ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ

by Expertnews.gr

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ :”Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι Έλληνες θα δείξουν την πόρτα της εξόδου στον κ. Τσίπρα και θα εμπιστευτούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία. Την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιπλογών, την παράταξη που βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρα της ιστοριας.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κύριε συνάδελφε, αγαπητέ Απόστολε, κύριε Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κυρία και κύριοι ευρωβουλευτές, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες.

Είναι εντυπωσιακή η υποδοχή την οποία μου επιφυλάξατε σήμερα στην Ημαθία. Πρώτα στην Αλεξάνδρεια και τώρα στη Βέροια. Αποτελεί τη συνέχεια μιας τριήμερης περιοδείας, η οποία ξεκίνησε από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, μας έφερε στις Σέρρες, στη γενέτειρα του Εθνάρχη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να καταλήξουμε σήμερα σε αυτήν την πολύ όμορφη συγκέντρωση στην Ημαθία. Πρέπει να σας πω, φίλες και φίλοι, ότι το μήνυμα το οποίο εισπράττω και εδώ  από την Κεντρική Μακεδονία είναι το ίδιο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή στις εκλογές που έρχονται. Θα δείξουμε την πόρτα της εξόδου στον κ. Τσίπρα και θα φέρουμε ξανά στα πράγματα τη μεγάλη μας Παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Την Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, την Παράταξη η οποία τελικά είχε πάντα το δίκιο με το μέρος της, που βρέθηκε πάντα στη σωστή μεριά της Ιστορίας.
Φίλες και φίλοι, σε 8 εβδομάδες ακριβώς από σήμερα, στις 26 Μαΐου, έχουμε εκλογές και δύο τινά μπορεί να συμβούν. Είτε θα έχουμε εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, είτε θα έχουμε ευρωεκλογές εκλογές μόνες τους, γιατί ο κ. Τσίπρας θα έχει επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει μέχρι τον Οκτώβριο. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ευρωεκλογές μετατρέπονται σε εθνικές εκλογές, σε ένα μεγάλο δημοψήφισμα, στην πρώτη ευκαιρία που θα έχει ο ελληνικός λαός να εκφραστεί μετά από 4 χρόνια. Και για αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία, σε αυτές τις εκλογές, να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Η αντίδραση στο ΣΥΡΙΖΑ και η άρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένη. Τη βλέπετε, την εισπράττετε παντού. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγει από το σιδηρόφρακτο Μαξίμου. Δεν μπορεί να κάνει αυτό το οποίο κάνουμε εμείς και όλα μας τα στελέχη, να κινηθεί μέσα στην κοινωνία, να σφίξει χέρια, να ακούσει τον προβληματισμό σας, να συζητήσει μαζί σας, να σας μιλήσει. Είναι απομονωμένος σήμερα μέσα στα προβλήματα τα οποία ο ίδιος δημιούργησε. Εμείς από την άλλη πλευρά είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες. Το Κόμμα είναι σε απόλυτη εγρήγορση.Θέλω να ευχαριστήσω τα κομματικά μας στελέχη,  όλες και όλους εσάς, τους παλιούς υποστηρικτές της Παράταξης, που σήμερα μας δίνετε αυτήν την ορμή, αυτήν την ώθηση να κάνουμε αυτό το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Γιατί, φίλες και φίλοι, έρχομαι στη Μακεδονία σε μία δύσκολη συγκυρία. Έρχομαι σε μία εποχή όπου οι Μακεδόνες, αλλά και όλοι Έλληνες αισθάνονται πληγωμένοι. Αισθάνονται προδομένοι. Αισθάνονται ταπεινωμένοι από μία κυβέρνηση η οποία υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς καταψηφίσαμε. Πού ήταν όλοι αυτοί οι οποίοι με τόσο μεγάλη ευκολία σήμερα παριστάνουν τους υπερασπιστές της Μακεδονίας, όταν εμείς μέσα στη Βουλή δίναμε τον αγώνα μας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιούσαμε όλους για τις ευθύνες τους που αναλαμβάνουν απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην ιστορία;

