευτικό, υπό τον Πρωθυπουργό

by Expertnews.gr

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό συγκλήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του ειδικού γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων και των περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Την ίδια ώρα,  συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις επαφές που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών.Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα από τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα από το 2023 οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν.

«Εργαζόμαστε ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο με βάση τους υφιστάμενους εκλογικούς καταλόγους», σημείωσε ο κ Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «απάτη» την πρόταση που ακούστηκε από κάποια κόμματα η ψήφος των ομογενών να μην προσμετράται κανονικά, αλλά μόνο για την εκλογή τριών από τους 300 βουλευτές.

«Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το Συνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση». Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να βγάζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές.

Αποφασίστηκε επίσης ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναλαμβάνει ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.NEWS