Μάκης Βορίδης : . Ξεκινάμε δυνατά και ένα σπουδαίο μέλλον περιμένει τη χώρα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη

by Expertnews.gr

«Πήραμε μια ισχυρή, καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές να κυβερνήσουμε. Ξεκινάμε δυνατά και ένα σπουδαίο μέλλον περιμένει τη χώρα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτήρισε Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εγκαλεί τη ΝΔ για τη στάση της, μια στάση που από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν συνεπής.

«Μας εγκάλεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι είμαστε ασυνεπείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά. Πιεζόμενοι από ένα ακροατήριο που βαθιά στενοχωρήσατε με την κατάπτυστη συμφωνία σας και ακούγοντας τις λαϊκίστικες κορώνες σας, λέγαμε από την αρχή ότι αυτό ήταν λάθος επιλογή και δεν μπορεί να γίνει. Λέγαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να την ανατρέψουμε και ξεκαθαρίσαμε ότι από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες δεν μπορούμε να φύγουμε. Δεν θα βγουν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ. Και έρχεστε σήμερα με θράσος, για να μας εγκαλέσετε. Εμείς είπαμε θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες και θα κάνουμε αναδιαπραγμάτευση σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Την έντονη μάλιστα αντίδρασή του προκάλεσε η παρέμβαση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν λέει όλη την αλήθεια.

«Εγώ καταψήφισα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο έκανε όλη η ΝΔ. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Εσείς ζητήσατε ακύρωση της Συμφωνίας και πήρατε 3%. Εμείς είπαμε ότι η υπογραφή της οδηγεί σε παγίδευση και θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της στα όρια των πολιτικών μας δυνατοτήτων και συνδέοντάς την με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτή η στάση εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό», ήταν η απάντηση του κ. Βορίδη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιτέθηκε ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εγκαλεί το κόμμα του για τα πλεονάσματα, κάνοντας λόγο για θράσος.

«Εμείς στη ΝΔ, δεν είπαμε ποτέ ότι θα ακολουθήσουμε τη δική σας Βαρουφάκειο πολιτική, θα τα βάλουμε δήθεν όλα στο τραπέζι και θα φέρουμε τη μείωσή τους. Εμείς προεκλογικά μιλήσαμε για εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να κτιστεί η αξιοπιστία και με αυτό το όπλο θα ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση», ανέφερε.

Μίλησε στη συνέχεια για «μεγάλη πολιτική που έφεραν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου στη χώρα», γιατί όπως είπε, «για πρώτη φορά υπήρξε μια πολύ καλή και οργανωμένη εκστρατεία από τη ΝΔ με ξεκάθαρες θέσεις πάνω σε ορισμένα επίδικα σημεία».

«Τα 16 κεφάλαια που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέθηκαν στον ελληνικό λαό, εγκρίθηκαν και αποτελούν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Γι αυτά μιλάμε τώρα», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν σας άρεσε η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το καταλαβαίνω γιατί 4,5 χρόνια δεν κάνετε τίποτα και ήρθε χθες ο πρωθυπουργός να πει άμεση μείωση του 20%. Είχατε πει εσείς ότι θα σας φέρνουμε εδώ και θα τα ψηφίζετε ένα- ένα. Έτσι θα κάνουμε και εμείς. Ένα- ένα θα τα φέρνουμε και θα τα ψηφίζετε».

Μίλησε επίσης για «επίδικα που δημιουργούν όρους πραγματικής ανατροπής» και έφερε παράδειγμα το πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζοντας ότι καταργείται άμεσα με απόφαση του ελληνικού λαού.

Αναφερόμενος στα θέματα της δικής του αρμοδιότητας, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι από το 2017 η ΝΔ έχει καταθέσει πλήρεις θέσεις και είναι ένα από τα 16 κεφάλαια του προγράμματός της με στόχο την αγροτική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ είναι μείζον θέμα που θα καθορίσει τα επόμενα χρόνια την αγροτική πολιτική και τόνισε ότι η χώρα μας θα υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι θα στηριχτούν οι μικροκαλλιεργητές, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση καινούργιου νόμου για τον αγροτικό τομέα με στόχο την οργάνωση των παραγωγών και τη θεσμική τους εκπροσώπηση.

Ανακοίνωσε τέλος, την αυστηροποίηση του νόμου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, εντός και εκτός αιθούσης. Σεβόμαστε και αγαπάμε την ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Θέλουμε να τη στηρίξουμε, αλλά θα υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομιμότητας και αυστηρά για τις ελληνοποιήσεις. Θα ζητήσουμε απόλυτη συμμόρφωση και δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση».


NEWS