Φίλες και φίλοι,  είμαστε ένα ανοικτό και  δημοκρατικό Κόμμα. Ως ανοικτό και δημοκρατικό  Κόμμα έχουμε την υποχρέωση να συζητάμε και να τους ακούμε όλους. Αλλά θέλω να σας επαναλάβω, για άλλη μία φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την πρώτη στιγμή, προειδοποίησε για τις εξελίξεις οι οποίες ερχόντουσαν. Δώσαμε τη μάχη στη Βουλή με τρόπο σκληρό, υποβάλαμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Εξηγήσαμε, όμως, με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα τα οποία δύσκολα να αμβλυνθούν την επόμενη μέρα και θέσαμε όλες και όλους προ των ευθυνών τους. Και αυτό το οποίο έγινε στη Βουλή ήταν κάτι το οποίο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κοινοβουλευτικά έθιμα αυτής της χώρας. Μία ετερόκλητη συμμαχία με αντάλλαγμα υπουργεία και θέσεις υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τετελεσμένα, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στα μακεδονικά μας προϊόντα.

Ήμαστε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, σε μία σύσκεψη πριν από δύο μέρες. Συζητήσαμε με τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδος, οι οποίοι ξαφνικά διαπιστώνουν ότι τα μακεδονικά τους προϊόντα κινδυνεύουν διότι κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι «Μακεδόνες» και ότι τα προϊόντα τους μπορούν να λέγονται «μακεδονικά». Και ξέρετε γιατί έγινε αυτό, φίλες και φίλοι; Το αποκάλυψε ο κ. Ζάεφ σε μία συνέντευξη που έδωσε πριν από δύο μέρες. Είπε ξεκάθαρα ότι «δέχθηκα τον όρο Βόρεια Μακεδονία», λες και μας έκανε καμία φοβερή παραχώρηση ο κ. Ζάεφ, «διότι ο κ. Τσίπρας μου έδωσε “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα». Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί που έξι πρωθυπουργοί είχαν πει «όχι». Αυτή τη Συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, θα μπορούσαμε και εμείς να την είχαμε υπογράψει το 2008 στο Βουκουρέστι. Και όπως είπαμε «όχι» τότε και αντισταθήκαμε σε μεγάλες πιέσεις. Ξέρετε, εμείς το 2008 θα μπορούσαμε με μεγάλη ευκολία να είχαμε υπογράψει αυτή τη Συμφωνία. Ο Κώστας  Καραμανλής, όμως τότε είχε το θάρρος να πει «όχι» στις μεγάλες πιέσεις που του ασκήθηκαν διότι δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει αυτό το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας.

Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, μπροστά. Θα αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα δουλέψουμε μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μία μεγάλη επικοινωνιακή στρατηγική η οποία θα εξηγήσει γιατί η καρδιά της Μακεδονίας είναι εδώ, γιατί η Μακεδονία είναι ελληνική, γιατί η Μακεδονία είναι Βεργίνα, γιατί η Μακεδονία είναι Μέγας Αλέξανδρος και γιατί όταν μιλάμε για την πραγματική Μακεδονία μιλάμε για την Μακεδονία στην οποία εσείς γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και στην οποία θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά σας. Και θα υπερασπιστούμε και θα στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς με ένα συγκροτημένο σχέδιο για να μπορούν τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα να μην κινδυνεύουν από τα προϊόντα του βόρειου γείτονά μας.

Και όλα αυτά θα τα κάνουμε με συνέπεια, με πίστη ότι έχουμε την Ιστορία με το μέρος μας και θα τα κάνουμε διότι εμείς έχουμε συναίσθηση της Ιστορίας μας. Έχουμε συναίσθηση των ιστορικών ευαισθησιών που τόσο έντονες είναι εδώ στην Μακεδονία. Ξέρετε, το έχω πει πολλές φορές, και δεν θα το έλεγα σήμερα εάν δεν είχαμε αυτούς τους φίλους οι οποίοι επιχείρησαν να παρέμβουν στη σημερινή μας συζήτηση. Εμένα  ο παππούς μου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε από την Κρήτη, επικεφαλής σώματος εθελοντών για να έρθει να πολεμήσει στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Και πολλοί Κρητικοί τότε δεν γύρισαν πίσω, έπεσαν για να είναι η Μακεδονία σήμερα ελληνική. Αυτά κάποιοι προφανώς τα ξέχασαν. Για κάποιους αυτά δεν είχαν μεγάλη σημασία. Το αποκάλυψε και ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας το 2015 ήταν έτοιμος να κάνει οποιαδήποτε συμφωνία για τη Μακεδονία. Γιατί για κάποιους φαίνεται αυτές οι ιστορικές ευαισθησίες δεν έχουν πολύ μεγάλη αξία.  Είναι αυτοί οι οποίοι γαλουχήθηκαν, ενδεχομένως, με άλλες ιδέες. Είναι αυτοί οι οποίοι με πολύ μεγάλη ευκολία -όποιος διαδήλωνε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών- τον χαρακτήριζαν ακροδεξιό, γραφικό, λαϊκιστή, εθνικιστή. Πατριώτες είμαστε, φίλες και φίλοι, όλοι εμείς που διαμαρτυρηθήκαμε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με αίσθηση της Ιστορίας και της βαρύτητας της Ιστορίας μας.

