Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέδωσε δημόσια δήλωση σχεδόν μια μέρα αφότου η κυβέρνησή του επιβεβαίωσε τη δολοφονία του επικεφαλής των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Αλί Λαριτζάνι.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι έλαβε την είδηση του θανάτου του Λαριτζάνι με «μεγάλη λύπη», χαρακτηρίζοντάς τον «έξυπνο, αφοσιωμένο άτομο» και διακεκριμένη προσωπικότητα του πολιτικού κατεστημένου του Ιράν.
«Οι αντι-ισλαμιστές πρέπει να γνωρίζουν ότι το να χύνουν αυτό το αίμα στους πρόποδες του δέντρου του ισλαμικού συστήματος το κάνει μόνο πιο ισχυρό και, φυσικά, κάθε αίμα έχει ένα τίμημα που οι εγκληματίες δολοφόνοι των μαρτύρων πρέπει σύντομα να πληρώσουν».
Οι Ιρανοί ηγέτες στόχοι που έχουν χτυπηθεί μέχρι σήμερα είναι οι εξής:
- Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Ο ηγέτης του καθεστώτος του ιρανικού καθεστώτος και πιο σημαντικός στόχος του Ισραήλ επειδή είναι ο ίδιος ο οποίος παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Μαζί του στην ίδια επίθεση, σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα αξιωματούχοι του καθεστώτος, και στενός κύκλος συνεργατών του, ενώ φέρεται να έχει τραυματιστεί και ο γιος του, Μοτζτάμπα.
- Αλί Λαριτζανί
Επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν και δεξί χέρι του Αλί Χαμενεΐ. Ήταν όχι απλά ένας έμπιστος άνθρωπος του δολοφονηθέντος, αλλά και ντε φάκτο ντε φάκτο ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος και έμπειρος διπλωμάτης. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούσε να δώσει μια διέξοδο διπλωματίας σε αυτή την ιστορία.
- Γκολαμρεζά Σολεϊμανί
Ο επικεφαλής της Μπασίτζ, της παραστρατιωτικής αστυνομίας των Φρουρών της Επανάστασης. Τόσο ο Λαριτζανί όσο και Σολεϊμανί σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές προχθές βράδυ.
- Ισμαΐλ Χατίμπ
Η δολοφονία του Ιρανού υπουργού Πληροφοριών, επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από τον πρόεδρο Πεζεσκιάν.
Ωστόσο, εκτός από τους νεκρούς, υπάρχουν και οι επόμενοι στόχοι. Πρώτος όλων είναι ο διάδοχος, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ.
Τραυματισμένος όπως λένε οι πληροφορίες, στόχος για τους ίδιους λόγους που στοχοποιήθηκε και ο πατέρας του, γιατί έχει τον τελικό λόγο πλέον ως ανώτατος ηγέτης, κι επειδή κατά το Ισραήλ το καθεστώς αυτό δεν πρέπει να έχει συνέχεια.
Άρα θα το «αποκεφαλίζει», όπως έχει πει, με κάθε τρόπο.
Άλλοι πιθανοί στόχοι είναι ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αχμάντ Βαχιντί – σκληροπυρηνικοί οι Φρουροί, κάνουν πολύ μεγάλη στρατιωτική δουλειά αυτές τις ημέρες – ο λαλίστατος σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ ο οποίος συχνά απειλεί το Ισραήλ, και ο ανώτατος δικαστής, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Γκολάμ Ετζεΐ, ο οποίος ήταν στη μεταβατική ηγετική τρόικα μέχρι να αναλάβει ο Μοτζτάμπα.
Ενδέχεται να υπάρχουν πολλές δεκάδες ακόμα στόχοι, σύμβουλοι ασφαλείας, εξωτερικοί και εσωτερικοί κτλ.
Πώς φτάνουν οι Ισραηλινοί σε αυτούς τους στόχους;
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι πώς φτάνουν οι Ισραηλινοί σε αυτούς τους στόχους;
Κατ αρχάς με τις Μυστικές τους Υπηρεσίες – δεν το κρύβουν αυτό – πληροφοριοδότες και μέσω συνεχούς παρακολούθησης στο πεδίο. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στην πρώτη δολοφονική επίθεση στον Χαμενεΐ, είπαν ότι είχαν πληροφόρηση για συνάντηση των ηγετών με τον στενό κύκλο συνεργατών του και της οικογένειάς του.
Μάλιστα, τον Λαριτζανί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal,οι Ισαραηλινοί τον εντόπισαν έχοντας ένα δίκτυο πληροφόρησης από το εσωτερικό του Ιράν. Πολίτες δηλαδή, οι οποίοι κατάφεραν και επικοινώνησαν με τους Ισραηλινούς.
