Μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

by Expertnews.gr

Με ικανοποίηση  υποδέχθηκαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από την 84η ΔΕΘ, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των Επιμελητηρίων της χώρας, χαιρετίζοντας, μεταξύ άλλων, την προαναγγελθείσα μείωση των φόρων για εταιρείες και νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κ. Κόλλιας: Σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μεταρρυθμίσεις 

Την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τονίζοντας πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ελαφρύνοντας τα βάρη για το σύνολο των πολιτών.

Σημείωσε ωστόσο πως κρίσιμο ζητούμενο, για την εφαρμογή των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, είναι η συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι αναγκαίο για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη δημοσιονομική ισορροπία και τη δημιουργία συνθηκών σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Ταυτόχρονα, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο με χαμηλότερους συντελεστές, με μείωση της γραφειοκρατίας και ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, με επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και επανεκκίνηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα οδηγήσουν σε εισροή νέων κεφαλαίων, εγχώριων και ξένων, για επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες και μόνιμες θέσεις απασχόληση» επεσήμανε ο κ. Κόλλιας.

ΒΕΑ: Ικανοποίηση για τις φοροελαφρύνσεις

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στο σκέλος της οικονομίας και των φοροελαφρύνσεων, προκαλούν ικανοποίηση στα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), υπό την προϋπόθεση να αποκτήσουν άμεσα πρακτική ισχύ. Άλλωστε, το πολιτικό σύστημα έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του και πλέον η κοινωνία και η οικονομία, εξερχόμενες βαθιά τραυματισμένες από την κρίση, περιμένουν να δουν μόνο πράξεις».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, «μέτρα όπως η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων από το 28% στο 24%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 500-1.000 ευρώ που επιβάλλεται κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία, θα δώσουν αναμφίβολα βαθιές ανάσες σε όσες επιχειρήσεις άντεξαν την δεκαετία της κρίσης ενώ και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

ΕΣΕΕ: Σύμφωνος ο εμπορικός κόσμος

«Ο βασικός προσανατολισμός των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, που είναι η άμεση αύξηση των αναπτυξιακών ρυθμών της ελληνικής οικονομίας, δε μπορεί παρά να βρίσκει σύμφωνο τον εμπορικό κόσμο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας» σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως επισημαίνει, οι τέσσερις βασικοί άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης για το επόμενο δωδεκάμηνο, δηλαδή η προσέλκυση επενδύσεων, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και το ψηφιακό κράτος, ήταν «ιδιαίτερα εύστοχη επιλογή» από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, καθώς «αποτελούν τις κυρίαρχες προτεραιότητες που θέτει και ο επιχειρηματικός κόσμος, προκειμένου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που ταλανίζουν την αγορά και να ανοίξει ο δρόμος για νέα επιχειρηματική δράση, με δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».

ΕΣΑ: Στοχευμένες οι εξαγγελίες

Θετικό αντίκτυπο θα έχουν στην οικονομία οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), δεδομένου ότι «δεν περιλάμβαναν ανέφικτες υποσχέσεις, που θα δημιουργούσαν υπερβολικές προσδοκίες, ήταν στοχευμένες και αφορούσαν όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας».

Οι έμποροι της Αθήνας κρίνουν ως «ιδιαίτερα θετική την εξαγγελία για τη μείωση του ΦΠΑ στα κράνη και στα παιδικά καθίσματα, ενέργεια η οποία δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά και τη σωστή αξιολόγηση ενός αιτήματος που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα κατέθεσε μόνον ο ΕΣΑ προς τα αρμόδια υπουργεία, λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ».

«Ελπίζουμε η άμεση και θετική αυτή ανταπόκριση του πρωθυπουργού να έχει διάρκεια, για τη δημιουργία μιας δυναμικής που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στην ανάσχεση του “brain drain”» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

ΣΒΕ: Ικανοποιήση για την υιοθέτηση των προτάσεών μας

Απόλυτα ικανοποιημένος για την υιοθέτηση από τον πρωθυπουργό των προτάσεών του για την περιφερειακή ανάπτυξη δηλώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ανά θέμα τα εξής:

Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου:

Η υλοποίηση της πρότασης του ΣΒΕ για τη δημιουργία Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου αποτελεί «τολμηρή απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού» και πλέον συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Ο ΣΒΕ υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός τόνισε ότι θα ετοιμαστεί άμεσα η σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα ψηφιστεί από τη Βουλή το ταχύτερο δυνατόν, ούτως ώστε η υλοποίηση της Ζώνης να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Thess Intec:

Ένα πάγιο αίτημα του ΣΒΕ, και συνολικά των φορέων της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών «Thess Intec» έγινε αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, «σε λιγότερο από 50 μέρες από την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, γεγονός πρωτόγνωρο για ελληνική κυβέρνηση». Κατά τον ΣΒΕ, είναι απόλυτα σωστή η ρήτρα των δύο ετών που έθεσε ο πρωθυπουργός στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, για τη συλλογή ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις κι ερευνητικά κέντρα να εγκατασταθούν στο νέο τεχνολογικό πάρκο «Thess Intec». «Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος με όρους management ιδιωτικής επιχείρησης, μας γεμίζει αισιοδοξία για την επίλυση πολλών άλλων προβλημάτων που λιμνάζουν επί δεκαετίες κι αφορούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και στην υλοποίηση επενδύσεων» σημειώνει ο ΣΒΕ.

Εξυγίανση Περιοχής Καλοχωρίου:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε και την πρόταση που «μόνος ο ΣΒΕ διεκδικεί την τελευταία πενταετία», που αφορά στην εξυγίανση και οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου. Η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, με την αξιοποίηση της εμπειρίας και των προτάσεων του ΣΒΕ, «με βεβαιότητα θα συμβάλλει στη προσέλκυση και υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην συγκεκριμένη περιοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υπογραμμίζουν οι βιομήχανοι.

Μακεδονικά προϊόντα:

Η σημασία που απέδωσε ο πρωθυπουργός με τη δέσμευσή του για προστασία των προϊόντων που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» δικαιώνει, σύμφωνα με τον ΣΒΕ, τη θέση του Συνδέσμου για διεθνή κατοχύρωση των σχετικών brand names, προκειμένου να υπάρξει αποφυγή προβλημάτων με ομοειδή προϊόντα από τη Βόρεια Μακεδονία που κυκλοφορούν ταυτόχρονα στις διεθνείς αγορές.NEWS