Φίλες και φίλοι, η κυβέρνηση αυτή κλείνει έναν επώδυνο κύκλο για τη χώρα, για τα εθνικά της συμφέροντα, για την οικονομία.  Και καθώς οδεύουμε στο τέλος αυτού του τετραετούς κύκλου -ο οποίος ενδεχομένως να κράτησε περισσότερο από ότι κάποιοι περίμεναν- η ελληνική κοινωνία, σύσσωμη, θα κάνει τον απολογισμό της. Και από τον κ. Τσίπρα και από την παρέα του θα θυμάται ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όταν θα έρθει η  ώρα να προσέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν απολύτως συνειδητοποιημένοι. Διακρίνω στην ελληνική κοινωνία μια βουβή οργή. Διακρίνω κόσμο σιωπηλό ο οποίος έχει βιώσει πόνο, του οποίου η ζωή έχει γίνει χειρότερη τα τελευταία 4 χρόνια, ο οποίος δεν μας μιλάει ανοιχτά, αλλά ο οποίος ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να ξαναδώσει στον κ. Τσίπρα μια τρίτη ευκαιρία. Θα δώσει πρώτη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Δημοκρατία και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα μπορέσουμε, επιτέλους, να βάλουμε αυτή τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης. Θα θυμούνται λοιπόν οι Έλληνες πολίτες από τον κ. Τσίπρα τέσσερα πράγματα τα οποία θέλω να θυμάστε και εσείς.  Σας τα λέω συνοπτικά. Τα ψέματα και την εξαπάτηση. Το πώς έταζε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, θα αυξήσει τις συντάξεις και θα μπορέσει με κάποιο μαγικό τρόπο να σας κάνει όλους πλουσιότερους. Σας εξαπάτησε και σας κορόιδεψε. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με ένα νόμο και με ένα άρθρο ήρθε να τον αυξήσει να μπορέσει να σας επιβαρύνει και άλλο με φόρους τους οποίους δεν αντέχετε.

Οι πολίτες θα θυμούνται τους φόρους, το γεγονός ότι διέλυσε τη μεσαία τάξη.  Το γεγονός ότι πήρε από τους παραγωγικούς Έλληνες πολύ περισσότερα από όσα χρειαζόντουσαν και τους οποίους τιμώρησε με την πολιτική του. Θα θυμούνται τη συμφωνία των Πρεσπών και τα αισθήματα απογοήτευσης, προδοσίας, ταπείνωσης τα οποία αισθάνθηκαν οι Έλληνες. Θα θυμούνται όμως και τον διχασμό και το δηλητήριο με το οποίο δυστυχώς μπόλιασε την πολιτική ζωή του τόπου.  Ένα δηλητήριο και ένας διχασμός ο οποίος δυστυχώς, φίλες και φίλοι, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Θα θυμούνται έναν κύριο Τσίπρα ο οποίος προσπαθεί και σήμερα ακόμα να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας σήμερα; Εσείς, λέει, στη Νέα Δημοκρατία, συντάσσεστε με την ακροδεξιά.

