Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα κλάσης FDI HN «Belharra»- από τις συνολικά τέσσερις που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό – θα πλεύσει σήμερα στον Σαρωνικό Κόλπο με προορισμό το ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Η άφιξη του «Κίμωνα» σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται το Πολεμικό Ναυτικό.
Η φρεγάτα διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα ψηφιακής αεράμυνας – καθώς διαθέτει τα ραντάρ Sea Fire – ενώ ξεχωρίζει για την ανθυποβρυχιακή της ισχύ.
Ανάμεσα στα συστήματα που φέρει ο «Κίμων», ξεχωρίζουν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster-30 για τους εκτοξευτήρες A50 που έχουν τοποθετηθεί στην πλώρη, τα βλήματα επιφανείας Exocet MM40 Block 3C, οι τορπίλες MU90 για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι πύραυλοι RAM, το πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλιοστών και τα δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα Lionfish των 20 χιλιοστών.
Εξάλλου, όπως έχουν επισημάνει επανειλλημένα τόσο ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας όσο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, ο «Κίμων» αποτελεί ένα πλοίο ικανό να προσφέρει στρατηγική αποτροπή και να αναβαθμίσει καίρια την ισχύ του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου, στα ναυπηγεία της κατασκευάστριας εταιρείας στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Δένδια, η τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας στη φρεγάτα «Κίμων»,
Έκτοτε, ο «Κίμων» με πλήρωμα 128 ατόμων απέπλευσε με αρχικό προορισμό την πόλη Μπρεστ, όπου παρέλαβε τον οπλισμό του ενώ υλοποιήθηκε και η πρώτη πλήρης σύζευξη των αισθητήρων, του συστήματος μάχης και των οπλικών συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες.
Στη συνέχεια, ξεκίνησε το ταξίδι της φρεγάτας για την Ελλάδα ενώ μετά την άφιξή της στο ναύσταθμο Σαλαμίνας θα εκκινήσει η εσωτερική διαδικασία ένταξής της στον Στόλο.
Η διαδικασία περιλαμβάνει πιστοποιήσεις, δοκιμές, εκπαίδευση σε εθνικές διαδικασίες αλλά και σταδιακή ανάληψη ρόλων.
Νίκος Δένδιας: Υποδεχόμαστε τον «Κίμωνα» την πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra, σύμβολο μιας νέας εποχής για το Πολεμικό Ναυτικό
Αναλυτικά:
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026, στην τελετή εν πλω υποδοχής της πρώτης Φρεγάτας FDI HN(Belh@rra) F-601 «ΚΙΜΩΝ», στον Σαρωνικό Κόλπο, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρόντες επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βασίλειος Βιλιάρδος, ο τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Βουλευτές Σταύρος Μιχαηλίδης, Νίνα Κασιμάτη, Ανδρέας Βορύλλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Χρήστος Σασσιάκος ΠΝ και ο Υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε από τη Φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»:
«Μεγάλη ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό. Μεγάλη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μεγάλη ημέρα για την Πατρίδα μας.
Η Φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» πλέει στα νερά της Ελλάδας, στα νερά του Αιγαίου.
Και θα ήθελα να πω, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής, ότι η Φρεγάτα αυτή, στην έκδοση «Standard 2 ++», είναι η πιο ισχυρή φρεγάτα στον πλανήτη.
Είναι ένα όπλο το οποίο θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας στη βασική τους αποστολή, που είναι η αποτροπή κάθε επιθετικότητας, η εξασφάλιση του μεγάλου αγαθού της ασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών, της Πατρίδας μας. Να εξασφαλίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτή είναι η αποστολή της.
Θα ήθελα να πω όμως και κάτι παραπάνω. Παρακολουθούμε σήμερα το πέρασμα σε μια νέα εποχή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας, με την «Ατζέντα 2030», μετατρέπονται από ένα σύνολο οπλικών συστημάτων σε μια μηχανή γνώσης, επεξεργασίας της πληροφορίας, συνολικής αντιμετώπισης των κινδύνων, ολιστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων.
Δημιουργούμε δυνατότητα σύγχρονης επεξεργασίας δεδομένων και αντίδρασης σε οποιαδήποτε πρόκληση μέσα από πλατφόρμες όπως ο «ΚΙΜΩΝΑΣ, ενταγμένες σε ένα σύνολο, με μια ολιστική προσέγγιση.
Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες, η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας, μπορούν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Με το δικό τους υστέρημα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας περνάνε στον 21ο αιώνα, με έναν ταχύ και σταθερό βηματισμό.
Να είναι πάντα καλά το βαπόρι. Να είναι ο Αη Νικόλας στην πλώρη του, να έχει καλούς καιρούς και ούριους ανέμους. Και, βεβαίως, ο Άγιος Νικόλας να προστατεύει το πλήρωμα και τις οικογένειές τους».
