Μπόρις Τζόνσον : Νεα προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη εκλογών

by Expertnews.gr

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα κάνει σήμερα νέα προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη εκλογών για να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit έπειτα από τριάμισι χρόνια αναταραχής και αδιεξόδου.

Την ώρα που μία ακόμη προθεσμία για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση περνά ανεκμετάλλευτη, το βρετανικό κοινοβούλιο και οι ψηφοφόροι παραμένουν διχασμένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο, αλλά ακόμη και ως προς το αν, πρέπει να προχωρήσει το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι το Brexit θα έχει τελειώσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου «πάση θυσία», ενώ δήλωνε ότι «καλύτερα να τον έβρισκαν νεκρό σε χαντάκι παρά να ζητήσει νέα αναβολή», τώρα, μετά την νέα τρίμηνη αναβολή που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ποντάρει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπισθεί αυτό που χαρακτηρίζει «εφιαλτική παράλυση» που διαλύει την εμπιστοσύνη των Βρετανών προς την ηγεσία τους εμποδίζοντας οποιαδήποτε έκβαση του Brexit.

Αφού το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε χθες την πρότασή του για την προκήρυξη εκλογών, ο βρετανός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει σήμερα να περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο που προβλέπει την διενέργεια εκλογών τις 12 Δεκεμβρίου. Για την έγκρισή του, χρειάζεται απλή πλειοψηφία 320 βουλευτών στην 650μελή Βουλή.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχισθεί αυτή η παράλυση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε κατευθείαν σε εκλογές. Αυτό το Κοινοβούλιο δεν μπορεί πλέον να κρατήσει αυτήν την χώρα όμηρο».

Την ίδια ώρα ,

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είπε σήμερα στην ομάδα των κορυφαίων πολιτικών συμβούλων του πως η προϋπόθεση που έθετε το κόμμα για να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εκπληρώθηκε και «θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική» προεκλογική εκστρατεία.

«Έλεγα σταθερά πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως το να τις υποστηρίξουμε εξαρτάται από το να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κόρμπιν στο αποκαλούμενο σκιώδες υπορουγικό συμβούλιό του, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την ΕΕ ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί. θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας », πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.
NEWS