Του απαντάμε: η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι η μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη που πάντα βρέθηκε απέναντι στα άκρα. Ο κ. Τσίπρας -του θυμίζουμε- είναι αυτός που κυβέρνησε 4 χρόνια με τον κ. Καμμένο.  Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος και σήμερα ακόμα δεν διευκολύνει την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Θα μας πει ο κ. Τσίπρας ότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε με το κεφάλαιο, είμαστε με κάποιες ελίτ, είμαστε με τους λίγους πλούσιους και όχι με τους πολλούς. Θα του απαντήσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του αγρότη, είναι το κόμμα του μικρομεσαίου επαγγελματία, είναι το κόμμα του βιοπαλαιστή, είναι το κόμμα της Ελλάδος που ξυπνάει νωρίς. Είναι το κόμμα της εργασίας, με άλλα λόγια. Είναι ένα πλατύ λαϊκό κόμμα, το οποίο ακουμπάει σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, το οποίο έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και το οποίο την επόμενη μέρα έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα σε όλους τους Έλληνες, αλλά πρωτίστως σε αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Θα μας μιλήσει πάλι ο κ. Τσίπρας, και θα μας πει ότι εμείς δήθεν συντασσόμαστε με τη διαπλοκή και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και θα του απαντήσουμε: δεν είμαστε εμείς αυτοί που βάλαμε στο ευρωψηφοδέλτιό μας τον κύριο Κόκκαλη, το όνομα το οποίο ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με τη διαπλοκή στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, για στενούς συνεργάτες που μπαινόβγαιναν μέσα στο Μαξίμου, αποκαλύπτονται συνταρακτικά πράγματα για παράξενες ροές χρήματος από Κυπριακές off shore, τις οποίες όλως τυχαίως τις στήνουν οι ίδιοι οι δικηγόροι οι οποίοι συνομιλούν με το στενό συνεργάτη και Υπουργό του κυρίου Τσίπρα, τον κύριο Παππά. Αυτοί οι σκοτεινοί δρόμοι της διαπλοκής θα αποκαλυφθούν φίλες και φίλοι. Θα αποκαλυφθούν, και θα πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής. Το τελευταίο φύλλο συκής απέναντι σε όλους αυτούς οι οποίοι μας έλεγαν, ότι ως αριστεροί έχουν δήθεν κάποιο ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε εμάς τους κεντροδεξιούς. Ότι είναι φτιαγμένοι από μία άλλη πάστα, ότι έχουν άλλο χαρακτήρα, ότι έχουν άλλη εντιμότητα. Όχι, φίλες και φίλοι. Αυτά δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν για τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την παράταξη που τόσα προσέφερε σε αυτόν τον τόπο. Την παράταξη η οποία έπεσε, αλλά δεν γονάτισε, την παράταξη η οποία άλλαξε και ξανασηκώθηκε. Και η σημερινή σας παρουσία εδώ, ο δυναμισμός και η ενέργεια που εκπέμπετε, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση.

Καθώς ερχόμουν στο διάδρομο για να μπω να σας μιλήσω, με έπιασε μια κυρία και μου είπε κάτι το οποίο ακούω σε κάθε γωνιά της Ελλάδος: “κάντο για τα παιδιά μας, ώστε τα παιδιά μας να μην αισθάνονται την ανάγκη να φύγουν στο εξωτερικό”. Μιλούσα στη Νιγρίτα σε κάποιες κυρίες. Τα παιδιά τους σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη. Σε πολύ καλές σχολές. Μου είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Σήμερα τα νέα παιδιά τα οποία τόσο έχουν παλέψει, με τη δική σας στήριξη, για να μπορέσουν να σπουδάσουν, να πάρουν καλά διπλώματα, αισθάνονται ότι δεν έχουν μέλλον στην Ελλάδα. Αισθάνονται ότι πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό, διότι αυτή η Ελλάδα τους πρόδωσε. Δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να κάνουν πράξη τα δικά τους όνειρα. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε την επόμενη μέρα, φίλες και φίλοι. Και αυτό περνά μέσα από μία συλλογική προσπάθεια να αποκτήσουμε πάλι ως κοινωνία αυτή τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Να πορευτούμε ενωμένοι, να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, αλλά πάνω απ’ όλα να δώσουμε έμφαση στην οικονομία, στην απασχόληση, στις νέες δουλειές.

