Λονδίνο: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής -Κιρ Στάρμερ: Ζωτικής σημασίας ένα καλό ειρηνευτικό αποτέλεσμα για την Ουκρανία

by Expertnews.gr

Στο Lancaster House, την έδρα δηλαδή του Βρετανικού ΥΠΕΞ στο Λονδίνο, όπου ο Σερ Κιρ Στάρμερ φιλοξενεί τη διεθνή σύνοδο για την Ουκρανία, 15 ηγέτες χωρών και οργανισμών επιχειρούν (από τις 4 ώρα Ελλάδας βάσει προγράμματος) να βρουν νέους τρόπους στήριξης του Κιέβου την επομένη της σύρραξης Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την αμερικανική στάση από εδώ και πέρα.

 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, απευθυνόμενος στους ηγέτες που συμμετέχου στην άτυπη σύνοδο, την αποκαλεί μια κρίσιμη στιγμή «της γενιάς [μας] για την ασφάλεια της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι ένα καλό ειρηνευτικό αποτέλεσμα για την Ουκρανία θα ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των εθνών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Στάρμερ αναφέρθηκε επίσης σε ανθρώπους που στέκονταν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και ζητωκραύγαζαν για να υποστηρίξουν την Ουκρανία καθώς ο Ζελένσκι έφτασε στο Νο10, λέγοντας ότι αυτό αντανακλά τη «δύναμη του συναισθήματος» για τη χώρα.

«Στις συνομιλίες μου τις τελευταίες ημέρες, συμφωνήσαμε ότι μια ομάδα από εμάς θα εργαστεί με την Ουκρανία σε ένα σχέδιο για να σταματήσει ο πόλεμος και στη συνέχεια να το συζητήσουμε με τις ΗΠΑ και να το προωθήσουμε μαζί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ακόμη και ενώ η Ρωσία μιλάει για ειρήνη, συνεχίζει την αδυσώπητη επιθετικότητά της», επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Αυτή είναι η ατζέντα και πρέπει να συμφωνήσουμε ποια βήματα προκύπτουν από αυτή τη συνάντηση για να παραδώσουμε την ειρήνη μέσω της δύναμης προς όφελος όλων», σημείωσε.

Ο Στάρμερ αναφέρθηκε επίσης σε μια συνομιλία που είχε με τους “συμμάχους της Βαλτικής” νωρίτερα σήμερα από απόσταση.

Christophe Ena/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι ένιωσε άβολα καθώς παρακολουθούσε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποχωρήσει αφού τον κατηγόρησε ότι είναι αγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στη χώρα του.

«Πρέπει να το πω: μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ αρκετές φορές. Τον έχω συναντήσει δύο φορές (…) Στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι όντως επιθυμεί ειρήνη που θα διαρκέσει. Θέλει όντως να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία», τόνισε ο Στάρμερ.

Christophe Ena/Pool via REUTERS
Christophe Ena/Pool via REUTERS
Christophe Ena/Pool via REUTERS
Christophe Ena/Pool via REUTERS
REUTERS/Toby Melville/Pool
Christophe Ena/Pool via REUTERS

NEWS