ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

by Expertnews.gr

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μας υπενθύμισαν για ακόμη μια φορά ότι η απειλή της εξτρεμιστικής βίας και της τρομοκρατίας είναι πολύμορφη και παγκόσμια» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την 18η έκθεση προόδου προς μια αποτελεσματική και βιώσιμη Ένωση Ασφάλειας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι μετά την επίθεση στην πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, μίλησε με τον Υπουργό Αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας κ. Stuart Nash και εξέφρασε «την αλληλεγγύη μας και τη στήριξη της ΕΕ και της Europol»
Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, «περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη, κοινή ευρωπαϊκή και διεθνή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ασφάλειας μας. Στα πλαίσια της Ένωσης Ασφάλειας, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αφού 15 από τις 22 νομοθετικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ασφάλειας που έχει προτείνει η Επιτροπή έχουν ήδη νομοθετηθεί. Μπορούμε όμως να κάνουμε περισσότερα».
Αναφερόμενος στο φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης και της εξτρεμιστικής βίας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch, εμπνευσμένη από την επίθεση στο νησί Utoya της Νορβηγίας πριν από σχεδόν 8 χρόνια, θα πρέπει να αφυπνίσει όσους λανθασμένα πιστεύουν ότι ο βίαιος εξτρεμισμός ή η τρομοκρατία έχουν εξ ορισμού θρησκευτικά κίνητρα, ή ότι συνδέονται μόνο με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό». Μίλησε μάλιστα για την ανάγκη «να καταπολεμήσουμε εξίσου την απειλή των ακροδεξιών εξτρεμιστών, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε πιθανά τζιχαντιστικά κινήματα μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες μας».
Όπως επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «κάποιοι πολιτικοί είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτές τις ρωγμές και να χτίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία πάνω στο φόβο και την παραπληροφόρηση. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτό».
Σχετικά με το διαδίκτυο και την παραπληροφόρηση, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τα αποτελέσματα του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου με την επίθεση στο Christchurch: «τόσο από την άποψη της επιρροής και της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και από τη δεκαεπτάλεπτη ζωντανή μετάδοση της επίθεσης, η οποία παρέμεινε και εξαπλώθηκε σε κοινωνικά δίκτυα για ώρες πριν τελικά αποσυρθεί. Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει. Το Facebook δήλωσε ότι διέγραφε εκατομμύρια αντίγραφα του βίντεο επί 24 ώρες. Το βίντεο όμως αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ανέβει. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε ισχυρή νομοθεσία και κυρώσεις που θα αναγκάσουν τις εταιρείες αυτές να συμμορφωθούν και να αποσύρουν το τρομοκρατικό περιεχόμενο. Προσβλέπω ότι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση υιοθετώντας άμεσα τη νομοθετική μας πρόταση σχετικά με το διαδικτυακό τρομοκρατικό περιεχόμενο και οπωσδήποτε πριν τις ευρωεκλογές» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Τέλος, τόνισε ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτά που συμφώνησαν και υιοθέτησαν: την εφαρμογή και την υλοποίηση». Για παράδειγμα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, «υιοθετήσαμε σκληρούς κανόνες για τα πυροβόλα όπλα, οι οποίοι όμως δεν εφαρμόζονται σωστά από 22 κράτη μέλη, αναγκάζοντας μας να κινήσουμε διαδικασίες επί παραβάσει». Παρατήρησε επίσης ότι η Νέα Ζηλανδία πρόκειται να ενισχύσει τη νομοθεσία της σχετικά με τον έλεγχο των όπλων. Εάν δεν εφαρμόσουμε σοβαρά τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, κινδυνεύουμε να έχουμε περισσότερα θύματα στην Ευρώπη. Οι πολίτες απαιτούν περισσότερη ασφάλεια από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηρίξουν πλήρως την ευρωπαϊκή προσέγγιση μας ως προς την ασφάλεια. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε τα γεγονότα. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Και αυτό ακριβώς κάνουμε μέσω της Ένωσης Ασφάλειας».
Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε τη συνέντευξή του λέγοντας ότι αυτή την εβδομάδα, τιμούμε τα τρία χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, εδώ στην καρδιά του Βελγίου και της Ευρώπης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουτρέχτη επίσης δέχθηκε μία βίαιη επίθεση, για την οποία περιμένουμε ακόμα τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, η διαδικασία επούλωσης των κοινωνιών και των κοινοτήτων συνεχίζεται. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε από κοινού και σε όλα τα επίπεδα για να μην επιτρέψουμε να συμβούν ξανά τέτοιες φρικαλεότητες, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
NEWS