Και θέλω να γνωρίζετε φίλες και φίλοι, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το πώς η οικονομία μπορεί και πάλι να πάρει μπροστά. Εάν θυμηθείτε, πηγαίνοντας στην κάλπη, ένα πράγμα από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκρατείστε αυτό: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις απασχόλησης, μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις. Φόροι από τη μία, δουλειές από την άλλη. Μόνο έτσι θα μπορέσει και πάλι να πάρει μπροστά η οικονομία. Έχουμε μιλήσει για το πώς θα μειώσουμε τη φορολογία για όλους τους Έλληνες. Τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε μία διετία. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο για κάποιους. Τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, για όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Έχουμε μιλήσει για το πώς θέλουμε να μειώσουμε τις εισφορές μέσα από ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα γιατί σήμερα οι παραγωγικοί Έλληνες, και ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι αισθάνονται ότι δεν δουλεύουν πια για τον εαυτό τους. Και ότι το άθροισμα φόρων και εισφορών είναι τόσο βαρύ που ή θα οδηγηθούν στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή ή θα σταματήσουν να δουλεύουν.

Εγώ δεν θέλω, φίλες και φίλοι, μία φορολογία και ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να τιμωρεί την επιχειρηματική επιτυχία. Εγώ θέλω ο προκομμένος Έλληνας, ο οποίος εργάζεται σκληρά, ο οποίος κερδίζει για τον εαυτό του και για την οικογένειά του, να πληρώνει λογικούς φόρους, να πληρώνει τις εισφορές του αλλά να αισθάνεται ότι η πρόσθετη εργασία έχει όφελος για τον ίδιο και την οικογένειά του. Για αυτό και θα αλλάξουμε και θα μειώσουμε τους φόρους, για αυτό και θα προτείνουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με μειωμένες εισφορές για όλους τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών μας οι οποίοι έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την πολιτική αυτής της Κυβέρνησης.

Αλλά, φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία είναι και το κόμμα το οποίο ξέρει πώς θα αξιοποιήσει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Και μιας και βρίσκομαι σε ένα τόπο τον οποίο πραγματικά θεωρώ ευλογημένο, στην κεντρική Μακεδονία, στην Ημαθία, επιτρέψτε μου χρησιμοποιώντας κάποια παραδείγματα από τα δικά σας πλεονεκτήματα να αναδείξω συνολικά τη στρατηγική μας για την επόμενη μέρα. Για σκεφτείτε λίγο πόσο σημαντικό είναι στην Ημαθία, εδώ που βρισκόμαστε, να αναπτύξουμε ένα νέο τουριστικό προϊόν το οποίο δεν θα αναδεικνύει απλά τον κλασικό μας πολιτισμό, αλλά θα τον συνδέει με τις βυζαντινές μας εκκλησίες, με τον οινοτουρισμό, με τον τουρισμό του βουνού, στο πλαίσιο μιας συνολικής αξιοποίησης αυτού του τόπου, ο οποίος τόσες ομορφιές έχει.

Η σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού είναι απολύτως κρίσιμη για την επόμενη μέρα και χαίρομαι ιδιαίτερα που με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, του Απόστολου Τζιτζικώστα, θα έχουμε ένα νέο μουσείο στη Βεργίνα, σε αυτό τον τόπο με τόσο βαρύ ιστορικό συμβολισμό. Και -πραγματικά το πιστεύω αυτό- δεν πρέπει να υπάρξει, αγαπητέ Απόστολε, επισκέπτης ο οποίος θα έρθει στην Θεσσαλονίκη, θα έρθει στη βόρεια Ελλάδα και δεν θα περάσει από τη Βεργίνα. Όχι μόνο γιατί η Βεργίνα σηματοδοτεί ένα πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς, αλλά για να αντιληφθούν όλες και όλοι ότι ο μακεδονικός πολιτισμός, ο ελληνικός μακεδονικός πολιτισμός γεννήθηκε εδώ. Και ότι οι τάφοι του Φιλίππου και των Μακεδόνων βασιλέων αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο πρωτογενής μας τομέας μπορεί να κάνει θαύματα. Ξέρω ότι σήμερα οι αγρότες περνάνε δύσκολα. Ξέρω, όμως, επίσης ότι μιλάω σε μία περιοχή όπου ο πρωτογενής τομέας έχει καταφέρει να κάνει το ελληνικό ροδάκινο παγκόσμια πρωτοπόρο. Είμαστε πρώτοι σε αυτόν τον κλάδο χάρη στις αξιέπαινες προσπάθειες των παραγωγών και όσων επεξεργάζονται το ροδάκινο. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε πιο μπροστά. Στα καινούρια προϊόντα τα οποία έρχονται. Σκέφτηκα, πριν έρθω, να σας μιλήσω για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ξέρετε πόσο πονεμένη και πόσο δύσκολη υπόθεση είναι αυτή. Αλλά για σκεφτείτε λίγο, πέντε χρόνια στο μέλλον, πώς θα μπορούσαμε ενδεχομένως αντί να παράγουμε μόνο ζάχαρη να μπορούμε  να παράγουμε και στέβια. Να μπορούμε να εμπλουτίζουμε τα προϊόντα μας με νέες γλυκαντικές ουσίες τις οποίες αναζητεί σήμερα η παγκόσμια αγορά. Και αυτό θέλουν να κάνουν και οι ροδακινοπαραγωγοί διότι αντιλαμβάνονται ότι και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν στο μέλλον.

