«Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα ιδίως στη Μεσόγειο και από τη δυνατότητά μας να μπορέσουμε να γίνουμε ανθεκτικότεροι, θα εξαρτηθεί τελικά αν η χώρα θα μπορέσει να βαδίσει σε αυτήν την νέα εποχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
«Διαφορετικά θα επικρατήσει η ανασφάλεια των φυσικών καταστροφών ενώ ο μοναδικός ως προς τα εγγενή συγκριτικά πλεονεκτήματά του αγροδιατροφικός τομέας, θα υποχωρεί μπροστά στον ανταγωνισμό των ξένων προϊόντων, κάτι που συντηρούν προφανώς διαχρονικές παθογένειες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι πρακτικές της άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική δανεικά και αγύριστα, μάλλον επί δικών σας ημερών ξεκίνησε, κ. Ανδρουλάκη».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση μείωση τη φορολογία στους αγρότες και άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών.
Όπως τόνισε, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο εφαρμόζεται από φέτος και καταλόγισε στον ΠΑΣΟΚ ότι η πρότασή του είναι «συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο».
Για το κόστος ενέργειας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, που όπως είπε δίνει ανταγωνιστικές τιμές στους αγρότες. «Αν έχετε εσείς έναν μαγικό τρόπο να μειώσετε την τιμή στα 3 και τα 5 λεπτά, μετακομίστε και στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.
Είπε επιπλέον ότι μετά τις καταστροφές του Daniel, μόνο ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει 294 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες και κτηνοτρόφους και σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις αυτές δόθηκαν με ταχύτητα. «Πώς λοιπόν ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση αδρανεί;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τον κ. Ανδρουλάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρότεινε στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ ένα ειδικό ταμείο για τις φυσικές καταστροφές. Καταλόγισε, δε, στον κ. Ανδρουλάκη ότι είναι είτε ανενημέρωτος, είτε επιλέγει να παρουσιάζει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Εκεί μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με όρους μιας άλλης εποχής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο σκοπός μας πρέπει να είναι ένας και κοινός: Να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας».
Όπως τόνισε, αυτό πρέπει να γίνει σε πολιτικές που ξεδιπλώνονται σε πολλά επίπεδα. «Αυτό που παλιά ονομάζαμε αγροτιά, πρέπει να γίνει σήμερα ένας σύγχρονος παραγωγικός πυλώνας» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.