Μπαράκ Ομπάμα: Για τον Τραμπ η προεδρία ήταν ένα ριάλιτι σόου

by Expertnews.gr

Ηταν μια σημαντική ομιλία. Κάποιοι αναλυτές είπαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να κρατήσει ισορροπία ανάμεσα στην αποδόμηση του προέδρου Τραμπ και τη διαβεβαίωση προς τους ψηφοφόρους ότι υπάρχει κάτι καλύτερο. Αλλοι παρατήρησαν ότι ο Ομπάμα δεν ήθελε να εμπνεύσει τους Αμερικανούς με την ομιλία του, ήθελε να τους φοβίσει. Οπως και να έχει, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την πιο σκληρή, μέχρι τώρα, κριτική στον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, λέγοντας πως για τον Τραμπ «η προεδρία ήταν ένα ριάλιτι». Θέλοντας όμως να δώσει και μια διάσταση ελπίδας, θύμισε στους συμπατριώτες του ότι παρά «αυτή τη σκοτεινή εποχή», οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ.  

«Απόψε θα σας μιλήσω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ για το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Επειδή τα όσα κάνουμε τις επόμενες 76 ημέρες θα αντηχήσουν στις γενιές που θα ακολουθήσουν», είπε ο Ομπάμα. Επέκρινε τον Τραμπ ότι απέτυχε «να δείξει έστω και ελάχιστη ευλάβεια προς τη δημοκρατία που κλήθηκε να υπηρετήσει». Ουσιαστικά τον κατηγόρησε για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι «δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει την απίστευτη εξουσία που του δίνει το αξίωμά του για να βοηθήσει οποιονδήποτε εκτός του εαυτού του και των φίλων του». Και τον επέκρινε για μια επικίνδυνη μορφή ναρκισσισμού λέγοντας πως ο Τραμπ «δεν ενδιαφέρεται καθόλου να χειριστεί την προεδρία ως κάτι άλλο από ένα ριάλιτι σόου που χρησιμοποιεί για να κερδίσει την προσοχή που τόσο λατρεύει».  

Κατόπιν στράφηκε προς τη θετική αποτίμηση του Μπάιντεν, λέγοντας πως βοήθησε και τον ίδιο να γίνει καλύτερος πρόεδρος. «Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις πραγματικά ενδιαφέρονται για κάθε Αμερικανό αλλά και για τη δημοκρατία», ανέφερε. «Θεωρούν ιερό το δικαίωμα στην ψήφο και το ότι κανένας, ούτε καν ο πρόεδρος της χώρας, δεν είναι υπεράνω του νόμου». Και επέστρεψε εμμέσως και πάλι στον Τραμπ. «Ο Μπάιντεν δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ στρατιώτες που είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τα πάντα για να προστατεύσουν το έθνος ως πολιτικά εργαλεία που τα έστειλε εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών σε αμερικανικό έδαφος», τόνισε. «Ο Τζο και η Κάμαλα πιστεύουν ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν είναι αντιαμερικανοί μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν μαζί σου. Δεν πιστεύουν ότι ο ελεύθερος Τύπος αποτελεί εχθρό».  

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να κάνει την ομιλία του από τη Φιλαδέλφεια μπροστά από μια μεγεθυμένη εικόνα του αμερικανικού Συντάγματος. Για να τονίσει τα λόγια του: «Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η δημοκρατία μας. Δεν υπάρχουν αξίες Ρεπουμπλικανικές και αξίες Δημοκρατικές. Υπάρχουν αμερικανικές αξίες. Ομως, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του δεν πιστεύουν σε αυτές».  

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους «που δεν είναι σίγουροι ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν ή ούτε καν αν θα πάνε στις κάλπες». Τους περιέγραψε ως ανθρώπους που έχουν απογοητευθεί από τη δημοκρατία: έναν λευκό εργάτη που βλέπει τον μισθό του στάσιμο, μια μαύρη μητέρα που πιστεύει ότι η κυβέρνηση «δεν νοιάστηκε ποτέ γι’ αυτήν», έναν νέο μετανάστη που αναρωτιέται «εάν υπάρχει χώρος για εκείνον στη χώρα μας» και έναν κυνικό νεαρό που τον απωθεί η πολιτική επειδή «είναι σαν τσίρκο, γεμάτη κακία και ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας». Πού κατέληξε; Οτι η δημοκρατία δεν μπορεί να αφαιρεθεί αλλά παραχωρείται όταν αρκετοί ψηφοφόροι αποφασίσουν να περιθωριοποιηθούν.  


NEWS