Σκεφτείτε λίγο πώς μπορούμε να μετατρέψουμε εδώ την Κεντρική Μακεδονία σε ένα πυλώνα παραγωγικής μεταποίησης με μία στρατηγική που θα στηρίξει τις βιομηχανικές μονάδες οι οποίες υπάρχουν, είναι σημαντική η συνεισφορά του Α.Ε.Π. της Κεντρικής Μακεδονίας στη βιομηχανία. Πώς θα διευκολύνουμε να γίνουν επενδύσεις, πώς θα αναδείξουμε τις βιομηχανικές μας περιοχές ώστε να διευκολύνουμε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν να πάνε σε μια βιομηχανική περιοχή και να μην χρειάζονται να ταλαιπωρούνται με βαριές αδειοδοτικές διαδικασίες. Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, αποτελούν μέρη του προγράμματός μας. Θα ωφεληθεί η Ημαθία, θα ωφεληθεί η Κεντρική Μακεδονία, θα ωφεληθεί ολόκληρη η Ελλάδα από μια κυβέρνηση η οποία θα βάλει ως πρώτο στόχο να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Από μια κυβέρνηση η οποία δεν θα διαπραγματευθεί, καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε γραφειοκρατική καθυστέρηση, η οποία θα προσελκύσει κεφάλαια και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίες. Διότι  σήμερα μόνο -και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι αυτές που θα κρατήσουν τα παιδιά μας στην Ελλάδα. Αυτή την πραγματικότητα αρχίζει και την αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός διότι ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατόν όλοι εσείς να πληρώνετε φόρους, να απομυζούμε την πραγματική οικονομία, για να στηρίζουμε ένα μεγάλο πελατειακό κράτος. Για να μπορεί ο κ. Τσίπρας και οι φίλοι του να κάνουν διορισμούς της τελευταίας στιγμής -μπας και μπορέσουν να υφαρπάξουν καμιά ψήφο- να γεμίσουν το δημόσιο με συμβασιούχους και να υπόσχονται μονιμοποιήσεις τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν.

Αυτό, φίλες και φίλοι, πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.  Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την οικονομία. Και θέλουμε μετά να μοιράσουμε το κοινωνικό μέρισμα με δίκαιο τρόπο.  Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αυτή την πολιτική μπορούμε να κάνουμε πράξη. Και μετά από 10 χρόνια κρίσης πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.  Και αυτό το μεγάλο άλμα στο μέλλον δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Θα το κάνουμε σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την παρουσία του σήμερα μαζί μας στη Βέροια. Θέλω να επαναλάβω την αμέριστη στήριξή μας στο πρόσωπό του και τη βεβαιότητά μας ότι θα επανεκλεγεί με πολύ υψηλά ποσοστά Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Και αυτό το λέω όχι μόνο επειδή με τον Απόστολο γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Τον εκτιμώ βαθιά. Δεν είναι μόνο προσωπική αυτή η άποψη. Είναι και μια άποψη η οποία λέει ότι την επόμενη μέρα, αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε για περιφερειακή ανάπτυξη, πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τις περιφέρειες.

Το κράτος αναλαμβάνει το δικό του ρόλο. Και οι περιφέρειες τον δικό τους ρόλο.  Την επόμενη μέρα πρέπει να μπορούμε να συνομιλούμε με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες μας. Ο Πρωθυπουργός κανονικά -το έχουμε συζητήσει με τον Απόστολο- θα πρέπει να συνεδριάζει με τους 13 εκλεγμένους περιφερειάρχες με την ίδια συχνότητα με την οποία συγκαλείται το υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί στις περιφέρειες χτυπά η αναπτυξιακή καρδιά της Ελλάδος. Άρα θέλουμε την επόμενη μέρα να έχουμε εκλεγμένους περιφερειάρχες οι οποίοι να προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και οι οποίοι να συμμερίζονται τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, τις ιδέες μας για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί ο τόπος.

Απόστολε, έχεις την αμέριστη στήριξή μας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεργαστούμε άριστα την επόμενη μέρα.  Έχεις κάνει ένα εξαιρετικό έργο και πιστεύω ότι και οι πολίτες της Ημαθίας προσβλέπουν στα σημαντικά έργα τα οποία έχεις δρομολογήσει για να μπορέσουν επιτέλους να ολοκληρωθούν όπως το μουσείο, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πατρίδα-Νάουσα για να συνδεθεί επιτέλους με την Εγνατία, η  νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Βέροιας. Σημαντικά έργα τα οποία φέρνουν τη σφραγίδα της περιφέρειας. Άρα, φίλες και φίλοι, και στις περιφερειακές εκλογές θα βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα. Καμία περιφέρεια στο ΣΥΡΙΖΑ και όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες στη Νέα Δημοκρατία.

Αλλά, φίλες και φίλοι, επανέρχομαι στο μείζον διακύβευμα.  Οι εκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι η πρώτη ευκαιρία την οποία θα έχετε, την οποία θα έχουν οι Έλληνες πολίτες, να προσέλθουν στην κάλπη μετά από 4 χρόνια. Σκεφτείτε το, για 4 χρόνια δεν έχουμε ψηφίσει σε καμία εκλογή και θα είναι μια ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε έναν απολογισμό και να στείλουμε τα μηνύματά μας για την επόμενη μέρα. Θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ελλάδα, αλλά να μιλήσουμε και για την Ευρώπη -έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας εν ενεργεία ευρωβουλευτές, η Μαρία Σπυράκη, ο Γιώργος Κύρτσος, αλλά και υποψήφιοι ευρωβουλευτές-  για να δώσουμε την επόμενη μέρα το δικό μας αγώνα για μία Ευρώπη όπως τη θέλουμε. Γιατί η Ευρώπη θα παίξει την επόμενη μέρα και πάλι καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα συμφωνηθεί από το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Για το πώς θα αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκούς πόρους για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ελλάδος και αυτός είναι ένας λόγος ακόμα για τον οποίο πρέπει να στηριχθεί η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές που έρχονται.

Φίλες και φίλοι, αυτές οι κάλπες θα είναι πάνω απ’ όλα η ευκαιρία για μια μεγάλη συμπόρευση η οποία θα φέρει μαζί στην ίδια κοίτη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις. Κατ’ αρχάς, τους παλιούς παραδοσιακούς υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας που βλέπω και σήμερα ανάμεσά μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για ότι έχετε κάνει για τη μεγάλη μας Παράταξη. Ξέρω, ότι όλοι περάσαμε δύσκολες στιγμές. Υπήρξαν εποχές που κάποιοι έσπευδαν να μας ξεγράψουν. Υπήρχαν εποχές που πίστευαν κάποιοι ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την τύχη του ιστορικού μας πολιτικού αντιπάλου, του ΠΑΣΟΚ και θα οδηγηθεί, δηλαδή, σε μονοψήφια ποσοστά. Χάρις σε εσάς η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι όρθια, είναι δυνατή, είναι αισιόδοξη και είναι έτοιμη για μία ακόμη μεγάλη πολιτική νίκη. Θα συμπορευτούμε όμως και με παλιούς φίλους μας τους οποίους τα τελευταία 10 χρόνια κάπου τους χάσαμε στην πορεία. Είμαι σίγουρος ότι και σήμερα υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν σε συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας μετά από πολλά χρόνια.  Γυρίστε στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι σας. Δεν θα σας διαψεύσουμε. Σας χρειαζόμαστε σε αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη.

Θα συμπορευτούν όμως μαζί μας και άνθρωποι από άλλους πολιτικούς χώρους. Θα συμπορευτούν διότι βλέπουν ότι όταν τα διλήμματα της επόμενης μέρας είναι τόσο σκληρά, οι ιδεολογικές αποχρώσεις του παρελθόντος ξεθωριάζουν. Οι ιδεολογικές και κομματικές ταμπέλες δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Έρχονται μαζί μας γιατί βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη δύναμη της προόδου, της μετριοπάθειας, της σοβαρότητας. Συμπορευόμαστε μαζί τους, τους ευχαριστούμε για τη στήριξή τους.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδική μνεία στη νεολαία μας. Στους νέους ψηφοφόρους. Στα παιδιά των 17,  18, 19 ετών, τα οποία για πρώτη φορά θα προσέλθουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ως ώριμοι πολίτες θα πρέπει και αυτοί να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Τους λέω κατ’ αρχάς να έρθουν να ψηφίσουν. Να μην αφήσουν κάποιους άλλους να πάρουν αποφάσεις που τους αφορούν. Τους λέω, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά ποιο κόμμα μπορεί την επόμενη μέρα να κάνει τη δική τους ζωή καλύτερη. Ποιο κόμμα μπορεί να τους εξασφαλίσει ποιοτική παιδεία και πτυχία τα οποία να έχουν αξία. Ποιο κόμμα προτάσσει στο σχέδιό του την επαγγελματική εκπαίδευση ως εναλλακτική διαδρομή για όλα τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, ώστε και αυτά να έχουν μία διαδρομή που θα τους εξασφαλίσει επαγγελματική επιτυχία. Τους ζητώ να σκεφτούν ποιο κόμμα πραγματικά μιλά για νέες δουλειές, θέλει να φέρει τα νέα παιδιά πίσω και μπορεί την επόμενη μέρα να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.

Η Νέα Δημοκρατία φίλες και φίλοι είναι το κόμμα που ταυτίζεται με τα συμφέροντα της νέας γενιάς και ξέρω πολύ καλά ότι η νέα γενιά μερικές φορές σκέφτεται αντισυστημικά. Δεν έρχεται συχνά σε εκδηλώσεις, όπως η σημερινή. Θα πρέπει εμείς, εσείς να τους μιλήσετε και να τους εξηγήσετε γιατί είναι στο δικό τους συμφέρον να έρθουν και να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο, φίλες και φίλοι, να εξηγήσουμε γιατί απέτυχε ο κύριος Τσίπρας. Το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία: ο κύριος Τσίπρας ανήκει ήδη στο παρελθόν. Η μεγάλη πρόκληση για εμάς και τα στελέχη μας, για τις νομαρχιακές μας οργανώσεις, για τις τοπικές μας οργανώσεις, είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένα καλύτερο αύριο με τη Νέα Δημοκρατία, ότι οι ζωές τους πραγματικά μπορεί να γίνουν καλύτερες και ότι αυτή η δεκαετής κρίση δεν μας αξίζει. Ότι μπορούμε καλύτερα και ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, από το γκρίζο, από την καταχνιά η οποία έχει πέσει πάνω στη χώρα. Να ονειρευτούμε και πάλι, να χαμογελάσουμε και πάλι, να αισθανόμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας. Αυτή είναι η μάχη την οποία σας καλώ να δώσουμε. Αυτή είναι η ουσία της μάχης των επόμενων εκλογών, είναι μία μάχη για την Ελλάδα που έρχεται, όχι για την Ελλάδα που φεύγει. Και αυτή η Ελλάδα που έρχεται, σας διαβεβαιώνω, θα είναι μία φωτεινή Ελλάδα, θα είναι μία αισιόδοξη Ελλάδα, θα είναι η Ελλάδα που μας αξίζει, θα είναι η Ελλάδα που ονειρευόμαστε, θα είναι η Ελλάδα την οποία όλες και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη γιατί αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα και σας καλώ όλες και όλους μαζί να κάνουμε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας τη νίκη της Ελλάδος.

Σας ευχαριστώ για τη δύναμή σας, για το χειροκρότημά σας, για το πάθος σας, για τη στήριξή σας στη μεγάλη μας παράταξη τη Νέα Δημοκρατία. Καλό αγώνα και με τη νίκη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


NEWS